Skip to content

O saptamana pana la Sibiu Jazz Festival

Intre 18 si 21 mai, fanii romani ai acestui gen muzical petrec patru zile de sarbatoare a jazzului, alaturi de turistii straini veniti in Sibiu pentru festival si pentru frumusetile orasului.

Sibiul se pregateste sa imbrace haine de jazz si buna dispozitie, pentru a-si intampina vizitatorii cu bratele deschise. In curand incepe amenajarea scenei din Piata Mica pe care vor canta cu pasiune artisti internationali de jazz: nonconformista De La Purissima si bandul ei spaniol, frumoasa cubaneza Yilian Canizares, sirienii de la Mozayek Band si multi altii.

Spectacole live vor sustine si artistii romani de la Accord Vibes, Peter Sarosi & Azara, efervescenta Irina Popa, DJazz & Happy Sins si deja cunoscutul sextet Jazzapella. Concertele romanilor fac parte dintr-un proiect pilot al Fundatiei Sibiu Jazz Festival, “Romanian Jazz Meeting”. Proiectul, unic in Romania, isi propune sa promoveze pe plan international artistii romani de jazz, prin intermediul celei mai mari platforme europene de jazz: Europe Jazz Network. Astfel, muzicienii romani de jazz vor canta in deschiderea concertelor artistilor interntionali atat joi, 18 mai, cat si vineri, 19 mai. Proiectul Romanian Jazz Meeting este singurul proiect de profil din Europa care va fi transmis live pe site-ul organizatorului, www.sibiujazz.eu, pe retelele de socializare si pe www.livestreaming.com.

In total, 120 de artisti din 17 tari se intalnesc la Sibiu cu scopul de a crea emotii pozitive publicului venit din toate colturile lumii la cel mai longeviv festival de jazz din Romania. Saptamana viitoare, incepand de joi si pana duminica, de la orele 19:00, Piata Mica va rasuna de acorduri de jazz cu influente orientale, latino sau blues.

Daca serile publicului vor fi pline de muzica live de calitate, turistii si sibienii vor avea agendele incarcate si pe parcursul zilelor. Organizatorii festivalului au gandit un circuit turistic si cultural in adevaratul sens al cuvantului pentru toti iubitorii de jazz prezenti in orasul transilvanean pentru a sarbatori jazzul.

Asadar, iubitorii de arta pot face o plimbare spre Turnul Sfatului, care gazduieste expozitia de fotografii semnate de Tibor Jakab. Deschisa in cadrul proiectului “Focus Jazz”, expozitia “Jazz Body Sounds” este un elogiu adus jazzului si frumusetii formelor feminine de catre fotograful roman scolit la New York. Adevarate opere de arta, tablourile lui Tibor Jakab vor face deliciul iubitorilor de frumos si vor trezi suspine in sufletele romanticilor. Parte integranta a “Focus Jazz” este si expozitia “Jazz – Suflet si Forma”, deschisa in Galeria de Arta UAP Sibiu, in Piata Mare nr 12. Cele 19 statuete realizate de artistul sibian Eugen Petri dezvaluie trairile instrumentistilor de jazz in timpul concertelor. Considerat de catre criticii de arta mostenitorul talentului lui Constantin Brancusi, Eugen Petri a transpus pasiunea sa pentru jazz intr-un material rigid, dar maleabil precum bronzul, reusind sa transmita emotia pe care acest gen muzical o trezeste in ascultatori.

Tot sub umbrela “Focus Jazz” este deschisa o a doua expozitie in cadrul Galeriei de Arta UAP Sibiu. De aceasta data este vorba despre expozitia de afise de jazz realizate de graficianul Stefan Orth. Pasionat de jazz, Stefan Orth a realizat o parte din afisele Sibiu Jazz Festival inca din anii ’70. Expozitia de anul acesta poarta iubitorii de jazz prin istoria de aproape jumatate de secol a festivalului si aduce in fata acestora reprezentarile grafice care au promovat evenimentul pe parcursul a 4 decenii. De la expozitii, publicul isi poate indrepta pasii catre Piata Mica, unde isi va putea rasfata papilele gustative la “Jam Session in Bucatarie”, un show delicios, realizat de catre organizatorii festivalului in parteneriat cu www.SavoriUrbane.com. Evenimentul culinar este o reprezentatie plina de arome, in care Oana Igretiu va aduce in atentia gurmanzilor retete vechi, unele celebre, altele din caietele bunicilor. Toate acestea pe ritmuri de jazz, in fiecare zi de joi pana duminica, incepand cu orele 18:00. Daca adultii vor avea programul incarcat in cele 4 zile de festival, este momentul sa ne indreptam atentia si catre copiii veniti la eveniment.

Pentru cei mici, organizatorii au pregatit doua seri pline de joc si creativitate, in cadrul proiectului “Jazz for Kids”. Aflat la a doua editie, Jazz for Kids este un proiect interactiv de educatie muzicala pentru copii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani. Timp de 90 de minute, pianista Daniela Nicolae ii va purta pe cei mici, dar si pe parintii si bunicii care ii insotesc, intr-un eveniment presarat de coloanele sonore ale desenelor animate Disney Classics. Intr-un context de poveste, copiii vor fi introdusi in lumea fascinanta a jazzului, vor putea sa exerseze cateva acorduri pe instrumente muzicale orientale si se vor distra in sesiuni de “Recunoaste melodia”. Proiectul este gazduit de Teatrul Gong din Sibiu vineri, 19 mai si sambata, 20 mai, incepand cu orele 19:00. Intrarea la concertele din Piata Mica este libera.

Despre Sibiu Jazz Festival

Sibiu Jazz Festival insemna 47 de ani de traditie a jazzului in Romania. Cel mai longeviv eveniment de profil din tara noastra, festivalul care are loc in inima Transilvaniei inca din anii ’70 a pus Sibiul pe harta jazzistica a lumii si a promovat de-a lungul anilor cele mai sonore nume ale jazzului romanesc.

Mai multe detalii despre programul evenimentului gasiti pe www.sibiujazz.ro .

Citește în continuare