Mamutii ar putea fi readusi la viata pana in 2030 in cadrul unui proiect de 10 miliarde de euro. O companie lucreaza la nasterea primului pui de mamut dupa ce specia a disparut in urma cu 4.000 de ani.
Mamutii ar putea sa mearga din nou pe Pamant printr-o initativa stiintifica de readucere la viata a speciilor disparute de animale.
Compania americana de biotehnologie Colossal Biosciences Inc. se ocupa in prezent de crearea primului pui de mamut, dupa ce a investit in cele mai inovatoare si avansate tehnologii medicale in acest sens.
Specialistii companiei utilizeaza ADN-ul si genomica animalelor extincte in incercarea de a readuce specia la viata. In prezent se concentreaza pe mamutii lanosi, disparuti in urma cu 4.000 de ani, si spera ca pana la finalul anului 2028 sa implementeze cu succes primul embrion de mamut.
Desi pare un proiect fictiv, compania a primit in ultimele saptamani peste 200 de milioane de euro pentru a-l duce la bun sfarsit, investitia ajungand la o suma totala de 10 miliarde de euro.
Declinului populatiei de mamuti lanosi a inceput in urma cu 10.000 de ani, iar ultimele specimene au disparut la sfarsitul ultimei ere glaciare.
In prezent proiectul de afla in faza de ”editare celulara”. Astfel, pentru a crea primul pui de mamut, oamenii de stiinta vor prelucra secventele genetice ale mamutilor antici, colectate din mostre inghetate din tundra siberiana. Acestea vor fi introduse in celulele vii ale elefantului asiatic in incercarea de a obtine un embrion care va fi cat mai aproape de mamutii antici din punct de vedere genetic. Embrionul va fi crescut ulterior de o femela elefant si, daca nasterea va avea succes, puiul va fi monitorizat cu strictete in cadrul unei rezervatii securizate.
Compania lucreaza si la readucerea la viata a pasarii dodo si a tigrului tasmanian, in incercarea de a spori biodiversitatea planetei si restabili echilibrul ecosistemelor naturale. Reprezentantii companiei sustin ca astfel de proiecte vor aduce mai multe beneficii regnului animal, desi multi oameni de stiinta nu sunt de acord cu aceasta abordare.
O parte din comunitatea stiintifica este sceptica cu privire la sansele de reusita ale proiectului si chiar daca va fi un succes, ramane intrebarea daca un mamut lanos ar putea supravietui in ecosistemele actuale.
Acesti specialisti mai sceptici sunt de parere ca schimbarile climatice, habitatele mai putin viabile si speciile mai invazive nu vor putea sustine viata unui mamut in prezent. De asemenea, alti cercetatori sunt ingrijorati cu privire la efectele pe care un mamut reinvitat le poate avea asupra biosferei.
Karl Flessa, paleontolog la Universitatea din Arizona, a declarat ca ”in primul rand ar fi mai eficient sa prevenim extinctiile, decat sa aducem inapoi bioreplici a caror reintroducere in ecosistem ar putea avea o serie de consecinte neintentionate.”
Interesul pentru speciile disparute se traduce si in licitatiile de fosile. Anul trecut a fost atins un nou record pentru vanzarea unui schelet de dinozaur. Ulterior a ajuns in colectiile temporare ale The American Museum of Natural History din New York. Aflati mai multe detalii la articolul de mai jos.