Top 10 filme tip „Found Footage”
Zilele acestea am vazut The Last Exorcism si mi-a dat ideea unui nou top. Problema nu a fost atat in gasirea filmelor, ci in denumirea topului. 🙂 In engleza ele se numesc “found footage movie”, asa ca am lasat si eu aceeasi denumire.
Este vorba de filme tip documentar fals, care sunt filmate din mana si in care descoperim actiunea prin unghiul subiectiv al cameramanului. Majoritatea sunt filme horror sau SF si folosesc o tehnica specifica filmului documentar pentru a face totul cat mai realist.
Multe din ele pretind ca sunt editate din niste materiale gasite care au fost filmate de o persoana moarta sau disparuta. Un mare avantaj al acestor filme (in afara faptului ca unele par destul de credibile) e bugetul, care de obicei este destul de restrans. Filmarile sunt miscate, alerte si de multe ori obositoare, dar te baga direct in mijlocul actiunii. Pentru diversitate, folosesc toate cam acelasi smecherii: ba e pe cale sa termine bateria, trebuie sa filmeze in stil night mode, camera cade si deducem actiunea doar prin intermediul sunetului etc. In mod ironic, cu cat incearca sa para mai reale, cu atat devin mai incredibile – situatiile prezentate fiind deseori atat de tensionate incat e greu de crezut ca ii mai ardea cuiva de filmat in asemenea momente. :)) Sunetul joaca un rol foarte important in aceste filme, inlocuind de multe ori dialogul.
Cel mai cunoscut film din aceasta categorie este Blair Witch Project. Totusi acesta nu este primul film de acest gen.
Pentru a prinde mai mult la public, unele filme au recurs la tot felul de moduri originale de a se promova, pretinzand ca ar fi vorba de un material video gasit.
Am gasit 10 filme din aceasta categorie despre care cred ca merita sa va povestesc:
Cannibal holocaust (1980)
Este primul film realizat in acest stil. Regizorul Ruggerro Deodato si-a construit filmul pe urmatoare idee: Un antropolog se duce in jungla sud-americana pentru a investiga disparitia unei echipe de filmare care lucra la un documentar despre triburile canibale. Nu ii mai gaseste, in schimb revine cu o caseta, unde vedem ce au patit acestia. Se pare ca filmul a fost atat de credibil incat Ruggero a trebuit sa dovedeasca in fata tribunalului ca imaginile filmate nu sunt reale. Este un film cult extrem de dur si greu de vizionat, dar obligatoriu de vizionat pentru orice fan de filme horror.
Blair Witch Project (1999)
Multi ani mai tarziu, in 1999, Daniel Myrick si Eduardo Sánchez au apelat la aceeasi smecherie, dar ajutati de internet au dus povestea si mai departe: si-au promovat online filmul drept un material video real filmat de niste studenti disparuti. Si le-a iesit de minune, pentru ca filmul a avut un box office spectaculos (la nivel de investitie/profit): a avut un buget de $25,000 si profitul a fost de $248,639,099. Blair Witch Project prezinta povestea a 3 studenti care s-au dus sa faca un documentar despre o legenda locala si care au disparut. Dupa un an a fost gasita o caseta video din care putem intui cu greu ce s-a intamplat cu ei, dar un lucru e sigur – nimic bine. :))
Cloverfield (2008)
In materie de buget, Cloverflied sta chiar prea bine, incat am impresia ca insumeaza toate bugetele celorlalte filme din lista la un loc. Si ca poveste aduce ceva nou – niste prieteni dau o petrecere de ramas bun in cinstea unuia dintre ei care s-a gasit un job in Japonia. Pentru ca acesta sa poate lua cu el amintiri frumoase, ei vor sa filmeze toate petrecerea. Vor filma insa mult mai mult de atat, pentru ca in peisaj apare un fel de Godzilla invizibil care terorizeaza Manhattanul si care ii ucide pe majoritatea dintre ei. Ca si in celalate filme, cel care filmeaza nu se dezlipeste nici aici de camera si filmeaza tot chiar si atunci cand viata ii este in pericol.
