Skip to content

Un nou studiu a descoperit ca suplimentele de Omega-3 incetinesc procesul de imbatranire. Acizii grasi Omega-3 se gasesc in peste, nuci, seminte de chia si ulei de rapita.

Un nou studiu clinic publicat recent, axat pe gasirea unor metode sanatoase de crestere a longevitatii, a descoperit ca suplimentele zilnice de Omega-3 pot incetini procesul de imbatranire.

Cercetarea, realizata pe un grup de persoane in varsta, a aratat ca administrarea zilnica a unui gram de Omega-3 timp de trei ani a redus ritmul imbatranirii biologice cu aproximativ trei luni. Mai mult, cei care au luat si un supliment de vitamina D, pe langa Omega-3, au prezentat o incetinire a imbatranirii de pana la patru luni.

Beneficiile Omega-3 in procesul de imbatranire sunt semnificative asupra sanatatii pe termen lung.

Studiul DO-HEALTH, condus de Heike Bischoff-Ferrari, experta in geriatrie, si publicat in revista Nature Aging, a analizat efectele Omega-3 si ale altor suplimente asupra sanatatii pe termen lung. Cercetatorii au urmarit modul in care acestea pot contribui la cresterea duratei vietii sanatoase, adica perioada din viata unui individ in care acesta ramane in conditii bune de sanatate.

S-a constatat ca Omega-3 are un impact semnificativ asupra markerilor epigenetici, mici modificari chimice ale ADN-ului care influenteaza activitatea genelor si comportamentul celular. Acest lucru sugereaza ca Omega-3 incetineste ritmul imbatranirii biologice, definit prin degradarea treptata a corpului uman in comparatie cu populatia generala.

Pentru a analiza acest fenomen, Bischoff-Ferrari si colegii sai de la Universitatea din Zurich au impartit 777 de participanti, cu varste intre 70 si 91 de ani, in opt grupuri diferite. Studiul a investigat, de asemenea, modul in care Omega-3 interactioneaza cu suplimentele de vitamina D si exercitiile fizice.

„Omega-3 actioneaza pe mai multe cai biologice, avand proprietati antiinflamatoare. In mod similar, vitamina D si exercitiile fizice ofera multiple beneficii”, a explicat Bischoff-Ferrari. „Ne-am intrebat daca, prin combinarea acestor factori, putem obtine un efect aditiv in incetinirea imbatranirii.”

Chiar daca efectele par modeste – o intinerire biologica de trei pana la patru luni in decursul a trei ani – cercetatorii subliniaza ca, daca aceasta tendinta se mentine pe termen lung, impactul asupra sanatatii populatiei ar putea fi semnificativ.

In studiul expertilor elvetieni s-a observat ca Omega-3 reduce cu 10% riscul de cadere in randul varstnicilor si cu 13% incidenta infectiilor. Alte studii au evidentiat beneficiile acestui acid gras asupra sanatatii mentale si cardiovasculare.

Cercetatorii au utilizat ceasuri epigenetice pentru a masura modificarile ADN-ului in timp si pentru a evalua varsta biologica a tesutului muscular, oferind astfel o imagine mai clara asupra ritmului imbatranirii comparativ cu varsta cronologica a participantilor.

Acest studiu reprezinta un pas important in intelegerea modului in care putem imbunatati sanatatea si calitatea vietii prin metode accesibile. Omega-3 poate fi gasit cu usurinta in farmacii si magazine de suplimente, fiind astfel la indemana oricui doreste sa il integreze in dieta zilnica. 

Steve Horvath, cercetator senior la Altos Labs in Cambridge, sustine importanta acestor descoperiri: „In opinia mea, 70 de ani este noul 50. Desi aceste interventii nu sunt un leac pentru imbatranire, ele intaresc convingerea mea de a lua zilnic Omega-3, vitamina D si de a face miscare moderata.”

Acizii grasi Omega-3 sunt substante esentiale care se gasesc in principal in peste si nuci.

Alimentele bogate in Omega-3 sunt diferitele tipuri de peste, in special somon, macrou, sardine si ton. Poate fi consumat sub forma uleiului de peste dar este regasit si in nuci, seminte de in, seminte de chia, ulei de rapita si alge marine.

Bineinteles, orice modificare a dietei trebuie verificata si aprobata de un medic specialist.

Citește în continuare