15 alimente benefice pentru cresterea parului si a unghiilor

Aspectul unui par sanatos sau a unor unghii puternice nu depinde doar de produsele cosmetice utilizate, ci mai ales de alimentatie.
Daca folositi deja uleiuri sau suplimente pentru cresterea parului si a unghiilor sau daca ati incercat alte tratamente ineficiente, va puteti orienta catre modalitati mai naturale de a stimula cresterea si rezistenta lor. Un pas esential este sa va adaptati alimentatia si sa includeti nutrienti esentiali precum biotina, vitamina A, zincul si acizii grasi Omega-3 care joaca un rol crucial in regenerarea si fortificarea firelor de par si a unghiilor.
Aceste doua extensii ale pielii sunt similare, deoarece ambele sunt formate in principal din cheratina, o proteina structurala dura care le confera rezistenta si care este sustinuta prin consumul de vitamine, minerale si alti nutrienti benefici. Astfel, va invitam sa descoperiti 15 alimente recomandate de expertii in dermatologie, care va pot ajuta la imbunatatirea rezistentei si frumusetii parului si unghiilor.
Vitaminele din oua, somon si spanac sunt esentiale pentru sanatatea firelor de par si a unghiilor. Vitaminele A, D, C, biotina (B7), fierul si Omega-3 sunt cele mai importante pentru productia de cheratina.

Aceste alimente sunt versatile si pot fi integrate cu usurinta in mesele din timpul zilei. Ouale sunt consumate frecvent la micul dejun, in timp ce somonul si spanacul pot fi incluse in felurile principale sau utilizate in salate ori sandvisuri.
Aceste ingrediente sunt bogate si in proteine, cruciale pentru productia de cheratina si pentru cresterea unghiilor si a parului.
Nucile, migdalele si leguminoasele, precum lintea si fasolea, sunt de asemenea foarte benefice pentru sanatatea si rezistenta parului si a unghiilor. Nucile sunt bogate in vitamina E, zinc si seleniu, care ajuta la intarirea unghiilor si reducerea caderii firelor de par, iar migdalele, pe langa vitamina E, contin si o cantitate importanta de biotina. Pot fi integrate simplu in gustarile dintre mese sau consumate ca atare.
In acelasi timp, lintea si fasolea sunt surse excelente de proteine, fier, zinc si biotina si, pentru multe persoane, reprezinta un inlocuitor potrivit al carnii. O alta sursa importanta de zinc si antioxidanti este reprezentata de semintele de dovleac.
Avocado ajuta la stimularea cresterii parului si la mentinerea elasticitatii unghiilor, deoarece este bogat in grasimi sanatoase si in vitaminele E si B.
Alaturi de avocado se afla si ardeiul gras, care contine o cantitate ridicata de vitamina C, esentiala pentru productia de colagen, benefic pentru un par si unghii puternice.
Cartoful dulce si morcovul pot aduce o contributie semnificativa, deoarece sunt bogate in betacaroten, care este transformat de catre organism in vitamina A.
Fructele de padure si capsunile sunt, la randul lor, bogate in vitamina C si antioxidanti, care contribuie la protejarea foliculilor de par si stimuleaza productia de colagen.
Iaurtul grecesc sustine cresterea parului si intarirea unghiilor datorita continutului ridicat de vitamina B5 si proteine. Aceste alimente pot fi integrate cu usurinta in deserturi sau gustari ori consumate chiar la micul dejun, reprezentand totodata o masa sanatoasa si usor de digerat.