Peste 500 de actori, 7 zile, 24 de ore din 24 in cel mai lung spectacol de teatru din lume. Se intampla in februarie la Galeria Galateca, accesul e gratuit.
„Horror Vacui” isi propune sa realizeze o mediere emotionala si sa faca un apel pentru recunoasterea unei parti a trecutului traumatic al Romaniei, pentru a vorbi despre tema abandonului copiilor din tara noastra si despre istoria acestui fenomen din perioada comunista.
„Horror Vacui” abordeaza tema abandonului, a golului si a responsabilitatii colective. Tradus ca „fobia de gol”, reprezentatia va avea loc timp de 7 zile non-stop, cu un impresionant efort artistic: 505 actori (cate 3 actori pe ora), 505 texte despre gol si despre antonimul abandonului.
Evenimentul are loc loc intre 15 si 22 februarie, la Galeria de Arta Galateca din Bucuresti si va reprezenta o premiera la nivel mondial.
Aceste texte, dintre care jumatate sunt bazate pe marturii si povesti arhivate de Muzeul Abandonului, contureaza o meditatie colectiva despre recunoasterea trecutului si reconstructia viitorului. Mai mult decat atat, initiativa isi propune sa creeze un spatiu intim si continuu de dialog inspre gasirea unor solutii.
Evenimentul e organizat de Asociatia A.R.T. Fusion sub umbrela Papercuts, o initiativa care isi propune sa incurajeze schimbarea sociala prin mai multa rezilienta culturala si civica.
Publicul este invitat sa contribuie cu testimoniale sau povesti personale despre abandon, care pot fi incluse in performance si interpretate de actori, accesand formularul de aici .
Printre actorii care vor fi parte din proiect se numara Maia Morgenstern, Ofelia Popii, Ada Gales, Mihaela Sirbu, Richard Bovnovski, Nicoleta Lefter, Tudor Cucu Dumitrescu, dar si Kate Pendry, o actrita britanica-norvegiana castigatoare a premiului Ibsen, precum si alti scriitori si jurnalisti de renume international.
Peste 1 milion de copii au fost abandonati in perioada comunismului, devenind victime ale unui sistem care i-a transformat in „copiii nimanui”.
Statul roman nu detine date concrete despre aceasta realitate tragica si continua sa ignore responsabilitatea fata de aceasta parte vulnerabila a societatii.
Papercuts si Horror Vacui imping limitele culturii si pe cele ale implicarii sociale si vin sa provoace o recunoastere a trecutului, creand premise pentru un viitor mai responsabil.
Un element esential al proiectului este faptul ca, indiferent de moment, in acest loc din Bucuresti va exista mereu cineva disponibil pentru a vorbi despre aceste subiecte, fie ca publicul vine sa asculte, fie ca nu. Participarea este gratuita, iar programul detaliat va fi anuntat in curand pe retelele de socializare ale proiectului.