Skip to content

Exclusiv. Robert de Niro “Vad aceasta experienta a intalnirii cu parerile publicului ca si cum as citi un roman: nu stii ce se intampla”. Actorul e din 20 februarie in primul sau serial tv, Zero Day, pe Netflix.

Din 20 ianuarie, Netflix prezinta o miniserie politica – Zero Day – avandu-l in rolul principal pe Robert de Niro, primul serial pe care-l face actorul acum in varsta de 81 de ani.
Povestea se concentreaza pe George Mullen (interpretat de Robert De Niro), un fost presedinte al Statelor Unite, care este chemat sa conduca o comisie speciala pentru a investiga un atac cibernetic devastator care a cauzat mii de victime si a semanat haos in intreaga America. Alaturi de actualul presedinte, doamna Evelyn Mitchell (interpretata de Angela Bassett), Mullen trebuie sa descopere adevarul din spatele atacului si sa previna posibile amenintari viitoare.
Serialul exploreaza teme precum dezinformarea, ambitiile personale ale celor din tehnologie, Wall Street si guvern, precum si cautarea neobosita a adevarului de catre Mullen, care este fortat sa isi confrunte propriile secrete intunecate, riscand tot ceea ce ii este drag.
Distributia impresionanta ii include, pe langa De Niro si Bassett, pe Lizzy Caplan, Jesse Plemons, Joan Allen, Connie Britton, Bill Camp, Dan Stevens si Matthew Modine.
„Zero Day” este creat de Eric Newman, Noah Oppenheim si Michael Schmidt, cu Lesli Linka Glatter ca regizor al tuturor celor sase episoade.

In campania de promovare a serialului, Urban.ro a participat la o conversatie cu Robert De Niro, creatorul si scenaristul miniseriei, Eric Newman si Jesse Plemons, actorul care il interpreteaza pe asistentul personal al presedintelui Mullen.

Cum Robert De Niro nu a jucat niciodata pana acum intr-un serial, decizia de a face acum o miniserie politica a surprins pe toata lumea. Doar ca deciziile unui mare actor au in spate motive mult mai lumesti decat ne-am astepta. De Niro are o fetita de 2 ani (Gia Virginia Chen-De Niro s-a nascut pe 6 aprilie 2023, cu Tiffany Chen, partenera actorului) si isi doreste sa ramana cat mai mult timp alaturi de ea.
“Am vrut doar sa fac ceva care se putea filma in New York. I-am spus agentului meu: Am putea gasi ceva? Poate una dintre aceste serii limitate care ar putea dura cinci, sase luni in New York, as putea fi acolo. Asa ca mi-a facut cunostinta cu Eric, iar el a avut aceasta idee si a scris o descriere pe larg a ceea ce ar fi povestea. Era un concept bun… si a inceput sa-mi trimita episoade la fiecare cateva saptamani”, a povestit simplu.

Pentru spectatorii din intreaga lume si mai ales pentru noi, romanii, care ne aflam in mijlocul unor controverse electorale care au implicat si manipulari digitale, temele abordate sunt foarte familiare si par rupte din realitatea imediata, dar Robert de Niro se indeparteaza de orice posibila asemanare a personajuului lui cu un presedinte real.
Actorul a interpretat mai multe personaje politice de-a lungul carierei sale, unele inspirate din figuri reale, altele fictive. A fost Bernie Madoff in The Wizard of Lies (2017), a fost senatorul corupt John McLaughlin, un politician xenofob si manipulator care vrea sa controleze imigratia in Texas prin masuri extreme in Machete (2010) sau Jack Byrnes, un fost agent CIA cu vederi conservatoare, care isi exercita influenta asupra familiei intr-un mod autoritar in comedia Meet the Parents (2000) si in continuarile sale.
Si cu toate aceste roluri din portofoliul sau care acopera de la drama la comedie precum si cu interpretarile exceptionale ale lui Al Capone (The Untouchables – 1987) sau Vito Corleone ( The Godfather Part II 1974), sau interpretarile superbe din Taxi Driver, Raging Bull si Goodfellas, Robert De Niro spune ca rolul din Zero Day a fost o provocare interesanta care l-a solicitat intensiv.