REC (2007)
Celebrul film spaniol REC are deja mii de fani. Recunosc ca prima parte m-a fascinat (si speriat) si pe mine. Membrii unei echipe de filmare vor sa faca un documentar despre o zi din viata unui pompier si il urmeaza pe acesta intr-o cladire unde se intampla lucruri suspecte. Mai exact, cad victime unor zombie periculosi. Intregul film este vazut prin lentila cameramanului iar reporterul este personajul principal. Atmosfera este extrem de tensionata iar panica si disperarea protagonistilor pare atat de reala, incat e molipsitoare. Filmul a avut parte si de un remake american (Quarantine), precum si de o continuare – REC 2, dar ambele au fost destul de dezamagitoare. La anul se pare ca o sa apara si REC 3, care nu este un sequel ci un prequel. 🙂 vedem ce-o iesi.
Diary of the Dead (2007)
George Romero a cazut si el in capcana “found footage”. De fapt nu el, ci un grup de studenti la film care se trezesc in mijlocul unor zombie infometati. Si el s-a folosit de internet, dar nu pentru a-l promova ci pentru a face povestea cat mai credibila: naratorul downloadeaza in timp real materialul filmat de un corespondent TV care se afla in mijlocul macelului. In principiu filmul nu aduce nimic nou si merita vazut daca esti fan Romero sau iti plac filmele cu zombie, ceea ce este de fapt cam acelasi lucru. 🙂
Home Movie (2008)
Facut sub forma unul jurnal de familie filmat, Home Movie incepe normal, cu cadre banale si actiune specifica unei familii ca oricare alta. Ii vedem pe cei 4 (doi adulti si doi copii) in diverse ipostaze – la masa, la joaca etc. In curand insa vom descoperi ca jurnalul este facut cu un scop anume, si ca avem de-a face o niste gemeni ciudati si extrem de malefici. Parintii, care tineau de fapt acest jurnal filmat pentru a studia comportamentul copiilor, sunt in pericolul de a cadea victime violentei acestora. Un filme indie, cu buget redus, dar de intensitate maxima.
The Last Exorcism (2010)
Regizat de Daniel Stamm si produs de Eli Roth, The Last Exorcism, nu este just another exorcism movie ci aduce un suflu nou in domeniu. Si acesta se vrea un fel de documentar filmat in care lucrurile o iau razna si totul sfarseste prost. Un asa zis exorcist impreuna cu o echipa de filmare vor sa imortalizeze o sedinta de exorcism, incercand in acelasi timp sa dovedeasca cum ca exorcismul este de fapt o facatura. De data asta insa, se inseala. In final, au si dovada, dar nu prea mai au ce face cu ea. 🙂 Finalul este destul de nepotrivit si aminteste cumva de filmul lui Polanski, Rosemary’s Baby.
Man Bites Dog (1992)
Este un film putin mai diferit decat cele prezentate, un film controversat cum numai belgienii ar putea sa faca. Filmul urmareste un criminal in serie care explica si exemplifica unei echipe de filmare cum isi alege, urmareste si omoara victimele. Este filmat alb negru, in stilul unui documentar, si asistam la niste scene dure relatate cu mult sange rece.
Activitati Paranormale 1 si 2
Alt film de succes care are la baza aceeasi tehnica. Realizat cu un buget de $12, 000, filmul a avut castig de $193,298,009. De data asta nu mai avem de-a face cu zombie sau vrajitoare, ci cu fenomene paranormale, mai exact cu fantome. Tot pe acolo. :)) Filmul este destul de scary mai ales daca il vezi in sala de cinema. Momentele de liniste in care nu se intampla nimic multa vreme alterneaza cu cele pline de suspans in care iti vine de multe ori sa sari din scaun de teama. Activitati paranormale 2 il puteti vedea in curand si la noi pe ecrane.
Noroi, the curse
Este varianta asiatica de “found footage film”. Este vorba de un film japonez care reia in mare ideea din Blair witch project. Doar ca in loc de vrajitoare avem de-a face cu un demon de pe la ei, si fiind vorba de maestrii horrorului, filmul este muult mai scary. 🙂
Ce filme din cele de sus ati vazut si care v-au placut?