Skip to content

„Conclav” – thrillerul „papal” cu 8 nominalizari si un Oscar castigat in 2025 – in premiera la TV. Il vedeti sambata 12 aprilie pe FilmBox Premium

Creat pe baza unui bestseller international – romanul cu acelasi nume scris de Robert Harris – „Conclav” ne poarta intr-o fascinanta si tensionata calatorie in culisele politicii papale, aflata in plina criza odata cu moartea suveranului pontif. Cardinalul Lawrence (Ralph Fiennes) este insarcinat sa reuneasca un conclav – o reuniune ultrasecreta a liderilor Bisericii Catolice convocata cu scopul de a numi succesorul papal.
Tensiunile incep sa apara din doua motive: unul, superficial, la vedere – competitia dintre candidati – si al doilea, ascuns, format din lucrurile mai putin stiute din trecutul fiecaruia, lucruri pe care cardinalul Lawrence este nevoit sa le caute, intr-o adevarata munca de detectiv. In plus, cardinalul Lawrence are propriile sale indoieli, dintre care cele care il chinuie cel mai tare sunt cele legate de credinta.
Actualitatea intrigii, realizarea, maiestria scriiturii si jocul actoricesc i-au adus filmului opt nominalizari la Oscar, dintre care cea pentru „cel mai bun scenariu adaptat” s-a si materializat. „Conclav” a fost nominalizat la categoriile cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal (Ralph Fiennes), cea mai buna actrita in rol secundar (Isabella Rossellini), cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu adaptat (castigator), cea mai buna coloana sonora, cea mai buna productie si cel mai bun design vestimentar.


„Am citit cartea cu ceva timp in urma – sunt un fan al nuvelelor lui Robert Harris – dar cand am primit scenariul mi-am zis: stai putin, asta suna chiar mai bine”, a declarat Stanley Tucci pentru editorii BAFTA. In acelasi interviu, Ralph Fiennes spunea: „Imi plac romanele pline de suspans. E ca un thriller politic, doar ca personajele de aici nu sunt politicieni, sunt cardinali. Imi place rolul cardinalului Lawrence. E italian, de fapt – Lomeli – dar l-am numit Lawrence. M-a atras latura asta de detectiv, de investigator al intamplarilor care se petrec, dar mai ales obiectivul sau final: cine merita sa fie Papa?”.
Una dintre „vocile” filmului este sora Agnes, calugarita insarcinata cu conducerea Casei Santa Marta, unde toti cardinalii trebuie sa locuiasca in timpul conclavului. Isabella Rossellini, care o interpreteaza pe Agnes – un personaj rece care iubeste rigoarea, spune ca a gasit rolul captivant si pentru ca personajul ei este singura femeie cu vreo autoritate in aceasta mare de barbati. „Femeile nu au un rol public puternic in guvernarea Bisericii”, admite Rossellini „si se asteapta sa fie supuse preotilor. Dar, asa cum spune Agnes in film, „Dumnezeu ne-a dat totusi ochi si urechi.” Aceasta este replica mea preferata din scenariu. Ele vad, aud, au pareri si prezenta lor este importanta.”

Regizorul filmului, Edward Berger (castigator al Premiului Oscar pentru „Nimic nou pe Frontul de Vest”, a povestit ca discursul introductiv al cardinalului Lawrence, la prima sedinta a conclavului, este insotit de un fond sonor interpretat de un cor, care e singurul cantec ce se poate auzi in Capela Sixtina de cateva sute de ani incoace. (Miserere, compus de Gregorio Allegri in 1630 pentru uz exclusiv in Capela Sixtina)
Pentru a-l interpreta pe conflictualul cardinal Lawrence, Berger l-a ales pe Ralph Fiennes. „El a fost primul nume la care m-am gandit”, spune regizorul. „Ca actor, este atat de sincer, serios si plin de profunzime. Cel mai important, Ralph este capabil sa portretizeze viata interioara a unui personaj la fel de bine sau mai bine decat orice actor la care ma pot gandi. Lawrence este un om atent si precaut, care nu spune intotdeauna ceea ce simte, asa ca Ralph nu are cele mai multe replici in film. In schimb, ceilalti oameni vorbesc – el asculta si totul se petrece in mintea lui, reflectata de privire. El invita audienta sa ia parte la confuzia lui emotionala si spirituala, ceea ce il face atat de convingator de urmarit.”


„Conclav” a fost filmat la Roma, la legendarele studiouri Cinecittà. Fondate in 1937 pentru a sprijini industria filmului italian, au fost partial distruse de bombele aliate in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Reconstruite in anii 1950, au devenit studiourile de referinta din Europa si cele mai mare studiouri de pe continent.
„Ne-am dus la Roma sa filmam Roma”, spune Berger. „Dar, desigur, Vaticanul nu permite filmarile. Am reconstruit Capela Sixtina si Casa Santa Marta la Cinecittà. Pe urmele lui Fellini, Antonioni si Rossellini – tatal Isabellei – simti istoria cinematografiei in acesti pereti. Este incredibil de inspirant sa filmezi acolo. Simti ca trebuie sa te ridici la un alt standard.”
„Conclav” – premiera TV in Romania pe 12 aprilie, ora 20:00, pe FilmBox Premium si pe serviciul de streaming FilmBox+.

Citește în continuare