“Adica, a fost bine conceput, bine scris de Eric Newman, Noah Oppenheim si Michael Schmidt.
De multe ori ii vezi pe presedinti in conferinte de presa, si ai o multime de pareri despre ceea ce fac, ceea ce spun. Pe mine acest lucru m-a ajutat.
De asemenea, am invatat ceva despre presedinti, cand li se termina mandatul e ca si cum ar intra intr-un vid. E ca si cum dintr-o data nu mai esti asediat de toata lumea in fiecare zi, in fiecare minut, in fiecare secunda. Nu mai exista presiunea desore ce sa faci, ce decizii sa iei rapid. Dintr-o data totul devine altceva, traiesti un fel ciudat de dezamagire. Asa ca incepi sa-ti scrii memoriile.
Cred ca asta e partea interesanta si a personajului meu si, odata ce m-am gandit la asta, mi-am spus: Doamne, asta e cheia.”

In plus in viata privata, actorul a fost tot timpul un critic vocal al presedintelui Trump si o persoana activ interesata de politica. Cu toate acestea s-a ferit sa spuna daca rolul din acest serial e inspirat de vreunul dintre fostii presedinti americani.
“Nu, nu chiar. Poate Clinton. Dar povestea este doar o idee imaginara, iar acest personaj e rezultatul gandirii noastre, a echipei. Dincolo de faptul ca e un fost presedinte, un pensionar, aceasta persoana e aleasa de catre presedintele actual, personajul interpretat de Angela Bassett, pentru ancheta aceasta importanta nu pentru ca fost presedinte timp de 12 ani, ci pentru ca a avut o buna reputatie, a fost respectat si mai ales a fost procuror.”

In serial, personajul sau are insa mai multe nuante, desi are o rutina zilnica in care alearga si inoata, pare ca are ceva probleme de sanatate, iar asta poate schimba dramatic cursul anchetei pe care o conduce. In plus, fiica sa crede ca e depasit de vremuri si ca nu are capacitatea de a intelege nuantele unui atac cibernetic, prin urmare nu are ce cauta in comisia care ancheteaza o asemenea chestiune.
Dar filmul pune si o problema morala: ce faci cu puterea pe care o ai, cum te influenteaza pe tine, ca persoana, puterea? Cum iti schimba deciziile regretele fata de intamplarile din viata ta? E un echilibru intre adevar si dreptate?

“Intotdeauna este interesanta puterea” a spus De Niro fata in fata cu aceste intrebari despre personajul sau. “In viata ar trebui sa fii responsabil daca ai putere. Ai responsabilitatea de a face ceea ce este corect. Asa vad eu lucrurile. Si despre asta am vorbit mult cu toata echipa cat timp am lucrat la acest proiect.”
Cele 6 episoade Zero Day sunt construite insa sa te puna si pe tine ca spectator in fata unei dileme: cand nu mai poti avea incredere in ceea ce este adevarat, ai de gand sa faci ceea ce trebuie, ceea ce este greu?
Publicul din intreaga lume va vedea, via Netflix, Zero Day si va fi fata in fata cu aceasta problema morala.
Cum se asteapta De Niro sa reactioneze spectatorii la personajul sau si la temele din serial?
“Nu stiu, nu pot sa spun ce cred ca vor lua cu ei spectatorii. Fiecare va lua altceva si vom vedea feedback-ul, dar nu m-am gandit niciodata la reactia publicului la munca mea. Vad aceasta experienta a intalnirii cu parerile publicului ca si cum as citi un roman: nu stii ce se intampla, va fi citit oare vreodata si de altcineva? Sper la reactii bune, dar nu stiu cum vor fi.”

Zero Day, o mini serie in 6 episoade de o ora, poate fi vazut pe Netflix din 20 februarie.

Citește în continuare