10 filme bazate pe carti celebre care vor fi lansate anul acesta.
Dupa un an bun pentru industria cinematografica, anul 2025 se anunta plin de adaptari ale unor carti mai mult sau mai putin cunoscute. De la clasici ai literaturii la bestselleruri locale sau romane grafice, in urmatoarele luni va fi lansata o gama vasta de filme care adapteaza diverse genuri si stiluri literare: de la autori precum Mary Shelley si Stephen King la cineasti precum Guillermo del Toro, Chloé Zhao si Edgar Wright.
Cartea “The Ballad of a Small Player” de Lawrence Osborne este ecranizata de regizorul Edward Berger.
Dupa succesul urias care a devenit “Conclavul”, regizorul Edward Berger isi muta actiunea urmatorului film de la Vatican in China. “The Ballad of a Small Player” lansata de Lawrence Osborne in 2014 a fost transformata intr-un film produs de Netflix, cu Colin Farrell si Tilda Swinton in rolurile principale. Este povestea unui jucator care se da drept lord englez in timp ce se ascunde in cazinourile din Macao.
Romanul lui Osborne, care a fost comparat cu Dostovesky pentru parcursul psihologic al personajelor principale, poate fi achizitionat aici (in limba engleza).
Renée Zellweger revine in rolul lui Bridget Jones in “Topita dupa el”.
La 9 ani dupa Bridget Jones’ Baby, Renée Zellweger revine in rolul lui Bridget, este acum mama a doi copii si au trecut patru ani de cand Mark Darcy a lasat-o singura, cazand victima intr-un atac cu bomba in Sudan. In situatia neasteptata de a-si cauta un barbat, Bridget isi pierde uzul ratiunii, se fastaceste, intra in situatii teribile si amuzante.
In romanul original al lui Helen Fielding, Bridget este acum imaginea femeii romantice, care atrage nu prin siguranta cu care traieste, ci prin nevoia de ajutor, prin nevoia de a avea aproape un barbat. Totusi, Bridget priveste inainte si viata ii ofera nu una, ci doua posibile noi iubiri. In peisaj apare chipesul si maturul domn Wallaker (Chiwetel Ejiofor), profesor la scoala copiilor lui Bridget, si tanarul neconventional Roxster (Leo Woodall), care aduce un strop de „nebunie” si care ar putea ridica cateva semne de intrebare.
Filmul este regizat de Michael Morris si scris de Helen Fielding, Dan Mazer si Abi Morgan si va fi lansat pe 14 februarie. Este al patrulea lungmetraj al francizei, dupa Bridget Jones’s Diary (2001), Bridget Jones: The Edge of Reason (2004) si Bridget Jones’s Baby (2016).
Romanul “Bridget Jones: Topita dupa el” a fost tradus in limba romana, poate fi cumparat aici.
“Die, My Love”, romanul Arianei Harwicz din 2017, este adaptat intr-un film cu Jennifer Lawrence.
Fiind un proiect in care Jennifer Lawrence crede atat ca actrita dar si ca producatoare, “Die, My Love” spune povestea unei femei (Lawrence) incercate de traume psihologice, cu Robert Pattinson in rolul sotului ei si LaKeith Stanfield in rolul amantului. Este regizat de Lynne Ramsay care obisnuieste sa adapteze intr-un stil destul de liber sursele literare la care apeleaza, asa cum a facut anterior in “We Need To Talk About Kevin” si “You Were Never Really Here”.
Romanul Arianei Harwicz nominalizat la Booker Prize 2018 a fost tradus si in limba romana cu titlul “Mori, iubitule!”, poate fi cumparat aici.
Unul dintre cele mai scumpe filme ale anului este „The Electric State”, o adaptare bazata pe romanul grafic al lui Simon Stålenhag. Se afla in lucru din 2017, dinaintea aparitiei oficiale a romanului (in 2018).
“The Electric State”, cu Millie Bobby Brown si Chris Pratt in rolurile principale, va fi lansat pe 14 martie si este semnat de fratii Anthony si Joe Russo, regizorii blockbusterului “Avengers: Endgame”. Cu un buget de 320 de milioane de dolari, este cel mai scump produs de Netflix pana acum, se preconizeaza ca va avea o audienta colosala.
