Skip to content

„Mickey 17”, noul film al lui Bong Joon Ho cu Robert Pattinson protagonist, in premiera mondiala la Festivalul de Film de la Berlin. Au fost anuntate primele titluri din selectiile paralele.

„Mickey 17”, noul film al lui Bong Joon Ho cu Robert Pattinson in rolul principal, va rula in cadrul Festivalului de Film de la Berlin in sectiunea Berlinale Special.

Cea de-a 75-a editie a festivalului va avea loc in perioada 13-23 februarie si beneficiaza de o schimbare, avand un nou director artistic care preia stafeta de la Carlo Chatrian. Este vorba despre Tricia Tuttle, care a condus anterior Festivalul de Film BFI de la Londra pe o perioada de cinci ani in care a reusit sa plaseze evenimentul pe harta celor mai importante maratoane dedicate cinefililor.

Pe langa “Mickey 17” au fost dezvaluite alte 11 titluri din sectiunea Berlinale Special, printre care se numara si filmul de deschidere al festivalului, “The Light” al lui Tom Tykwer. 

Berlinale 2025 da startul sezonului festivalier pentru anul care abia a inceput si ofera o prima incursiune in lista filmelor ce ar putea castiga premii precum Globurile de Aur sau Oscar in 2026. Spre exemplu, la editia de anul trecut a fost lansat in premiera mondiala lungmetrajul “A Different Man” care i-a adus actorului de origine romana Sebastian Stan un Urs de Argint pentru cea mai buna prestatie intr-un rol principal (in februarie 2024) iar un an mai tarziu l-a ajutat sa castige primul trofeul din cariera la Globurile de Aur.

In mod traditional, Festivalul de la Berlin se diferentiaza de Cannes, San Sebastian sau Locarno printr-o selectie mult mai eclectica de filme dar si o directie mult mai incarcata la nivel politic.

“Mickey 17” al lui Bong Joon-ho (triplu premiat la Oscar pentru “Parasite”, prima pelicula intr-o limba straina care a castigat prestigiosul trofeu pentru “cel mai bun film”) este unul dintre cele mai asteptate filme ale anului. Il are in rolul principal pe Robert Pattinson, alaturi de o distributie care ii include pe Naomi Ackie, Steven Yeun, Toni Collette, Mark Ruffalo si actrita de origine romana Anamaria Vartolomei. Intre timp, Pattinson se pregateste de filmarile noului proiect al lui Christopher Nolan ce are o distributie impresionanta: Matt Damon, Tom Holland, Lupita Nyong’o, Anne Hathaway si Zendaya.

Sectiunea Berlinale Special va prezenta, de asemenea, “The Thing with Feathers”, in regia lui Dylan Southern, o adaptare a romanului lui Max Porter cu Benedict Cumberbatch in rolul unui tata indurerat care, in urma mortii subite a sotiei sale, trebuie sa echilibreze complexitatea doliului cu cresterea copiilor.

O alta productie mult-asteptata este “The Narrow Road to the Deep North”, o adaptare a romanului lui Richard Flanagan, castigator al Premiului Booker, in regia lui Justin Kurzel. Este un serial australian ce urmareste calatoria tulbure a unui erou din cel de-al Doilea Razboi Mondial, interpretat de Jacob Elordi, in timp ce se lupta cu amintirile obsedante ale trecutului sau. 

Pe lista Berlinale 2025 se afla si “The Old Woman with the Knife”, un thriller sud-coreean despre razbunare regizat de Min Kyu-dong.

Din Lesotho vine “Ancestral Visions of the Future”, un documentar regizat de Lemohang Jeremiah Mosese care exploreaza teme ale exilului si cinematografiei. Iar regizoarea braziliana Anna Muylaert revine la Berlinale cu “The Best Mother in the World”.

Marcand cea de-a 80-a aniversare a eliberarii de la Auschwitz, Berlinale Special va onora acest moment istoric cu doua opere de referinta. “Shoah” de Claude Lanzmann, prezentat pentru prima data in cadrul Berlinale Forum in 1986, va fi proiectat in intregime. Este o capodopera de noua ore, realizata pe parcursul a 12 ani din interviuri filmate in intreaga lume cu supravietuitori, martori si faptasi. Este o explorare profunda a Holocaustului fara a se baza pe imagini de arhiva care va fi prezentata la Berlin in Akademie der Künste. Va fi insotit de noul documentar “All I Had Was Nothingness”, regizat de Guillaume Ribot. Bazandu-se pe peste 220 de ore de filmari inedite surprinse de Lanzmann, filmul lui Ribot ofera o reflectie mai profunda asupra Shoah-ului original si dezvaluie cautarea neobosita a lui Lanzmann de a povesti despre exterminarea a 6 milioane de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Sectiunea paralela Panorama se va deschide cu „Welcome Home Baby” de Andreas Prochaska. 

Panorama va prezenta un total de 34 de filme din 28 de tari, inclusiv proiecte de Sir Isaac Julien, Ina Weisse, Mehmet Akif Büyükatalay, Amalia Ulman, Jeanette Nordahl, Sébastien Betbeder si Fernando Eimbcke.

Sectiunea Generation, dedicata filmelor care prezinta sau portretizeaza tinerii, va include „Christy” de Brendan Canty si „The Nature of Invisible Things” de Rafaela Camelo. Programul cuprinde 18 lungmetraje, 20 de scurtmetraje si o serie, inclusiv debutul in lungmetraj al Alissei Jung, precum si filme noi de Zacharias Kunuk, Lucia Murat, Robin Petré si Satoko Yokohama.

Momentan nu au fost anuntate filmele din Competitia Oficiala (programata pentru 21 ianuarie) dar se stie ca Todd Haynes va fi presedintele juriului iar Tilda Swinton va primi un Urs de Aur onorific.

Selectia anuntata pana acum poate fi consultata aici.

Citește în continuare