Skip to content

Cum se prepara cel mai sanatos cafeaua, bautura care aduce ani in plus vietii. 14 modalitati de pregatire a cafelei

Consumul de cafea este asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate, cum ar fi scaderea cresterii in greutate, scaderea tensiunii arteriale medii zilnice si un risc redus de diabet si boli cardiovasculare.
Ecistaa chiar studii despre metodele de preparare care ne ajuta sa profitam la maximum de ceasca de cafea..
Un studiu publicat online la 22 aprilie 2020 de European Journal of Preventive Cardiology a constatat ca filtrarea cafelei (de exemplu, cu un filtru de hartie) a fost mai buna pentru sanatate, in special pentru persoanele in varsta.
Cercetatorii au analizat raspunsurile la sondaje ale mai mult de 500.000 de consumatori sanatosi de cafea (cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani) care au fost urmariti timp de aproximativ 20 de ani.
Persoanele mai tinere de 60 de ani care au baut intre una si patru cesti de cafea, in special cafea filtrata, au avut rate mai scazute de boli arteriale si de deces. Rata mai scazuta de deces in cazul bautorilor de cafea filtrata a persistat la persoanele de 60 de ani sau mai in varsta, dar a fost pierduta in cazul persoanelor care au baut cinci sau mai multe cesti pe zi.
Asa ca folositi filtrul de cafea, pastrati presa franceza sau cafeaua turceasca nefiltrata pentru ocazii rare si ganditi-va sa va limitati consumul de cafea la mai putin de cinci cesti pe zi, in medie.

Cafeaua este una dintre cele mai bogate surse naturale de cofeina din alimentatie, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care cafeaua este atat de populara.Ea va da un impuls de energie si va ajuta sa ramaneti treaz atunci cand va simtiti obosit.

Consumul de cafea consta in echilibrarea riscurilor si beneficiilor sale. Ascultati-va corpul si nu consumati mai mult decat puteti tolera confortabil.


Conform stiintei, nu exista practic nimic ce cafeaua nu poate face. Aceasta a fost asociata cu un risc redus de cancer hepatic, intr-o analiza publicata in mai 2017 in BMJ Open; un risc redus de cancer de colon la femeile care au baut mai mult de trei cesti pe zi, intr-o analiza publicata in iulie 2018 in International Journal of Cancer; precum si un risc redus de diabet de tip 2 si chiar de accident vascular cerebral.
Un amplu studiu publicat in mai 2022 in Annals of Internal Medicine, care a analizat date de la peste 171 000 de persoane, a constatat ca cei care au baut intre una si jumatate si trei cesti de cafea indulcita sau neindulcita pe zi au avut un risc de deces cu aproximativ 30% mai mic decat cei care nu beau cafea.
Cercetarile au aratat ca o ceasca de cafea preparata la rece, cu durata de extractive de 24 de ore la temperatura camerei, are 80% din compusii sanatosi ai cafelei preparate in mod traditional.
In plus, procesul de extractie mai lent al cafelei la rece tinde sa tempereze aciditatea si amaraciunea cafelei, ceea ce inseamna ca este posibil sa nu fie nevoie sa adaugati mai mult lapte sau zahar pentru a o savura.

Desigur, daca doriti sa va racoriti fara a pierde polifenolii din ceasca, puteti incerca cafeaua cu gheata, care se obtine servind cafea preparata in mod traditional (de obicei cafea foarte tare pentru a contracara efectul de diluare al ghetii) peste gheata. Exista, de asemenea, o metoda japoneza cunoscuta sub numele de „flash brewing”, in care cafeaua fierbinte concentrata este turnata direct in gheata. Deoarece cea mai mare parte a extractiei are loc in primele cateva tururi de apa fierbinte, aceste metode tind sa pastreze cea mai mare parte a compusilor sanatosi, dar sunt totusi racoroase si racoritoare intr-o zi torida.

Desigur, puteti intotdeauna sa amestecati niste cafea instant. Un studiu publicat in iulie 2017 in Journal of Food Science and Technology a constatat ca cafeaua instant a produs cea mai mare concentratie de antioxidanti in comparatie cu espresso, cafeaua filtrata si cafeaua turceasca sau greceasca.

Sigur ca totul depinde de gustul dvs, dar si de timpul pe care il alocati savurarii cafelei.. Iata principalele categorii de preparare:


Metode de preparare prin infuzie (steeping)
• Cafeaua la ibric (Turkish coffee) – Cafeaua macinata fin se fierbe in ibric cu apa si zahar, optional si mirodenii.
• French Press (Presa franceza) – Cafeaua macinata grosier este infuzata cu apa fierbinte, apoi filtrata printr-un piston metalic.
• Cold Brew – Cafeaua este lasata la macerat in apa rece timp de 12-24 de ore pentru un gust mai putin acid.
Metode de preparare prin filtrare (drip/percolare)
• Filtru clasic (Drip Coffee Maker) – Apa fierbinte trece printr-un filtru de hartie cu cafea macinata.
• V60 (Pour Over) – Similar cu filtrul clasic, dar utilizand un con special care permite o extractie mai controlata.
• Chemex – Varianta premium a metodei pour-over, cu un filtru mai gros pentru o extractie mai lenta.
• Cafea la percolator – Metoda veche, in care apa fierbinte circula continuu prin cafeaua macinata.
Metode de preparare prin presiune
• Espresso – Apa sub presiune trece prin cafeaua macinata fin, rezultand un shot concentrat de cafea.
• Moka Pot (Espressor italian) – Cafeaua este preparata prin presiunea aburului intr-un dispozitiv metalic pe aragaz.
• AeroPress – Metoda moderna care combina presiunea si infuzia pentru un rezultat similar espresso-ului.
Cafea instant
• Se obtine prin deshidratarea cafelei preparate anterior, necesitand doar apa fierbinte pentru a fi consumata.
Alte metode traditionale
• Cafeaua vietnameza – Preparata printr-un filtru metalic lent, adesea cu lapte condensat.
• Cafeaua greceasca si araba – Similara cafelei turcesti, dar cu variatii locale.
• Cafeaua cubaneza – Un espresso dulce, in care zaharul este amestecat direct cu prima picatura de cafea extrasa.

Citește în continuare