Magneziul are beneficii semnificative pentru calitatea somnului, relaxare si combaterea oboselii. Cele mai importante surse naturale de magneziu.
Magneziul este un mineral esential pentru buna functionarea a corpului, avand efecte benefice pentru imbunatatirea calitatii somnului. Contribuie la mai multe procese vitale si la reglarea diverselor reactii ale organismului, inclusiv la sinteza proteinelor, functiile musculare si nervoase. De asemenea, ajuta si la reglarea tensiunii arteriale si a glicemiei.
Specialistii sustin ca magneziul este indicat daca doriti sa evitati suplimentele de melatonina deoarece diminueaza in mod natural tulburarile de somn, inclusiv insomnia sau sindromul picioarelor nelinistite. Deficitul de magneziu poate duce printre altele si la crampe musculare, oboseala cronica, iritabilitate si dificultati de concentrare.
Pe langa sustinerea organismului, magneziul este esential in combaterea starii de epuizare si joaca un rol important in productia naturala de melatonina, un hormon asociat somnului.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale magneziului, aportul zilnic recomandat pentru adulti este de 400-420 mg pentru barbati si 310-320 mg pentru femei. Totodata, mineralul poate fi combinat si cu alte vitamine, precum complexul B, pentru a reduce pe termen lung simptomele insomniei.
Cele mai recente cercetari au dezvaluit ca magneziul poate reduce si concentratia cortizolului seric, un hormon al stresului, contribuind in special la calmarea sistemului nervos. In unele cazuri poate ameliora simptomele anxietatii si depresiilor usoare si moderate.
Magneziul poate fi integrat cu usurinta in dieta, se regaseste in mod natural in mai multe alimente, printre care legume cu frunze verzi, nuci, leguminoase, seminte si cereale integrale.
Cele mai importante sursele alimentare de magneziu sunt spanacul si varza kale, avand cantitati mari, in special datorita clorofilei. Puteti integra aceste alimente la mesele de pranz si cina, dar si in pachetelul de la birou sau scoala pentru a va asigura o parte semnificativa din aportul zilnic de magneziu.
Nucile, semintele si cerealele integrale sunt la randul lor alimente cu cantitati semnificative de magneziu. Printre ele se afla migdalele si semintele de dovleac care pot fi consumate ca atare sau in retete, fiind versatile si usor de combinat cu alte ingrediente.
La aceasta categorie intra si quinoa, dar si leguminoasele, precum fasolea neagra, lintea si nautul, oferind un aport considerabil de magneziu, fiind bogate in fibre si proteine vegetale.
Ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao (min. 70%) are un procent important de magneziu in mod natural, dar si antioxidanti benefici organismului.
Pestele gras, cum ar fi somonul si macroul, contribuie la aportul zilnic de magneziu si este o sursa importanta de acizi grasi omega-3.
Bananele, in special cele bine coapte, sunt cunoscute ca o sursa accesibila de magneziu, iar avocado contine un procent semnficiativ al acestui mineral, dar si grasimi sanatoase.
Descoperiti la articolele de mai jos care sunt fructele si legumele lunii ianuarie, dar si cateva retete de mic dejun anti-stres.