Skip to content

Actorul Sebastian Stan a acordat un interviu revistei Variety despre colaborarea sa ca producator cu tanara regizoare Andreea Bortun pentru filmul A River’s Gaze. “Filmul m-a atins personal, am avut propria mea poveste cu mama in Romania”

Cunoscut initial cu titlul Malul Vanat, filmul spune povestea Laviniei, o mama singura care incearca sa-si faca o viata mai buna pentru ea si fiul ei de 13 ani, care traiesc intr-un sat sarac din Romania. Ea este impulsiva, predispusa sa interpreteze gresit situatiile si nu stie cum sa iubeasca. Dar fiul ei, aflat la granita dintre copilarie si adolescenta, are nevoie de mama sa mai mult ca oricand. Povestea e urmarita pe parcurusl unui an plin de incercari in relatia lor.
Stan a marturisit ca prima sa implicare ca producator intr-un film romanesc e parte din dorinta sa de a se implica in cinematografia din Romania. Colaborarea dintre cei doi a inceput in urma cu doi ani, intre timp Stan s-a mai implicat si intr-un al proiect romanesc, de data aceasta ca actor (un film regizat de Cristian Mungiu).

Despre colaborarea cu regizoarea Andreea Bortun, Stan spune “ Acest lucru a venit in urma multor conversatii pe care le-am avut cu ea de-a lungul anilor despre dorinta mea de a fi mai implicat creativ alaturi de Romania. Un prieten comun pe care amandoi il admiram si il respectam mi-a vorbit foarte frumos despre Andrea si mi-a trimis scurtmetrajul ei, care fusese la Cannes. Am fost imediat impresionat. Mi-am dorit sa joc intr-un film romanesc de foarte mult timp. Am incercat si nu s-a intamplat, dar mi-am dat seama ca pot ajuta si in spatele camerei. Scenariul Andreei m-a atins la nivel personal. In centru este aceasta relatie foarte specifica, intima, intre o mama si un fiu care cresc in Romania in conditii deosebite, care simt ca nu se reflecta intotdeauna prea mult in restul lumii. Am avut propria mea calatorie cu mama care a crescut acolo si a parasit tara. Am simtit ca sunt lucruri care mi se par foarte adevarate, iar asta a fost minunat, pentru ca m-a stimulat sa vreau sa ma implic si mai mult pentru a o ajuta sa creeze aceasta viziune.”

Intrebat daca mama sa stie de proiect, Stan a adaugat ca mama lui a vazut filmul. “A fost foarte interesant sa impartasesc asta cu ea. Sunt anumite momente pe care doar oamenii care s-au confruntat cu astfel de lucruri le pot intelege. Mama mea a trait o multime de adevaruri dure dupa revolutie. O parte din ea a inteles luptele personajului principal. De asemenea, m-a nascut foarte tanara. Oamenii au copii cand sunt mai in varsta acum, iar noi avem mai mult timp in Occident sa ne facem ordine in viata pana la un copil. O multime de oameni nu au aceasta oportunitate. Ei inca incearca sa isi dea seama cine sunt. Andreea a surprins asta pentru mine intr-un mod foarte autentic.

Intr-un interviu pentru urban.ro din 2021 cand Andreea se intorsese de la Cannes cu scurt metrajul cu aceeasi poveste, tanara regizoare ne-a povestit ca subiectul e dezvoltat dupa mai multe ateliere din satele din sudul tarii si ca intentioneaza ca in distributie sa se afle atat actori profesionisti, cat si amatori din satele care sunt inspiratie pentru poveste.


Pentru Variety ea a declarat ca “personajul principal are o legatura interesanta cu comunitatea. Ea crede ca este foarte diferita de ceilalti. Este o luptatoare. Va urca orice obstacol pentru a obtine ceea ce vrea. Celor din jurul ei nu le place asta, pentru ca poate fi o scandalagioaica. Tanjeste sa se detaseze de aceasta comunitate, dar nu realizeaza ca este un produs al ei. Intr-un fel, acest film m-a ajutat sa fac pace cu lumea din care vin. Am trait in mediul rural din sudul Romaniei si, dupa copilarie, am fugit sa studiez in strainatate. Ideea pentru acest film mi-a venit in timp ce ma aflam la New York. Vedeam filme din anii ’60 si m-am gandit: „Wow, de ce nu se fac filme despre genul acesta de femei din Romania?” Ca femeile italiene puternice ale lui Antonioni. M-am intors si am petrecut trei saptamani cercetand in sate. Nu voiam sa ma mai tem de aceasta lume. Era un sentiment in interiorul meu, ceva ce nu acceptasem, dar sunt parte din asta. Lupta Laviniei este si a mea.”
Filmul va avea premiera anul acesta, iar in cateva zile vom afla daca va fi intr-una din competitiile Festivalului de Film de la Cannes.

Citește în continuare