Skip to content

Filmele realizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale vor putea castiga premii Oscar in 2026. Academia Americana de Film introduce noi reguli de vot.

Pentru prima data in istoria premiilor Oscar, Academia de Film din SUA — cunoscuta oficial drept Academy of Motion Picture Arts and Sciences —, a anuntat ca filmele realizate cu ajutorul inteligentei artificiale pot fi eligibile pentru a castiga cele mai importante trofee ale industriei cinematografice. 

Anuntul vine alaturi de o serie de modificari majore in regulamentul oficial al academiei, inclusiv introducerea unui premiu nou pentru casting, reguli mai stricte pentru procesul de votare, noi termene-limita de inscriere si extinderea eligibilitatii pentru cineastii internationali..

Cea mai controversata modificare tine de includerea explicita a filmelor care au fost realizate folosind inteligenta artificiala generativa sau alte unelte digitale. 

Academia precizeaza insa ca utilizarea acestor instrumente “nu ajuta si nici nu afecteaza sansele de a obtine o nominalizare”, subliniind in schimb ca accentul va ramane pe gradul de implicare umana in jurizarea creativa a filmului.

Noile reguli stipuleaza urmatorul principiu: “In ceea ce priveste inteligenta artificiala generativa si alte instrumente digitale utilizate in procesul de realizare a filmului, acestea nu ajuta si nici nu afecteaza sansele de a obtine o nominalizare. Academia si fiecare ramura vor judeca performanta tinand cont de masura in care o fiinta umana a fost in centrul autoratului creativ atunci cand se alege filmul care va fi premiat.”

Subiectul utilizarii AI in productia de film a devenit intens discutat dupa ce actorul Adrien Brody a castigat premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul sau din filmul “The Brutalist” la ceremonia din martie. In procesul de editare a dialogurilor lui Brody a fost aplicat un software care i-a corectat pronuntia pentru pentru a-i imbunatati accentul in limba maghiara. Astfel, credibilitatea si intensitatea prestatiei lui Brody au fost influentate de AI.

Tot in acest context, s-a aflat ca tehnologii similare au fost folosite pentru a spori calitatea vocilor din musicalul “Emilia Perez”. Este vorba despre instrumente capabile sa ajusteze sau sa imite tonalitatea si stilul unui artist, pot chiar modifica subtil infatisarea unei persoane.

Actorii si scenaristii si-au exprimat temerile privind AI-ul in timpul grevelor din 2023.

In ciuda entuziasmului unor producatori care se vor bucura de diminuarea costurilor, multi profesionisti din industrie si-au exprimat ingrijorarea iar subiectul a generat cea mai mare greva din istoria Hollywoodului. Actorii si scenaristii deopotriva au protestat impotriva riscurilor pe care le implica folosirea AI.

In 2023, in timpul protestelor, actrita Susan Sarandon a declarat: “Daca poti sa-mi iei fata, corpul si vocea si sa ma faci sa spun sau sa fac ceva fara sa fie alegerea mea, asta nu e un lucru bun.” Scenaristii, la randul lor, se tem ca studiourile vor incerca sa reduca costurile si sa castige timp folosind unelte precum ChatGPT in locul cercetarii sau scrierii efective a scenariilor de catre oameni.

Acordurile care au pus capat grevelor din 2023 au inclus masuri de siguranta pe termen scurt privind folosirea inteligentei artificiale. Insa ingrijorarile raman, actrita Scarlett Johansson s-a confruntat in ultimul an cu doua cazuri in care tehnologia a fost folosita abuziv pentru a-i recrea imaginea sau vocea fara permisiune.

O alta regula introdusa de Academie este cerinta ca toti membrii care voteaza in runda finala sa fi vizionat toate filmele nominalizate in categoria respectiva. 

Desi poate parea surprinzator, aceasta nu era pana acum o cerinta oficiala. Incepand cu editia din 2026, votantii vor avea acces la buletinele finale doar daca au confirmat ca au vizionat toate filmele nominalizate.

Academia va putea urmari activitatea de vizionare prin platforma proprie de streaming, disponibila doar membrilor – Academy Screening Room. Pentru filmele vizionate in afara platformei (la festivaluri, proiectii private sau evenimente speciale), membrii trebuie sa completeze un formular in care declara cand si unde au vazut filmul. Acest proces de verificare era deja folosit in categoriile de lungmetraj international, animatie si scurtmetraj, dar acum se aplica tuturor sectiunilor. Scopul acestei masuri este de a incuraja decizii mai informate.

O alta noutate o reprezinta premiul pentru casting care va fi decernat incepand de anul viitor si va recunoaste contributia directorilor de casting, regizorilor si producatorilor in alcatuirea distributiei unui film. Membrii Casting Directors Branch vor analiza filmele eligibile si vor vota pentru realizarea unei liste scurte de maximum 10 titluri, bazandu-se pe nivelul de colaborare creativa demonstrat in procesul de casting.

Aceste filme vor fi apoi prezentate intr-un eveniment in care membrii sectiei vor urmari materiale de prezentare de 5 minute si vor participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri cu directorii de casting. Cei selectati vor trebui sa trimita o descriere scrisa a procesului de casting si o lista completa sau un colaj foto cu distributia. 

Comitetul executiv al ramurii va decide cine sunt persoanele eligibile – maximum doua – ce au fost responsabile pentru casting si au fost mentionate in genericul filmului. In cazuri speciale, in care procesul a fost complex, se poate accepta un al treilea nume.

A fost revizuita si procedura pentru imagine, documentar si alte categorii tehnice.

Procesul de selectie prin liste scurte se extinde si la alte categorii, inclusiv la cea pentru cea mai buna imagine (best cinematography), unde ramura directorilor de imagine va alege intre 10 si 20 de filme. Votul pentru toate categoriile cu liste scurte – sunet, efecte vizuale, machiaj si coafura, lungmetraj documentar, film international si cele trei scurtmetraje – se va desfasura in perioada 8–12 decembrie. 

In prezent, 12 categorii tehnice folosesc deja sistemul listelor scurte, in timp ce decorul, costumele si montajul raman in continuare decise exclusiv prin nominalizari.

Academia a anuntat si calendarul complet al sezonului Oscarurilor din 2025. Pentru ca un lungmetraj sa fie luat in considerare la categoria cel mai bun film, trebuie sa fie inregistrat oficial la Producers Guild of America, in functie de perioada lansarii. Filmele lansate intre 1 ianuarie si 30 iunie 2025 trebuie inregistrate pana pe 10 septembrie, iar cele lansate intre 1 iulie si 31 decembrie trebuie inregistrate pana pe 13 noiembrie.

Perioada de vot pentru nominalizari va avea loc intre luni, 12 ianuarie, si vineri, 16 ianuarie. Nominalizarile oficiale vor fi anuntate joi, 22 ianuarie, urmate de traditionalul Oscar Nominees Luncheon ce va avea loc marti, 10 februarie.

Votul final pentru stabilirea castigatorilor se va deschide miercuri, 26 februarie, si se va inchide miercuri, 5 martie – cu 10 zile inainte de ceremonia transmisa in direct, programata pentru 15 martie 2026.

Printre filmele care ar putea intra in cursa pentru nominalizari la premiile Oscar 2026 se numara noile productii semnate de Guillermo del Toro (Frankenstein), Chloe Zhao (Hamnet), Yorgos Lanthimos (Bugonia) si cei doi frati Safdie, fiecare cu proiecte individuale – The Smashing Machine de Benny Safdie si Marty Supreme de Josh Safdie.

Citește în continuare