Skip to content

Bastille, Editors, John Newman si multi altii in ziua 1 de la Sziget Festival 2016 (GALERIE FOTO)

Prima zi oficiala de Sziget ne-a intampinat cu vreme mai buna si cu toate lucrurile perfect pregatite pentru intampinarea participantilor, care au continuat si au continuat sa vina din toate colturile lumii.

O gramada de seminarii de dans, arte, creare de produse hand-made, spectacole alternative, activari si shop-uri cu o varietate de produse i-au intampinat pe cei care isi vor petrece aceste zile pe “Island of Freedom”.

Cei deja ajunsi de cateva zile in situl de festival s-au putut trezi la viata dupa o noapte intreaga de party cu cateva workshop-uri interesante, precum “Hatha Yoga”, “Gibbon Slackline” ori “Capoeira workshop” in Afro-Latin-Reggae Village sau de “Tibetian energetical treatment” pe Plaja Sziget.

Iubitorii de muzica clasica au putut gasit si aici multe activitati pe gustul lor, cum e cazul concertului oferite de “Wurlitzer”, de “Crossymphony” sau de cantareti de opera pe Scena “Fidelio Classical, Opera and Jazz Stage”, in timp ce pasionatii de filme s-au putut delecta cu o oferta interesanta la “#szigetcinema/ TEDxBudapest Club Tent”.  

Intre fuga printre scene am avut parte de o surpriza placuta pe “OTP Bank – A38 Stage”, unde artista de origine franceza, JAIN, a electrizat audienta. Tanara cantareata intruchipeaza, la propriu, ideea de “one man show” si surprinde nu doar printr-o voce remarcabila, cu sensibilitati si treceri delicate intre tonalitati si intensitati, ci si prin faptul ca reuseste sa isi compuna “live”, pe scena, piesele.

Inarmata cu o chitara sau cu o pianina si cu un DJ desk, JAIN sau “Cautatoarea” (cum se traduce acest termen, inspirat din spiritualitatea hindusa) cauta in timp real, in concert, alaturi de public, noi moduri de exprimare a mood-lui din sala in care se afla.

Fie ca o face adaugand noi touch-uri melodiilor deja compuse sau ca introduce live voci ale oamenilor din public pentru a mixa pornind de la ele, JAIN reuseste sa tina in priza si sa comunice permanent cu cei veniti sa o asculte. Iar rezultatul e pe masura, atat fanii, cat si cei care abia o descopera raspunzand foarte bine mesajelor ei.

John Newman, cu care ne-am putut intalni si la Summer Well acum 2 ani, a facut multimea adunata la Scena “Dan Panaitescu” (principala) sa il “love him again”.

In ciuda soarelui care ia un pic din farmecul melodiilor sale pline de emotie (cadrul mai potrivit pentru playlist-ul sau fiind noaptea), show-ul pe care Newman l-a oferit a fost foarte energic.

A fost primul care a dansat cu pasiune, ceea ce a facut si publicul sa-i urmeze exemplul, iar piesele sale, deja foarte cunoscute, au fost intonate de toti cei prezenti. Intr-un cuvant, o super atmosfera.

 

Pana la urmatorul show, cei aflati in zona Scenei Principale sau chemati special din festival au participat la unul dintre petrecerile tematice de traditie ale Sziget Festival: the Flag Party.

Fie ca aveau cate un steag colorat cu emblema Sziget, distribuit gratuit de organizatori, sau ca venisera aici cu drapelul propriei tari (ex: Noua Zeelanda, Statele Unite sau Africa de Sud pentru a da cateva exemple mai exotice), toti participantii au urmat instructiunile carismaticului MC si au dansat si ridicat steagurile in onoarea umanitatii, pacii, unitatii si a muzicii care le leaga pe toti, intr-un mod care nu tine cont de rasa, varsta, gen, etnie sau religie.

A fost un moment demn de retinut. Chapeaux muzique et Sziget Festival 2016!

