Botond Nagy monteaza la TNB „Proorocul Ilie” – o povestire despre apocalipsa. In distributie Richard Bovnoczki, Aylin Cadir, Florentina Tilea, Ofelia Popii, Vitalie Bichir
![](https://www.urban.ro/wp-content/uploads/2025/02/proorocul-ilie-botond-nagy-tnb--1024x853.jpg)
Incepand din 14 februarie 2025, sunteti invitati la Sala Studio sa vedeti Proorocul Ilie (Profetul Ilya) de Tadeusz Słobodzianek, piesa aleasa de regizorul Botond Nagy pentru cea de-a doua montare pe care o realizeaza la Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, dupa „Cuvantul progres rostit de mama suna teribil de fals” de Matei Visniec.
Lucrarile lui Tadeusz Słobodzianek (regizor, dramaturg, director de teatru) sunt printre cele mai originale din dramaturgia poloneza contemporana si au fost rasplatite cu prestigioase distinctii literare poloneze. Intre cele mai cunoscute creatii ale sale se numara tripticul de scena constand din dramele: „Tarul Nicolae” (1985), „Profetul Ilya” (1992), si „Moartea unui profet” (2011).
„Proorocul Ilie” se bazeaza pe informatiile publicate de Włodzimierz Pawluczuk, sociolog si cercetator in domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya in studiul sau din 1974 centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un barbat excentric, care a trait in regiunea poloneza de nord-est Białystok, in anii ’30 – ’40. Un reportaj despre sfarsitul lumii; povestea unui grup de oameni care s-au desprins de biserica ortodoxa greceasca si au incercat sa-si construiasca propria lume intr-un mic sat parasit de Dumnezeu.
![](https://www.urban.ro/wp-content/uploads/2025/02/ND_prooroculHD_V.Bichir-T.Dinca-Oana-L.G..jpg)
Klimowicz, care detinea o singura carte – Biblia si tot ce stia despre lume erau informatii aflate prin viu grai, s-a autoproclamat profetul biblic Ilya. El a construit o biserica ortodoxa intr-o asezare numita Wierszalin, unde a fondat un Nou Ierusalim si a adunat curand un grup de adepti devotati. Dupa ceva timp, Ilya a anuntat ca sfarsitul lumii este aproape. Inchinatorii sai fideli asteptau apocalipsa, dar, cum asteptarea lor parea a fi in zadar, ei au decis sa ajute, grabind cursul istoriei. Au recurs la scenariul familiar al crucificarii si l-au tintuit pe profet pe cruce la fel ca pe Isus. Astfel, povestea lui Ilya devine si povestea unui grup de oameni care au dorit sa schimbe lumea incercand sa-si impuna visele in realitate.
Dramaturgul Słobodzianek explica: Am fost interesat de aceasta poveste pentru ca, la fel ca un glob de cristal, ea oglindeste toate utopiile pe care le-am locuit de-a lungul secolului al XX-lea: crestinismul, comunismul si nationalismul, amestecul intre diferite culturi, natiuni, limbi si religii. Se pare ca am intrat in secolul 21 cu aceasta povara si nimic nu indica ca vom putea scapa de ea – dimpotriva, pare sa devina din ce in ce mai coplesitoare. Ilya Profetul este o piesa care exploreaza problemele urii rasiale si fanatismului, cosmaruri care continua sa ne bantuie in ciuda unor denuntari juste.
![](https://www.urban.ro/wp-content/uploads/2025/02/ND_prooroculHD_Botond-Nagy.jpg)
Pentru Botond Nagy „Proorocul Ilie” este „un text provocator si obraznic”, „o povestire de necrezut in XIV scene” (subtitlul dat de autor), cu 14 personaje, o poveste dura, pe care regizorul o imbraca intr-o imagine axata pe lumina. „Totul este foarte comic si in acelasi timp foarte dureros”. Botond Nagy invita cu aceasta noua montare la o meditatie profunda si sincera despre credinta si religie. Daca Dumnezeul dramei lui Słobodzianek a murit odata cu afirmatia lui Nietzsche, totusi, El exista in iubirea si umanitatea in care tanarul regizor continua sa creada.
Nerecomandata tinerilor sub 18 ani – din motive cunoscute (limbaj licentios si scene cu conotatie sexuala), piesa lui Tadeusz Słobodzianek in lectura scenica semnata de unul dintre cei mai incitanti regizori ai tinerei generatii din Romania vine intr-un moment de adanca criza spirituala si morala cu care se confrunta societatile contemporane.
![](https://www.urban.ro/wp-content/uploads/2025/02/1.-fotoND_prooroculHD.ND_proorocul.-ND_prooroculHD_Aylin-Cadir-R.Bovnoczki.jpg)
![](https://www.urban.ro/wp-content/uploads/2025/02/ND_prooroculHD.-Fl.Calbajos.-LariGiorgescuR.Oprea_.jpg)
Il insotesc in aceasta expeditie initiatica, ce degaja o teatralitate vie, cu puternic impact emotional, actorii: Richard Bovnoczki, Aylin Cadir, Florentina Tilea, Silviu Mircescu, Emilian Marnea, Razvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Calbajos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calota – nume bine-cunoscute ale scenei TNB, carora li s-au alaturat foarte tinerii Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela, Teo Dinca.
Pentru a crea lumea si atmosfera spectacolului, o contributie insemnata au avut si Irina Moscu – Scenografia, Diana Nechit – Dramaturg, Claudiu Urse – Muzica originala si Sound design, Cristian Niculescu – Lighting design si Video design.
Primele reprezentatii vor avea loc in zilele de: 14, 15, 16 (premiera oficiala) februarie si 20 martie, de la ora 19.00 si pe 22 martie de la ora 12.00. Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a TNB si online, pe Bilet.ro. Fotografii din repetitii: Nikita Dembinski