Papa Francis a murit in aceasta dimineata. A fost Papa care a luptat pentru o biserica mai inclusiva si a respins pedeapsa cu moartea. Avea 88 de ani.

Papa Francisc, cel de-al 266-lea lider al Bisericii Catolice care a incercat sa pozitioneze biserica pentru a fi mai incluziva, a murit, au confirmat luni oficialii Vaticanului. El avea 88 de ani.
Cardinalul Kevin Ferrell, camerlengoul Vaticanului, a anuntat vestea intr-o declaratie: „La ora 7:35 in aceasta dimineata, episcopul Romei, Francisc, s-a intors la casa Tatalui. Intreaga sa viata a fost dedicata slujirii Domnului si a Bisericii sale. El ne-a invatat sa traim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj si iubire universala, in special pentru cei mai saraci si marginalizati. Cu imensa recunostinta pentru exemplul sau de adevarat discipol al Domnului Isus, incredintam sufletul Papei Francisc iubirii infinite si milostive a lui Dumnezeu, Unul si Tribuna.″
Francisc, caruia i-a fost extirpata o parte dintr-un plaman in tinerete, a fost internat la Spitalul Gemelli din Roma pe 14 februarie cu bronsita, care a dus la o dubla pneumonie si mai multe crize respiratorii.
Nascut Jorge Mario Bergolio in Argentina la 17 decembrie 1936, Francisc s-a pregatit initial pentru a deveni chimist. De asemenea, era cunoscut ca iubitor de tango, pe care l-a dansat in tinerete, inainte de a deveni preot.
Dupa ce a suferit o pneumonie care i-a pus viata in pericol la 21 de ani, Bergoglio s-a dedicat religiei, intrand in Societatea lui Isus, sau iezuitii, in 1958.Dupa ce a fost hirotonit preot in 1969, a urcat treptele ierarhiei pana la a deveni arhiepiscop de Buenos Aires in 1998, inainte de a fi ales cardinal in 2001.
Bergolio a fost numit papa in 2013, in urma demisiei predecesorului sau, Papa Benedict al XVI-lea. Ca argentinian, numirea lui Bergolio a stabilit numeroase precedente: a devenit primul papa nascut in afara Europei de la papa sirian Grigore al III-lea din secolul al VIII-lea, primul papa nascut in emisfera sudica, primul papa nascut in America si primul papa iezuit.La hirotonire, el si-a ales Francisc ca nume papal, dupa Sfantul Francisc din Assisi.
La scurt timp dupa ce a devenit papa, Francisc s-a alaturat Twitter (acum X), atragand peste 25 de milioane de urmaritori in trei ani.In 2016, el a deschis un cont de Instagram, care are acum 9,8 milioane de urmaritori.
Ca papa, Francisc si-a castigat reputatia de a fi relativ mai putin formal si conservator fata de standardele pozitiei sale, ceea ce a provocat controverse in randul membrilor traditionalisti ai Bisericii. El a refuzat sa locuiasca in apartamentele papale traditionale in favoarea unei locuinte in casa de oaspeti oficiala a Vaticanului, a criticat in mod deschis consumerismul si capitalismul nereglementat, sustinand in acelasi timp cauzele de mediu si a promovat dialogul si parteneriatele interreligioase. In acelasi timp, desi a facut declaratii de simpatie cu privire la drepturile LGBTQ si ale femeilor in timpul papalitatii sale, Francisc a mentinut in cele din urma opiniile traditionale generale ale Bisericii Catolice cu privire la casatoria intre persoane de acelasi sex, avort si hirotonirea femeilor ca preoti.
In 2018, Francisc a revizuit catehismul Bisericii pentru a respinge pe deplin pedeapsa cu moartea, numind-o „inadmisibila deoarece este un atac la inviolabilitatea si demnitatea persoanei”.
Aclamat de liberalii globali drept cel mai progresist papa de pana acum, Francisc a avut o multime de fani in lumea divertismentului. Printre zecile de nume mari care au participat la diferite forme de audiente papale in timpul mandatului sau de conducator al Bisericii se numara Katy Perry si Orlando Bloom, Bono, Leonardo DiCaprio, Angelina Jolie, Antonio Banderas, Andrea Bocelli, Richard Gere si George si Amal Clooney, pentru a numi doar cateva.
In 2014, suveranul pontif a invitat-o personal pe Patti Smith sa cante la concertul de Craciun de la Vatican, in timpul caruia a cantat „O Holy Night” sustinuta de orchestra Vaticanului. Invitarea de catre papa a „nasei punk-ului” a provocat agitatie in randul catolicilor conservatori.
In timpul primei sale vizite in Statele Unite in 2015, Francisc a devenit primul papa care a vorbit in fata Congresului SUA si a impartit scena in Philadelphia cu Aretha Franklin in timpul Festivalului Familiilor, un eveniment organizat de Intalnirea Mondiala a Familiilor sponsorizata de Vatican.
In 2016, Martin Scorsese a beneficiat de o audienta papala privata inainte de o proiectie la Vatican a filmului „Silence”, filmul regizorului american veteran despre persecutia crestinilor in Japonia secolului al XVII-lea, intr-o dovada clara de sprijin pentru proiectul pasionant al lui Scorsese.