Skip to content

Muzeul de Arta Recenta deschide maine o expozitie cu o parte dintre cei mai importanti artisti contemporani din lume. Olafur Eliasson, Antony Gormley si Richard Serra, printre starurile expunerii.

Unele dintre cele mai cunoscute opere ale celor trei artisti de renume

O parte dintre cele mai importante nume ale artei contemporane internationale vor fi expuse in premiera la Bucuresti incepand de joi, cand MARe, Muzeul de Arta Recenta, deschide “All Our Todays”. Curatoriata de dr. Flavia Frigeri si loana luna Serban, prezentarea include lucrari ale staruri precum Giorgio de Chirico, Olafur Eliasson, Richard Serra, Hermann Nitsch, Daniel Richter si Max Bill.

Conceptul expozitiei evidentiaza suprapunerea dintre abstract si figurativ. In mod colectiv, lucrarile reflecta incertitudinea de a fi si cum se manifesta acest aspect in arta contemporana.

“All Our Todays” va putea fi vazuta in perioada 13 februarie – 25 mai 2025 si este o ocazie rara de a admira si a invata despre arta contemporana de renume la Bucuresti.

Muzeul de Arta Recenta, Bucuresti

Expozitia care marcheaza o premiera in istoria Muzeului de Arta Recenta, include peste 60 de lucrari de arta contemporana internationala din portofoliul a peste 50 de artisti din peste 20 de tari din toata lumea: Europa, Orientul Mijlociu, Asia, America de Sud si de Nord. Toate lucrarile provin din colectia muzeului.

O parte din picturile si sculpturile prezentate au jucat un rol esential in definirea artei contemporane si reflecta momentul actual al acesteia. Explorand atat filonul abstract cat si cel figurativ al artei contemporane, expozitia include deopotriva lucrari in care artistii exprima perspectivele personale si lucrari in care e definita relatia cu lumea inconjuratoare.

Natura artei si identitatea proprie sunt de asemenea teme esentiale ale expozitiei. Culorile vibrante, formele indraznete si contrastele dintre reprezentarile figurative si non-figurative invita publicul spre o redefinire a experientei emotionale si culturale.

Selectia celor doua curatoare include nume precum Olafur Eliasson, Antony Gormley, Giorgio de Chirico, Richard Serra, Hermann Nitsch, Daniel Richter, Lucio Fontana, Helmut Federle, Gerwald Rockenschaub, Daniel Buren, Peter Halley, Fiona Rae, André Butzer si Christian Jankowski. Cele mai vechi lucrari sunt din 1957: “Untitled (Sumi)” si “Untitled (Ritualistic Space)”, ambele de Mark Tobey. Cea mai noua este “Castel in aer – in bataia vantului” de Christian Jankowski.

Gormley si Eliasson sunt doua dintre cele mai influente nume ale artei contemporane in acest moment.

“All Our Todays” este o raritate in peisajul cultural autohton, o ocazie de a va familiariza sau a privi indeaproape lucrarile unor artisti pentru care se sta la coada in marile muzee internationale. 

Eliasson creeaza in mod obisnuit instalatii spectaculoase, lucreaza in diferite medii artistice si atrage privitorul prin experimente optice create de culoare, reflexie si umbre. Cu un angajament puternic fata de problemele sociale si de mediu, Eliasson concepe arta ca pe o constructie sociala productiva care ii poate face pe oameni constienti de propriile simturi, precum si de lumea din jurul lor.

Cunoscut in Regatul Unit pentru sculpturile “Angel of the North”, “Another Place” si “Event Horizon”, Gormley a fost expus de-a lungul timpului in cele mai mari orase ale lumii, in locuri publice precum Madison Square Garden din New York, in Sao Paulo sau Hong Kong. In 1994 a castigat premiul Turner iar in 2011 a primit un trofeu Laurence Olivier pentru scenografia spectacolului Babel (Words) de la Sadler’s Wells. Sculpturile sale invita publicul sa isi considere propria experienta corporala si momentul trait.

De origine italiana, Giorgio de Chirico alaturi de Carlo Carra au fondat inaintea primului Razboi Mondial scoala de pictura metafizica, o miscare care i-a influentat si modelat profund pe suprarealisti. André Breton i-a descoperit una dintre picturi la inceputul anilor 1920 si a fost captivat de reprezentarile sale, grupul suprarealist parizian fiind coagulat in jurul esteticii sale.

Lucrarile lui de Chirico sunt caracterizate de spatii largi si goale, populate uneori de un cuplu sau figuri sculpturale. Absentele sunt caracteristice lucrarilor sale, in sens literal si metaforic. 

Primele doua tururi ghidate ale expozitiei sunt programate pentru joi, , 13 februarie, de la 18:30 — in limba engleza, tinut de curatoarea dr. Flavia Frigeri — si vineri, 14 februarie, la 18:30 — in limba romana, tinut de Ioana Iuna Serban.

Ambele tururi vor oferi cheia de interpretare a lucrarilor si a temelor pe care expozitia le abordeaza. Biletele sunt disponibile aici.

Dr. Flavia Frigeri este istoric de arta, cadru didactic si „Curator pentru Colectia Chanel” la National Portrait Gallery din Londra, unde conduce un proiect destinat sa corecteze dezechilibrul de gen din colectie prin achizitii si comisioane specifice locului. 

Recent a curatoriat expozitia de grup Beyond Form: Lines of Abstraction, 1950-1970 la Turner Contemporary din Margate, Marea Britanie. In prezent lucreaza la o retrospectiva a artistei avangardiste franco-portugheze Maria Helena Vieira da Silva pentru Colectia Peggy Guggenheim din Venetia. 

Intre 2016 si 2020 a fost Teaching Fellow in Departamentul de Istoria Artei la UCL si membru al corpului profesoral la Sotheby’s Institute din Londra. Este, de asemenea, membru al consiliului de administratie al AAH – Asociatia pentru Istoria Artei.

loana luna Serban (n. 1990) este curator la MARe/Muzeul de Arta Recenta, poeta si doctor in Filologie, cu o teza despre nou in relatia imagine-text in cultura contemporana.

A curatoriat expozitiile Castelul destinelor incrucisate, Ce-i de vazut. Fotografia in Romania dupa 2000 (alaturi de Michele Bressan), Fete de vis: Idealul feminin in arta romaneasca (alaturi de Erwin Kessler). A participat cu texte critice in cataloagele Mamuca, Diversitate Stilistica, Rai din lad, Fete de vis: Idealul feminin in arta romaneasca, GPS, Stefan Ungureanu. Mapping Narratives, Time and Space, Marginali, izolati si exclusi in arta romaneasca, Din senin!, Arta si Orasul 1974-2021. 

Volumul de debut in poezie este “Zero-Unu”, aparut in 2014 la editura Brumar. In 2021, la editura Vellant, i-a aparut al doilea volum, “Un viitor care se potriveste trecutului”, insotit de reproduceri dupa lucrari de Anca Muresan.

Citește în continuare