Skip to content

ART on DISPLAY revine in Bucuresti

Proiectul ART on DISPLAY transforma de trei ani Bucurestiul intr-o galerie de arta temporara, gazduind in vitrinele magazinelor si in alte spatii cu acces stradal, expozitii si instalatii site specific. ART on DISPLAY propune un dialog direct intre cultura contemporana si locuitorii orasului prin interventii site specific in spatii – vitrina, asumand astfel generarea unui alt tip de prezenta vizuala fata de display-ul excesiv al imaginilor cu caracter comercial din spatiul public.

Aceasta abordare a spatiului urban isi propune o reflectie asupra stadiului estetic actual al orasului „fortand” un dialog cu excesul de imagini comerciale care populeaza viata de zi cu zi a trecatorilor. Prin ritmarea traseului firesc in oras cu lucrari si interventii artistice se poate crea o tensiune intre imaginile „seductiei” construite de industria marketingului si cele generate de nevoia artistilor de a-si revendica un spatiu vizibil si direct accesibil. ART on DISPLAY este un program initiat incepand cu anul 2014 de catre Asociatia Ephemair cu peste treizeci de evenimente produse pina in prezent

. Prima editie ART on DISPLAY a avut loc in perioada 16-26 Octombrie 2014, harta celor zece proiecte site-specific gazduite in diferite locatii avand ca punct principal Bulevardul Calea Victoriei. Pentru a doua editie harta locatiilor participante a fost extinsa si in alte zone din oras, recuperand prin interventiile artistilor si spatii in care accesul public nu mai este permis datorita riscului seismic.

ART on Display #3 propune in perioada 13 – 16 Noiembrie 2017 interventii desfasurate in patru vitrine localizate in zone diferite din Bucuresti: Bd-ul Calea Victoriei, Bd-ul Nicolae Titulescu, Piata Alba Iulia si Bd-ul Unirii. Programul din acest an va fi coordonat de catre curatorul invitat Ionut Cioana si va prezenta o serie de interventii site specific realizate de catre artistii: Dan acostioaei, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Vlad Nanca, Pavel Braila si Veda Popovici. Acest program aduce cultura contemporana in spatiul cotidian si in spatiul urban imbunatatind astfel calitatea vietii orasului fara a-i invada spatiul, vindecand chiar daca temporar zonele „bolnave”, recuperand in favoarea culturii spatiile neutilizate. Se produce astfel un dialog intre cladirile neutilizate si strada, arta devine accesibila tuturor, iar publicul nu mai este cel care paseste intr-o galerie de arta, ci se formeaza din fiecare trecator care se opreste sa priveasca.

„Astazi, in 2017, indiferent ca e vorba de un cetatean sarac, de o persoana din clasa de mijloc, de cineva neimplicat politic, sau de un activist, ceea ce se intampla in jurul nostru, fie in plan social, politic, sau istoric, nu numai ca pare sa ne priveasca direct, dar ne si someaza, aproape continuu, la o reactie sau la o pozitionare clara.

Dincolo de linistea pe care o descrie proverbul din titlu, suntem astazi, la nivelul societatii globale, intr-o continua stare de anxietate si de conflict. […] Aceasta stare generala are un impact hotarator si asupra artei critice, pentru ca, de multe ori, situatii semnalate de artisti in trecutul nu prea indepartat revin nu ca dileme culturale, ci drept isterii publice in prezent. Proiectele de arta capata astfel un aer profetic, de multe ori dezarmant.” (Ionut Cioana)

 

Citește în continuare