Creierul se dezvolta odata cu varsta. Ce exercitii simple puteti face ca sa dezvoltati noi legaturi neuronale la orice varsta
![](https://www.urban.ro/wp-content/uploads/2025/02/profimedia-0953750769-1024x630.jpg)
Creierul dvs are capacitatea de a invata si de a creste pe masura ce inaintati in varsta, un proces numit plasticitate cerebrala, dar pentru a face acest lucru, trebuie sa il antrenati in mod regulat.
Astazi suntem mult mai “agresati” de cantitatea de informatii decat erau cei care acum 50 de ani erau la adolescenta, de exemplu, iar creierul nostru trebuie sa faca fata mai multor provocari: de la informatiile digitale care vin din toate partile (telefon, laptop), la lipsa luminii si activitatea fizica tot mai redusa.
In cele din urma, abilitatile dvs. cognitive vor scadea, iar gandirea si memoria vor fi mai dificile, asa ca trebuie sa va construiti o rezerva. Imbratisarea unei noi activitati care va obliga, de asemenea, sa ganditi si sa invatati si care necesita antrenament continuu poate fi una dintre cele mai bune modalitati de a mentine creierul sanatos.
De asemenea ajuta foarte mult o rutina matinala, in timp ce va spalati pe dinti sau va beti cafeaua, cu cateva exercitii foarte simple.
De exemplu, ati putea numara de la 100 inapoi spre zero din 3 in 3, apoi din 5 in 5 cat de repede puteti. Apoi ati putea alege la intamplare o litera a alfabetului si sa numiti cat mai repede 5 orase care incep cu litera respective, 5 activitati zilnice, 5 nume proprii sau tari.
Cercetarile au aratat ca exercitiile fizice regulate sunt o modalitate de a imbunatati functiile cognitive, cum ar fi reamintirea memoriei, rezolvarea problemelor, concentrarea si atentia la detalii. Cu toate acestea, nu este clar daca doar aspectul fizic va stimuleaza creierul sau daca o combinatie de alti factori – cum ar fi provocarea mentala a activitatii, frecventa cu care o faceti si dorinta de a va imbunatati – contribuie si ele.
Sa luam, de exemplu, inotul. Acesta are beneficii cardiovasculare si musculare evidente, dar implica si gandire, procesare si invatare constante. Trebuie sa fiti atenti la ritmul respiratiei si la modul in care sa executati corect miscarile si loviturile. De asemenea, va puteti masura expertiza in ceea ce priveste rezistenta si viteza, ceea ce va motiveaza sa va exersati abilitatile pentru a fi un inotator mai bun. Alegeti o noua activitate. Dedicati-va timpul si atentia unei singure activitati suplimentare, astfel incat sa nu fiti tentat de alte interese.
Inscrieti-va la un curs. Cursurile sunt o modalitate buna de a invata elementele de baza ale oricarei activitati noi, in special ale uneia care necesita abilitati specifice, precum pictura sau muzica.
Invatati sa cantati la un instrument. Planificati-va timpul de practica. La inceput, nu va concentrati pe cantitatea de timp in care exersati, ci urmariti mai degraba consecventa. Dedicati timpul pe care il puteti, dar fiti fermi cu angajamentul dumneavoastra.
Ne mai putem antrena creierul facand puzzle-uri, jucand jocuri de reamintire a cuvintelor, invatand o noua limba, jucand sah sau completand integrame.
De fiecare data cand invatam ceva nou, formam cai neuronale numite „plasticitate” in creier.Invatarea de lucruri noi mentine creierul in stare de functionare optima.
Altfel, petreceti macar 10 minute in natura, hidratati-va cat mai bine, mancati fructi si legume precum si peste care are omega 3.