 

Tot pe Scena Principala, urmatorul moment mult asteptat al Zilei 1 a apartinut unui alt nume super apreciat worldwide: BΔSTILLE. Desi concertul lor a avut loc tot pe lumina, ceea ce a luat un pic din ipactul show-ului lor special de lumini, Dan Smith, a fermecat la propriu multimea venita devreme pentru a-si ocupa locul pentru ei.

Din acest punct de vedere, la Electric Castle a fost ales un moment mult mai potrivit pentru concertul lor, ceea ce a asigurat concertului lor un impact si mai puternic in randul fanilor. Cu o prestatie impecabila, un show interactic, voci intense si look-uri pe masura membrii BΔSTILLE si-au facut cu siguranta loc in inimile si amintirile tuturor celor din public (nu doar al fetelor).

 

 

La apus, in zona Afro-Latin-Reggae Village, am avut parte de un concert foarte potrivit cu acest moment al zilei, sustinut de Manaky, o trupa mahiara de reggae autentic, cu touch-uri europene.

“Manaky”, care in engleza jamaicana inseamna “monarhie”, a raspandit vibe-uri bune, facandu-i pe cei veniti aici sa zambeasca si sa danseze relaxat pe ritm-uri pline de bunadispozitie.

 

 

Scena World Music a gazduit un alt concert interesant, sustinut de Enzo Avitabile & Bottari Scorribanda, din Italia. Abordarea muzicala a trupei se defineste ca fiind “sacred chant” cu abordare moderna, mai precis, un melanj generos de muzica pop, imbinata cu ritmuri afro-americane si touch-uri de muzica antica.

O trupa care merita ascultata mai indeaproape, Enzo Avitabile (solist, compozitor si instrumentist) avand o abordare deosebita asupra muzicii si a lumii muzicale din prezent.

 

 

Tot pe World Music Stage, mai tarziu in seara, am avut parte de show-ul Goran Bregović Wedding And Funeral Band, care ne-au obisnuit deja cu un show intens si plin de savoare. Binecunoscutul artist nu s-a lasat mai prejos nici de aceasta data, facand publicul sa vibreze si sa se miste in ritmurile balcanice cu iz exotic. Cei veniti special sa il asculte, deloc in numar mic, au comunicat permanent cu artistul si cu trupa, putand simti legatura speciala creata de muzica lui Goran.

 

 

Pe Scena Principala, punctul culminant al Zilei 1 de Sziget Festival a apartinut unui alt nume foarte apreciat, cu abordare muzicala exotica si mesaje anti-consumeriste.  

Manu Chao La Ventura a incantat publicul dedicat venit in numar mare. Artistul, care ne-a vizitat deja si pe noi de cateva ori (ultima oara la Blaj aLive Festival, in 2015) s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, fiind protagonistul unui concert senzational, despre care cei veniti aici isi vor aminti cu placere.

Cu mesaje intense si un mod aparte de a le transmite prin muzica, Manu Chao a fermecat audienta, care a dansat si a cantat pana la ultimul acord al melodiilor din playlist.

 

Editors are like “Sugar”, putem spune negresit dupa ce am ascultat concertul pe care l-au oferit pe Scena “OTP Bank – A38”. Foarte expresivi si comunicativi cu fanii, extrem de intensi in transmiterea mesajelor prin muzica, Editors au avut publicul la picioare.

Ajutati si de un show special de lumini, hit-urile Editors au electrizat audienta si i-au facut sa cante alaturi de membrii trupei. Ecoul corului de voci din cortul “OTP Bank – A38” te facea sa ai piele de gaina si te introducea “In Dream” (cum se si numeste unul dintre albumele lor), fara posibilitate de scapare.

Mare pacat ca, in ciuda anunturilor initiale (ale Spellground Festival), publicul din Romania nu se va putea bucura anul acesta de prezenta lor. Dar, speram ca vreun promoter de la noi nu va rata ocazia de a-i aduce pentru ca merita cu siguranta sa fie vazuti live.

Citește în continuare