Skip to content

La multi ani Ethan Hawke + top 10 roluri ale sale

Ethan Hawke implineste astazi o cifra rotunda: 40 de ani! La cei 40 de ani ai sai arata mai bine ca niciodata si si-a pastrat inca aerul de pusti chiar daca are deja la activ aproape 50 de filme!

In afara de actorie se mai ocupa si cu scrisul si ocazional cu regia (The Hottest State, Chelsea Walls). Cel mai bine insa, se descurca pe scena. Din pacate este un actor destul de putin mediatizat, poate si din cauza comportamentului sau destul de discret. Este un actor sensibil, complex si extrem de talentat. Nu degeaba l-a distribuit Richard Linklater in 6 filme d-ale sale.
Am incercat sa fac o selectie a celor mai bune roluri ale sale. A iesit cam asa:

1. Before Sunrise (1995)
Prima colaborare dintre Richard Linklater si Ethan Hawke este si cea mai reusita. Departe de a fi romantios sau melodramatic, Before sunrise este unul dintre cele mai reusite filme de dragoste facute vreodata. Doi tineri se cunosc intr-un tren, se plac, coboara impreuna in Viena unde se plimba toata noaptea pe strazi. A doua zi, se despart. Pe cat de banala poate parea descrierea pe atat de fascinant este acest film care chiar daca are in prim plan doar doua persoanje iar actiunea se petrece in mai putin de 24 de ore, iti lasa amintiri cat pentru o viata intreaga. Partenera lui Ethan din acest film este Julie Deply.

2. Before the Devil Knows You’re Dead (2007)
De curand a facut un rol de neuitat in thrillerul Before the Devil Knows You’re Dead in regia lui Sidney Lumet, unde interpreteaza rolul unui tanar fara capatai, care puna la cale un jaf care va avea urmari fatale. Planuieste sa jefuiasca magazinul parintilor sai, impreuna cu fratele sau mai mare. Desi au planuit toul ca la carte si nimeni nu urma sa aiba de suferit, lucurile scapa total de sub control.
In acest film, Ethan Hwake are o energie iesita din comun si isi joaca rolul cu intensitatea maxima. Alaturi de el mai apar Philip Seymour Hoffman, Albert Finney si Marisa Tomei.

3. Dead Poets Society/Cercul poetilor disparuti (1989) – Peter Weir
Ethan Hawke avea doar 19 ani cand a jucat in aceasta drama emotionanta in regia lui Peter Weir, iar rolul acesta i-a adus celebritatea internationala si l-a adus in atentia criticilor. Filmul are in prim plan un grup de studenti a caror filozofie de viata se schimba total odata cu aparitia unui profesor nonconformist si creativ care ii ajute sa se elibereze de clisee si sa gandeasca creativ.

4. Training Day (2001)
In Zi de instructie joaca rolul unui tanar politist idealist care are la dispozitie doar 24 de ore pentru a-i dovedi superiorului sau (interpretat de Denzel Washington) ca are stofa de politist. Interpretarea de exceptie a acestui rol, i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar.

5. Tape (2001)
Tot in regia lui Richard Linklater, un film minimalist, a carui actiune se petrece in mai putin de 24 de ore si care are doar 3 personaje: Ethan Hawke, Robert Sean Leonard si Uma Thurman. Totul se petrece in spatiul claustrofobic al unei camere de motel unde trei prieteni din liceu se intlanesc pentru a discuta niste probleme grave din trecut care au ramas nerezolvate.

6. Before Sunset (2004)
Continuarea filmului “Before sunrise”, aceeasi regie spectaculoasa (Richard Linklater) aceeasi interpretare naturala dar seducatoare (Ethan Hawke, Julie Deply) .. 9 ani mai tarziu.

7. Gattaca (1997)
Un sf captivant situat intr-un viitor indepartat in care mostenirea genetica iti ofera totul sau nimic. Ethan Hawke interpreteaza rolul unui tanar ambitios care isi schimba identitatea pentru a-si implini visul de a zbura in cosmos. In acest film a jucat alaturi de Uma Thurman si Jude Law.

8. Great Expectations (1998)
Ecranizarea moderna a romanului lui Charles Dickens i-a dat iar prilejul lui Ethan sa-si dovedeasca calitatile actoricesti. Transformarea dintr-un tanar sensibil intr-un barbat adevarat i-a fost marcata de persoanele pe care le-a cunoscut inca din copilarie: Estelle (interpretata de Gwyneth Paltrow), D-na Nora Dinsmoor ( Anne Bancroft) si barbatul misterios (Robert de Niro).

9. Waking Life (2001)
Filmul de animatie Waking Life, (tot in regia lui Richard Linklater) se bazeaza pe conversatii profunde, subiecte filozofice si intrebari fara de raspuns. Waking life a fost filmat cu o camera digitala, iar apoi imaginile au fost transformate in animatie. Rezultatul final arata cam asa:

10. Daybreakers (2009)
Pe langa rolurile nonconformiste din filmele independente in care actiunea se baza mai mult pe dialog decat pe actiune, a avut si cateva roluri destul de comerciale. Cum ar fi acela din filmul horror, Daybreakers, unde interpreteaza rolul unui vampir savant care face o descoperire importanta atat pentru oameni cat si pentru vampiri. Filmul nu e o capodopera, dar e amuzant sa-l vedem pe Ethan cu ochii galbeni, colti ascutiti si plin de sange.:)

Alte roluri importante le-a mai avut si in filme precum: Reality Bites (1994); Snow Falling on Cedars (1999); Hamlet (2000); Taking Lives (2004); Assault on Precinct 13 (2005) sau Staten Island (2009).

La multi ani si la cat mai multe roluri speciale!
Voua care v-au placut cel mai mult?

sursa foto: www.amctv.com

Citește în continuare