Skip to content

Un nou studiu dezvaluie ce alimente trebuie sa consumati pentru a ajunge la 70 de ani in cea mai buna forma, fara boli cronice.

Un studiu recent a descoperit ca persoanele care urmeaza diete bogate in alimente de origine vegetala si evita produsele ultraprocesate au sanse mult mai mari sa ajunga la 70 de ani intr0o forma buna, fara boli cronice. 

Descoperirile publicate in Nature Medicine vin sa intareasca ideea ca stilul alimentar din tinerete si maturitate poate avea efecte de durata asupra sanatatii.  

Studiul confirma legatura dintre dieta si procesul de imbatranire.

Timp de trei decenii, cercetatorii au urmarit obiceiurile alimentare a peste 100.000 de adulti de varsta mijlocie si au descoperit ca cei care consumau mai multe fructe, legume, cereale integrale, grasimi nesaturate, nuci si leguminoase au avut o probabilitate mai mare de a imbatrani sanatos. Dintre toti participantii, 9.771 au reusit sa ajunga la 70 de ani fara boli cronice, ceea ce a confirmat ca alimentatia joaca un rol crucial in prevenirea afectiunilor asociate cu varsta inaintata.  

Anne-Julie Tessier, profesor de nutritie la Universitatea din Montreal si autoarea principala a studiului, a explicat ca o dieta echilibrata in anii de mijloc ai vietii poate face diferenta intre o batranete activa si una marcata de probleme de sanatate. 

Studiul a fost realizat in colaborare cu cercetatori de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, Universitatea din Copenhaga si Universitatea din Montreal.  

Cercetatorii definesc ce inseamna sa imbatranesti sanatos.  

Pentru a stabili criteriile de „imbatranire sanatoasa”, cercetatorii au considerat ca participantii trebuiau sa ajunga la 70 de ani fara diabet, insuficienta cardiaca congestiva sau alte boli cronice. De asemenea, acestia trebuiau sa aiba un nivel bun de sanatate cognitiva, fizica si mentala. Acest lucru este deosebit de important, deoarece majoritatea adultilor in varsta sufera cel putin de o afectiune cronica.  

Desi studiile anterioare au aratat ca dietele bazate pe alimente vegetale pot reduce riscul bolilor cardiovasculare si al mortalitatii generale, acest studiu si-a propus sa analizeze daca aceleasi principii pot contribui si la o calitate mai buna a vietii la batranete.  

Pentru a masura impactul alimentatiei asupra sanatatii, cercetatorii au analizat obiceiurile alimentare auto-raportate de catre 105.015 profesionisti din domeniul sanatatii din SUA intre 1986 si 2010. Apoi, in 2016, au evaluat starea lor de sanatate pentru a vedea cine a atins pragul de 70 de ani fara probleme cronice.  

La fiecare patru ani, participantii au oferit detalii despre cat de des consumau peste 130 de tipuri diferite de alimente. Astfel, cercetatorii au putut compara gradul de aderenta al fiecarui individ la opt tipuri de diete sanatoase, inclusiv dieta mediteraneana si dieta DASH.  

Rezultatele au indicat ca persoanele care au urmat una dintre aceste diete, caracterizate printr-un consum ridicat de fructe, legume, cereale integrale, grasimi nesaturate, nuci, leguminoase si lactate cu continut scazut de grasimi, au avut sanse mai mari sa imbatraneasca fara probleme majore de sanatate. 

Pe de alta parte, cei care au consumat mai multe grasimi procesate, sare, bauturi zaharoase si carne rosie sau procesata au avut sanse mai mici de a imbatrani sanatos. 

Cei care au mancat cele mai multe alimente ultraprocesate au avut o probabilitate cu 32% mai mica de a atinge varsta de 70 de ani fara boli cronice.  

Efectele benefice ale unei diete sanatoase au fost independente de alti factori ai stilului de viata, precum nivelul de activitate fizica, fumatul sau indicele de masa corporala. 

Cu alte cuvinte, alimentatia a avut un impact semnificativ asupra sanatatii indiferent de alti parametri ai stilului de viata al participantilor.  

Dintre toate dietele analizate, Indicele Alternativ de Alimentatie Sanatoasa (Alternative Healthy Eating Index – AHEI), un sistem de evaluare dezvoltat de specialistii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a avut cea mai puternica legatura cu imbatranirea sanatoasa. Acest indice masoara calitatea dietei in functie de consumul de alimente considerate benefice pentru sanatate.  

Pe de alta parte, o dieta bazata exclusiv pe plante, fara alimente de origine animala, a avut cea mai slaba asociere cu imbatranirea sanatoasa. 

Desi alimentatia pe baza de plante este benefica, rezultatele sugereaza ca un regim care include si surse de proteine de calitate, precum peste sau lactate cu continut scazut de grasimi, poate fi mai eficient pentru mentinerea sanatatii pe termen lung.  

Trebuie mentionat ca acest studiu este unul observational, ceea ce inseamna ca nu poate dovedi o relatie de cauzalitate directa intre dieta si imbatranirea sanatoasa. Exista posibilitatea ca persoanele cu o sanatate mai buna sa fi avut tendinta naturala de a adopta o alimentatie mai sanatoasa, mai degraba decat ca dieta sa fi fost singurul factor determinant. 

Anne-Julie Tessier a subliniat acest aspect, explicand ca este posibil ca unele persoane sa-si fi modificat dieta in functie de schimbarile in starea lor de sanatate. 

Citește în continuare