In “The Electric State”, robotii isi pierd libertatea, oamenii isi pierd conexiunile, iar o adolescenta orfana, un contrabandist si un baiat disparut pot fi salvarea tuturor. Millie Bobby Brown interpreteaza rolul lui Michelle, o adolescenta care traieste intr-o societate alaturi de mascote si roboti cu infatisare de personaje din desene animate. Aflati candva in serviciul oamenilor, acestia sunt acum exilati din cauza unei revolte esuate. Michelle isi uneste fortele cu Keats (Chris Pratt, Guardians of the Galaxy, Jurassic World), un contrabandist de mana a doua, si cu partenerul lui haios, robotul Herman (vocea lui Anthony Mackie).
Din distributie mai fac parte Ke Huy Quan, Stanley Tucci, Woody Harrelson, Anthony Mackie, Brian Cox si Colman Domingo.
Romanul grafic al suedezului Simon Stålenhag poate fi achizitionat aici.
Tot Netflix va lansa si “Frankenstein” in regia lui Guillermo del Toro, adaptarea romanului din 1818 al lui Mary Shelley.
“Frankenstein” va completa trilogia de productii semnate de Guillermo del Toro pentru Netflix dupa castigarea Oscarurilor pentru The Shape of Water, alaturi de filmul Pinnocchio si serialul Cabinetul de curiozitati.
Del Toro si-a petrecut o mare parte a vietii sale de adult imaginandu-si propria adaptare a povestii lui Mary Shelley despre un doctor (interpretat de Oscar Isaac) care modifica ordinea naturala transformand tesutul mort intr-o noua fiinta (Jacob Elordi). Potrivit Vanity Fair, o mare parte a filmului are loc in ramasitele unor structuri candva marete.
„Romantismul gotic s-a nascut partial din fascinatia pentru ruine. Uneori sunt mai frumoase decat cladirea completa, pentru ca este ciocnirea dintre creatie si distrugere.”, spune del Toro pentru VF. Din distributie mai fac parte Mia Goth, Lars Mikkelsen, Charles Dance si Christoph Waltz.
Romanul lui Mary Shelley a fost publicat in limba romana, poate fi cumparat aici.
“Hamnet” va adapta romanul lui Maggie O’Farrell despre viata lui William Shakespeare si a sotiei sale.
Dupa o incursiune in universul Marvel cu Eternals si doua premii Oscar castigate pentru “Nomadland” (inclusiv cel mai bun regizor), Chloé Zhao exploreaza romanul “Hamnet” al lui Maggie O’Farrell din 2020. Este povestealui William Shakespeare (Paul Mescal) si Anne Hathaway (Jessie Buckley) care se confrunta cu moartea fiului lor de 11 ani, Hamnet (Jacobi Jupe, fratele lui Noah din A Quiet Place). In distributie mai sunt Joe Alwyn si Emily Watson. Pelicula este produsa de Steven Spielberg.
Romanul fictiv al lui Maggie O’Farrell — care are la baza o intamplare istorica reala, moartea lui Hamnet, fiul lui Shakespeare, la o varsta frageda — a fost tradus si in limba romana, poate fi gasit aici.
Tot Paul Mescal este protagonist si in “The History of Sound”, o adaptare a romanului lui Ben Shattuck.
In ceea ce va deveni al doilea rol din cariera in care joaca un cuplu gay — pentru ambii actori —, Paul Mescal si Josh O’Connor, doua dintre tinerele sperante ale Hollywood-ului in acest moment, vor ecraniza povestea romancierului american Ben Shattuck.
“The History of Sound” a fost publicata in 2018 si prezinta o poveste de dragoste plasata in timpul Primului Razboi Mondial si imediat dupa acesta despre doi tineri, Lionel (Mescal) si David (O’Connor), care si-au propus sa inregistreze vietile, vocile si muzica compatriotilor lor americani. Regizat de Oliver Hermanus, filmul promite un echilibru intre momentele intime combinate cu un portret al Americii din prima parte a secolului al XX-lea.
