Peste 250 de lucrari ale artistului Stefan Bertalan, intr-o expozitie deschisa la Timisoara. Curator este Bernard Blistène, director onorific la Centre Pompidou.

Cea mai cuprinzatoare retrospectiva dedicata operei artistului roman Stefan Bertalan a fost deschisa recent de Fundatia Art Encounters din Timisoara.
Sub titlul „in ritmul lumii”, expozitia poate fi vizitata pana pe 29 iunie, fiind conceputa si curatoriata de Bernard Blistène, director onorific al Muzeului National de Arta Moderna – Centrul Pompidou, Paris.
Desfasurata pe o suprafata de 1.000 de metri patrati, expozitia reuneste peste 250 de lucrari ale artistului: picturi, lucrari pe hartie, fotografii, filme, precum si un volum important de documente.
Multipla si hibrida, opera lui Bertalan combina o cercetare constanta in picturi, desene, instalatii, fotografii si performance-uri cu o interogare nesfarsita, ca un jurnal de bord, a naturii creatiei si a locului omului in universul nostru.
Nascut in satul Racastia (judetul Hunedoara) in 1930, Stefan Bertalan a studiat la Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca intre 1956 si 1962, dupa absolvire fiind numit profesor la Liceul de Arte Plastice din Timisoara.
Din 1970 pana in 1981, a predat la Universitatea Politehnica din Timisoara, in cadrul Facultatii de Arhitectura si Urbanism, pe care a fost nevoit sa o paraseasca atunci cand a decis sa emigreze. S-a stabilit in 1986 la Öhringen, langa Stuttgart, Germania, unde a trait pana in 2012.
A revenit regulat la Timisoara din 1990, orasul sau preferat, unde a si decedat in 2014.
In 1965, Bertalan a fondat Grupul 111 impreuna cu Roman Cotosman si Constantin Flondor, probabil primul colectiv de arta experimentala din Romania comunista.







A fost urmat la scurt timp de renumitul grup experimental si interdisciplinar Sigma (1969-1980), pe care l-a creat impreuna cu Constantin Flondor si Doru Tulcan si caruia i s-au alaturat artisti, ganditori si cercetatori din diverse discipline.
Considerat o personalitate marcanta a avangardei neo-constructiviste romanesti de la sfarsitul anilor ’50 si ’60, Bertalan si-a aprofundat cercetarile in domeniul ciberneticii si sistemelor in anii ’70, pe baza formelor naturale si a proceselor organice, minerale si vegetale, ceea ce l-a condus, circa 10 ani mai tarziu, la elaborarea unei veritabile cosmologii in care omul si natura sunt interdependente.
Lucrarile lui stefan Bertalan au fost expuse in numeroase institutii de renume, inclusiv: Muzeul de Arta din Chisinau (2024); Mumok – Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig din Viena (2022); Kunstmuseum, Liechtenstein (2020); Muzeul de Arta din Timisoara (2012); Bienala de la Venetia (1995); Institutul de Arhitectura din Bucuresti (1979).
Bernard Blistène este un curator francez care lucreaza si traieste la Paris si care, de-a lungul timpului, a initiat numeroase expozitii in Franta si in strainatate.
A fost director al Muzeului National de Arta Moderna, Centrul Pompidou, Paris, din 2013 pana in 2021, iar de atunci este director onorific al acestuia. In prezent este presedintele programului „Lumile noi” al Ministerului Francez al Culturii.
Expozitia are loc in cladirea ISHO Office 1, situata in apropierea Fundatiei Art Encounters din Timisoara.