Skip to content

S-au pus in vanzare abonamentele pentru concertele Festivalului International George Enescu. Primele reprezentatii incep pe 28 august.

In cadrul primei conferinte de presa pentru cea de a XXVII-a editie a Festivalului International George Enescu, , a prezentat tematica si directiile de dezvoltare ale evenimentului devenit brand cultural al Romaniei.

Anul acesta se implinesc 70 de ani de la moartea lui George Enescu, iar Festivalul care-i poarta numele va aduce in prim-plan atat mostenirea artistica a marelui compozitor, cat si impactul sau profund asupra muzicii clasice universale. Peste 4.000 de artisti din Romania si din intreaga lume vor fi prezenti la Bucuresti pentru a participa la cea mai „bogata” editie a festivalului de pana acum: pe parcursul a 29 de zile, vor avea loc peste 95 de concerte si spectacole, grupate in sapte mari serii, pentru toate categoriile de iubitori ai muzicii clasice.
In concertele din cadrul programului principal de la Bucuresti, Festivalul Enescu va include peste 45 de interpretari din creatia lui George Enescu, printre care Opera “Oedipe” in productia Operei Nationale Bucuresti, semnata de Stefano Poda. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare vor evolua muzicieni de talie internationala, precum Ionut Pascu in rolul lui Oedip, Ruxandra Donose in rolul Iocastei, Ramona Zaharia in rolul Sfinxului, Bogdan Baciu in rolul lui Creon, si Paul Curievici sau Vazgen Gazarian in rolurile lui Laios si al Marelui Preot. Simfoniile, Rapsodiile Romane, Suitele pentru orchestra, Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra, Balada pentru vioara si orchestra si multe alte lucrari camerale, corale si solistice vor fi interpretate de unele dintre cele mai importante orchestre din lume.

Editia de anul acesta aduce, alaturi de Oedipe, o alta opera in interpretarea Orchestrei din Valencia, sub bagheta lui James Gaffigan, pe scena Operei Nationale Bucuresti: “Ora Spaniola” de Maurice Ravel, la 150 de ani de la nasterea compozitorului.

Alte sapte opere in versiune de concert vor fi prezentate pe scena Salii Palatului sau a Ateneului Roman, a declarat Cristian Macelaru, director artistic al festivalului.

Pe langa bine-cunoscutele Serii de concerte de la Sala Palatului, Concertele de la Ateneu, Concertele de la Miezul Noptii, Concertele de la Sala Radio, Concertele de la Sala Auditorium a MNAR sau apreciata serie de concerte pentru familii si copii de la Teatrul Odeon, directorul artistic, Maestrul Cristian Macelaru propune pentru aceasta editie aniversara un program inovator, care sa atraga in special publicul tanar.
Anul acesta va fi o noua serie de spectacole care combina muzica si artele vizuale – JTI Immersive Experience – care se va desfasura la Muzeul MINA in serile de joi si vineri, de la ora 20:00.

Editia a XXVII-a a festivalului onoreaza momente importante din viata, creatia si activitatea marilor muzicieni, compozitori sau orchestre invitate in 2025 la Bucuresti: alaturi de creatia enesciana, vom asculta lucrari de Dmitri Sostakovici (50 de ani de la moarte), Pierre Boulez (100 de ani de la nastere) Maurice Ravel (150 de ani de la nastere), Arvo Part (90 de ani de la nastere). Totodata, se implinesc 100 de ani de la nasterea dirijorului Marin Constantin, dar si 45 de ani de la infiintarea Orchestrei Filarmonice de Camera din Bremen, 100 de ani de activitate pentru Orchestra Nationala Simfonica Daneza, 70 de ani de la intemeierea Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca.

Maestrul Cristian Macelaru va conduce concertul de deschidere a festivalului, la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti.

Printre artistii invitati in editia a XXVII-a se numara dirijoarele Keri-Lynn Wilson, Ustina Dubitsky, Marta Gardolińska, dirijorii Daniele Gatti, Sir Andras Schiff, Ivan Fischer, Klaus Mäkelä, Santtu-Matias Rouvali, Daniel Harding, Giovanni Antonini, Paavo Järvi, Lahav Shani, Petr Popelka, Cristian Mandeal, Tarmo Peltokoski, Gabriel Bebeselea, Constantin Grigore, Vasily Petrenko, Manfred Honeck, Gianandrea Noseda, pianistii Rudolf Buchbinder, Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Kirill Gerstein, Lucas & Arthur Jussen, Alexandra Dariescu, Leif Ove Andsnes, Alexandre Kantorow, Nelson Goerner, Daniel Ciobanu, Luiza Borac, Jan Lisiecki violonistii Anne Sophie Mutter, Isabel Faust, Nemanja Radulović, Augustin Hadelich, Ioana Cristina Goicea, Alexandru Tomescu, Christian Tetzlaff, Daniel Lozakovich, violoncelistii Kian Soltani, Sol Gabetta, Gautier Capuçon, Andrei Ionita, Valentin Radutiu, Marc Coppey sopranele Asmik Grigorian, Pretty Yende, Kristine Opolais, Jennifer Holloway, Magdalena Kožená Rachel Willis-Sørensen, mezzosopranele Judit Kutasi, Ruxandra Donose, Ramona Zaharia, tenorii Benjamin Bernheim, Gerhard Siegel, Nikolai Schukoff, baritonii Bogdan Baciu, Ionut Pascu, basii Vazgen Gazaryan, Alastair Miles, Riccardo Novaro, Andreas Bauer Kanabas etc.
Abonamentele pentru seriile de concerte sunt puse in vanzare pe platforma www.eventim.ro, aici, urmand ca de la 15 februarie 2025 sa fie puse in vanzare si biletele individuale.

Citește în continuare