Romanul lui Ben Shattuck poate fi achizitionat aici.
“Mickey 17”, mult-asteptatul film al lui Bong Joon Ho dupa “Parasite”, adapteaza romanul „Mickey 7” scris de Edward Ashton.
In 2020, Parasite a devenit primul film sud-coreean care a primit nominalizari la Oscar, Bong Joon Ho a castigat Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu original. A fost un succes colosal cu prima pelicula intr-o limba straina care castiga marele trofeu al Oscarurilor.
“Mickey 17” este unul dintre cele mai asteptate filme ale anului. Il are in rolul principal pe Robert Pattinson, alaturi de o distributie care ii include pe Naomi Ackie, Steven Yeun, Toni Collette, Mark Ruffalo si actrita de origine romana Anamaria Vartolomei.
Robert Pattinson interpreteaza personajul principal care se inscrie in asa-numitul program „dispensabil”, cu o misiune de indeplinit: colonizarea unei planete izolate de gheata. Intorsatura este ca poate muri in fiecare zi si poate fi inlocuit de o replica a sa.
Romanul lui Ashton a fost tradus in limba romana la Curtea Veche Publishing, poate fi achizitionat aici.
Regizorul Edgar Wright va lansa “The Running Man”, o adaptare a thrillerului distopic al lui Stephen King din 1982.
Edgar Wright semneaza o noua adaptare a romanului bestseller al lui Stephen King, pe care autorul l-a publicat pentru prima data in 1982 sub pseudonimul sau Richard Bachman. In Romania, cartea a fost publicata de Editura Orion, sub numele “Fugarul”, iar acum este extrem de cautata de iubitorii cartilor lui Stephen King.
Prima productie cinematografica realizata dupa cartea lui King a fost lansata in 1987 Arnold Schwarzenegger in rolul principal. Prezinta o emisiune TV care poarta acest nume ─ The Running Man / Fugarul ─ si in care condamnati penal denumiti “fugari” trebuie sa scape cu viata din mainile unor ucigasi profesionisti. Actiunea are loc undeva intre anii 2017-2019.
Noua ecranizare mizeaza pe acelasi concept — o emisiune TV in care concurentii sunt urmariti de criminali ucigasi pentru a castiga bani — si ii are in distributie pe Glen Powell (eroul care sfideaza sistemul), Josh Brolin (producatorul emisiunii) si Colman Domingo in rolul gazdei extravagante. Wright a promis ca filmul sau se va apropia mai mult de King decat filmul din 1987.
Edgar Wright, un regizor britanic care si-a facut un brand personal din ironia filmelor sale, are in portofoliu nominalizari la premiile Bafta si filme ca The Adventures of Tintin (2011) , scenariul pentru Ant-Man in 2015, regia pentru Baby Driver, sau Last Night in Soho.
“The Thursday Murder Club”, romanul lui Richard Osman, va ajunge pe marele ecran gratie lui Chris Columbus, regizorul Harry Potter.
Pierce Brosnan, Helen Mirren si Ben Kingsley vor juca rolurile principale in „The Thursday Murder Club”, un lungmetraj scris si regizat de Chris Columbus. Este o adaptare a romanului cu acelasi nume al prezentatorului si producatorului britanic de televiziune Richard Osman.
Povestea din romanul lui Osman urmareste un grup de prieteni geriatrici dintr-un azil de batrani care se aduna pentru a rezolva crime pentru distractie, dar se trezesc prinsi intr-un caz real.
Mirren o va interpreta pe fosta spioana Elizabeth, Kingsley il va interpreta pe fostul psihiatru Ibrahim, iar Brosnan il va interpreta pe fostul activist sindical Ron. Celia Imrie o va juca pe Joyce, cel de-al patrulea membru al grupului.
Romanul de debut al lui Osman s-a vandut in peste 10 milioane de exemplare in intreaga lume si a dus la mai multe continuari care s-au bucurat de succes inclusiv in Romania. „Clubul Crimelor de Joi” poate fi achizitionat aici.