Sa nu irosim mancarea de la masa de Pasti. 13 retete super gustoase care reinterpreteaza ce a ramas din friptura de miel, cozonacul sau ouale fierte.

Vin zile cu multe mese bogate, dar e important pentru noi sa gandim echilibrat mesele si, mai ales, sa nu risipim mancarea… Iata cateva idei super gustoase despre cum pot reasambla intr-un nou fel de mancare din resturile mesei copioase de Pasti.
Din resturile de friptura de miel. Ai deja o baza aromata, frageda — deci mergem pe preparate rapide si creative.
Tocanita de miel cu legume. Calesti ceapa, morcov, ardei, adaugi mielul taiat bucati. Pui putina pasta de rosii sau rosii din conserva + condimente (boia, cimbru, usturoi). Servesti cu mamaliga sau orez.
Tarta sarata cu miel si branza. Faci un aluat simplu sau folosesti foietaj. Umplutura: miel tocat, ou, putina smantana, ceapa verde si niste branza (telemea/feta). La cuptor 20–30 min.
Sandvisuri sau wrapuri de miel. Miel feliat subtire + salata, iaurt grecesc cu usturoi, castraveti murati — in lipie sau bagheta, ca un fel de shaorma rapida si gustoasa preparate acasa care va fi cu siguranta pe placul celor mici. Daca mai ai si doua oua fierte, blenduiestele cu putin iaurt sau smantana si/ sau ulei si adauga si aceasta maioneza ca un sos pentru shaorma.
Paste cu miel in stil Mediteranean. Miel tocat cu usturoi, ceapa, rozmarin. Amesteci cu paste + putin sos de rosii + parmezan.

In zilele viitoare va fi foarte intelept sa ai solutii sa reinterpretezi si sa faci noi feluri de desert din resturile de cozonac. Aici mergem pe dulce decadent sau mic dejun reinventat.
Budinca de cozonac. Tai cozonacul cuburi, il inmoi intr-un amestec de lapte, oua, zahar, vanilie. La cuptor ~30 min pana se rumeneste — se poate adauga stafide, ciocolata, nuci, ce vrei.
French toast cu cozonac. Feliile de cozonac le inmoi in ou cu lapte si prajesti in tigaie. Servesti cu miere, dulceata sau iaurt.
Tiramisu cu cozonac. Folosesti felii de cozonac in loc de piscoturi. Le inmoi in cafea + strat de crema mascarpone. La frigider cateva ore.
Trufe din cozonac. Faramitezi cozonacul, amesteci cu crema de branza sau mascarpone. Rulezi in bile, le dai prin cacao, cocos sau ciocolata topita.

Evident, in perioada Pastilor toti avem in casa oua fierte si va veni un moment cand vom cauta solutii cum sa facem din aceste oua si alte preparate care sa transforme masa intr-o experienta surpriza.
Cel mai la indemana este salata de oua fierte (egg salad). Oua tocate + maioneza (sau iaurt pentru versiune light), mustar, ceapa verde, sare, piper. Poti adauga: castraveti murati tocati, ardei copti, marar. Poate fi pus in amestec si o conserva de ton sau cateva resturi de la friptura de miel tocate. Merge pe paine prajita sau in lipie, ca sandvis.
Oua umplute reinventate. Scoti galbenusurile, le amesteci cu: crema de branza / ton / avocado / pate / hummus + condimente. Umpli albusurile si le decorezi cu boia, verdeata sau fulgi de ardei iute.
Curry de oua fierte (stil indian). Ouale intregi, decojite, le pui intr-un sos aromat: ceapa, rosii, usturoi, ghimbir, curry, coriandru. Servesti cu orez sau lipii naan.
Salata orientala. Oua fierte + cartofi fierti + ceapa rosie + masline + castraveti murati + ulei + otet. Clasica, dar mereu delicioasa.
Tarta sarata cu oua. Oua fierte felii + spanac, branza, ceapa verde. Le pui intr-un aluat de tarta cu ou crud + smantana sau lapte si bagi la cuptor.