Sfecla rosie, superalimentul care poate imbunatati sanatatea. Beneficii si moduri ideale de consum.

Sfecla rosie este un aliment care merita apreciat si inclus in dieta zilnica datorita beneficiilor sale remarcabile pentru sanatate. Este o radacina consumata de secole in intreaga lume, bogata in nutrienti esentiali, cu proprietati antioxidante puternice.
De la scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii ochilor pana la cresterea performantelor sportive, sfecla rosie este considerata un superaliment cu multiple avantaje.
Sfecla este originara din Orientul Mijlociu.
A castigat popularitate in intreaga lume, devenind recunoscut ca un aliment functional — un tip de aliment care, consumat regulat si in cantitati adecvate, aduce beneficii considerabile sanatatii. Potrivit Academy of Nutrition and Dietetics, sfecla contine zaharuri naturale si este bogata in potasiu si fibre alimentare, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.
Sfecla se prezinta in mai multe variante, de la rosu-rubiniu la galben-auriu sau cu dungi albe si roz. Aceasta poate fi consumata in diverse forme: fiarta, coapta, sotata, murata sau chiar cruda.
Procesul de coacere accentueaza dulceata naturala a sfeclei, in timp ce fierberea sau gatirea la aburi pastreaza mai bine continutul de vitamine si minerale. Sfecla cruda, desi mai greu de mestecat, poate fi feliata subtire sau data prin spiralizator si adaugata in salate pentru un plus de culoare si textura. Varianta murata este, de asemenea, foarte apreciata, deoarece otetul intensifica aroma sa pamantie.
Sfecla este bogata in antioxidanti, in special betalaina, pigmentul responsabil pentru culoarea sa intensa.
Betanina, principalul tip de betalaina, este de doua ori mai eficienta decat alti antioxidanti in neutralizarea radicalilor liberi. Aceste substante instabile pot deteriora celulele organismului si accelera procesul de imbatranire. De asemenea, betalaina poate contribui la reducerea colesterolului LDL (colesterolul „rau”) si la prevenirea deteriorarii ADN-ului.
In plus, sfecla contine polifenoli si compusi fenolici, care sunt alti antioxidanti puternici, si furnizeaza cantitati moderate de vitamina C si vitamina E, ambele esentiale pentru un sistem imunitar puternic.
Un studiu recent a demonstrat ca sfecla, fie sub forma de suc, fie gatita, reduce semnificativ tensiunea arteriala la persoanele cu hipertensiune. Acest efect se datoreaza continutului ridicat de nitrati, care sunt transformati in oxid nitric in organism — oxidul nitric are un rol crucial in reglarea presiunii sanguine si in prevenirea formarii cheagurilor de sange.
Consumul de sfecla rosie imbunatateste performanta sportiva, sustine sanatatea digestiva si microbiomul intestinal.




Datorita capacitatii sale de a imbunatati utilizarea oxigenului in organism, sfecla poate creste performanta sportiva. Un studiu realizat pe sportivi a demonstrat ca persoanele care au consumat suc de sfecla bogat in nitrati au avut rezultate mai bune decat cei care au consumat un suc fara nitrati.
De asemenea, sfecla este o sursa excelenta de fibre alimentare, esentiale pentru sanatatea digestiva. Fibrele ajuta la reglarea tranzitului intestinal iar anumiti compusi pot sustine un microbiom intestinal sanatos.
Sfecla contine si luteina si zeaxantina, doi carotenoizi esentiali pentru sanatatea ochilor. Sunt substante care protejeaza retina impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei si pot reduce riscul de degenerescenta maculara, principala cauza a pierderii vederii la varstnici.
Un alt studiu a indicat ca participantii care au consumat suc de sfecla au avut timp de reactie mai rapid si o functionare cerebrala mai buna comparativ cu cei care au primit un placebo. Se pare ca nitratii din sfecla contribuie la cresterea fluxului sangvin catre creier, sustinand astfel procesele cognitive.
Cum sa consumati sfecla pentru a beneficia de toate avantajele sale.
Sfecla poate fi consumata sub forma de chipsuri — se feliaza subtire si se prajesc in air fryer cu putina sare —, sfecla coapta — se curata, se taie cuburi si se coace cu ulei de masline, sare si piper —, murata — se pastreaza in otet cu zahar si sare pentru o aroma intensa —, fiarta sau la aburi — ideala pentru supe, tocane sau paste — si suc de sfecla — consumat simplu sau combinat cu alte fructe si legume.