Skip to content

O calatorie spre buricul Pamantului – Planeta Petrila la Noaptea Alba a Galeriilor

Nicio calatorie nu este simpla. Iar calatoria spre buricul Pamantului – Planeta Petrila nu face exceptie de la regula.

Cea mai veche mina din Romania, mina Petrila, si-a inchis portile la data de 30 octombrie 2015, iar inmormantarea simbolica a unei mine moarte cu adevarat a avut loc o zi mai tarziu, in curtea Casei Memoriale I. D. Sirbu. Ceea ce a ramas este un loc in care Ion Barbu, alaturi de multi oameni extraordinari, incearca sa recupereze memoria si umorul unei tari intregi.

Petrila este un oras a carui imagine, alaturi de intreaga Vale a Jiului, este inca asociata cu unul dintre cele mai triste momente din istoria recenta a Romaniei.

Prezenta Planetei Petrila in programul NAG nu ilustreaza altceva decat un exemplu de rezistenta prin cultura care ar trebui sa dea de gandit: lumii artistice care, deocamdata, nu are capacitatea de a face dovada unei coeziuni intre membrii sai, lumii oficialitatilor in mana carora sta puterea de decizie cand vine vorba de a salva (sau nu) un patrimoniu national si, nu in ultimul rand, societatii al carei apetit de consum cultural este ingrijorator de scazut.

 

In Noaptea Alba a Galeriilor de Arta vorbim, in expozitia produsa special cu aceasta ocazie in spatiul Rezidenta BRD Scena9, despre Noaptea Galeriilor de Mina ramase definitiv in bezna, un intuneric deloc strain de starea culturii in Romania.

„O calatorie spre buricul Pamantului” aduce pentru publicul vizitator nu doar fragmente din cele trei muzee – Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Roman si Colonia Literara Petrila -, o arhiva de imagini fotografice animate, interventii si instalatii artistice, ci tese, in cele sase incaperi, povesti despre noi toti, povesti care rad cu noi, rad de noi, plang si ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente. Toate acestea au aceeasi sursa, buricul pamantului, Planeta Petrila, un univers unic creat de artistul Ion Barbu, curator al acestei expozitii si unul dintre personajele principale din acest proiect alaturi de Andrei Dascalescu, Catalin Cretu si Mihai Barbu.

O calatorie pe Planeta Petrila va arata ca lucrurile stau altfel. Acolo, obiectele si casele au suflet si iti vorbesc despre lucruri pe care ar fi bine sa nu le uiti cand treci prin fata lor. Acolo, casele iti vorbesc despre cat de important este sa ramai un om demn indiferent de greutatea istoriei. Si, niciodata sa nu uiti ca „orice vis se razbuna”.

 

Citește în continuare