Skip to content

La Amsterdam va fi deschisa cea mai mare expozitie dedicata lui Brancusi in Olanda in ultimii 50 de ani. Cea de-a 750-a aniversare a orasului este marcata prin prezentari Brancusi si Rembrandt.

Muzeul H’ART celebreaza anul acesta cea de-a 750-a aniversare a orasului Amsterdam cu expozitii dedicate celor mai mari artisti din secolele al XVII-lea si al XX-lea: Rembrandt si Constantin Brancusi.

Organizata impreuna cu The Leiden Collection, expozitia dedicata lui Rembrandt va prezenta 17 picturi ale celui mai emblematic artist olandez: Rembrandt van Rijn. De asemenea, vor fi expuse si alte capodopere din cercul lui Rembrandt din Amsterdam, precum si din orasul sau natal, Leiden. In total vor fi 75 de lucrari ce provin din colectia franco-americanului Dr. Thomas S. Kaplan si a sotiei sale, Daphne Recanati Kaplan si include lucrari de Johannes Vermeer, Frans Hals, Gerrit Dou, Frans van Mieris si Maria Schalcken.

In a doua jumatate a anului, va fi in centrul atentiei opera lui Brancusi. Mai exact, va fi prima mare retrospectiva dedicata artistului de origine romana in Olanda din ultimii 50 de ani. Printr-un parteneriat inceput anul trecut cu Centre Pompidou vor fi expuse lucrari din colectia muzeului parizian care se va inchide spre finalul acestui an pentru renovare.

Atelierul lui Brancusi, aflat in subordinea Centre Pompidou, a fost instalat pana anul trecut in fata cladirii din Paris, operele au fost stranse iar cladirea a fost transformata intr-un centru dedicat artei contemporane.

Muzeul H’ART

Momentan, planurile Centre Pompidou sunt de a inscena atelierul lui Brancusi in interiorul cladirii de aceasta data. Nu se cunosc exact detalii insa, din momente ce muzeul va fi inchis in urmatorii cinci ani pentru renovare, era de asteptat ca piesele din colectie — care au fost intocmai operele ramase in atelierul lui Brancusi la moartea sa in 1957 — sa fie puse in circulatie si trimise in expozitii itinerante. Este un mod de a promova colectia Pompidou in perioada inchiderii galeriilor.

In timp ce expozitia Rembrandt este progamata pentru perioada aprilie – august 2025, perele lui Brancusi vor putea fi admirate la Amsterdam in intervalul septembrie 2025 – februarie 2026.

Pe langa Pompidou, Muzeul H’ART lucreaza in stransa colaborare cu, British Museum si Smithsonian American Art Museum. Anul trecut s-a deschis prima expozitie itineranta Pompidou la Amsterdam, o prezentare dedicata in intregime lui Kandinksy.

Pana la Rembrandt si Brancusi, la H’ART este deschisa (pana in martie 2025), o expozitie David Levinthal, fotograf ce surprinde subiecte tipic americane si investigheaza influenta mass-mediei asupra crearii miturilor americane, de la razboiul din Vietnam la baseball si Barbie.

Muzeul are deja programul pregatit pentru urmatorii trei ani. In 2026 va expune lucrarile lui Henri Matisse, in 2027 se va concentra pe suprarealism si feminism iar in 2028 pe opera lui Ferdinand Leger.

Potrivit comunicarilor H’ART, expozitia dedicata lui Brancusi “prezinta o imagine de ansamblu a fondatorului sculpturii moderne”.

Atelierul lui Brancusi de la Centre Pompidou

Daca va itinera expozitia deschisa anul trecut la Pompidou, H’ART ar putea avea un succes urias dupa ce prezentarea deschisa la Paris a avut cifre impresionante in raportul de vizitatori de la final: peste 390.000 de persoane. A avut o medie de 5.000 de vizitatori pe zi si a ajutat la cresterea vizitatorilor Pompidou care a avut un total de peste 3 milioane de persoane care i-au trecut pragul in 2024, cu 22% mai mult fata de 2023.

Succesul parizian a fost replicat anterior si la Bucuresti unde expozitia deschisa in 2023 la Timisoara — in anul in care orasul a detinut titlul de Capitala Europeana a Culturii — a beneficiat de peste 130.000 vizitatori, un record pentru expozitiile din istoria recenta a tarii noastre.

Imagini din cele doua expozitii, de la Paris si Timisoara, gasiti mai jos.

Citește în continuare