Cea de-a 6 editie a Festivalului Tanar de la Sibiu va avea loc intre 30 octombrie si 8 noiembrie 2020.
Festivalu Tanar de la Sibiu s-a nascut in 2015 din necesitatea de a oferi spectacole specifice tuturor publicurilor cu care Teatrul Gong lucreaza. Prin programele oferite de-a lungul timpului, s-a facut o distinctie intre copii si tineri pentru a identifica diferite categorii de varsta existente in cadrul fiecarei sectiuni.
Festivalul provoaca un dialog intre generatii si pune sub lupa realitatile vremurilor noastre
„Editia de anul trecut a fost una dintre cele mai bune de pana acum, atat din punct de vedere al diversitatii programelor prezentate, cat si al numarului de spectatori. A fost pentru prima data cand am avut rezervari de grupuri cu turisti din afara tarii. E important sa existe si la noi in tara un fenomen de mobilitate culturala pentru intreaga familie. Am incredere ca, in viitor, festivalul va deveni un punct de atractie pentru vacantele tot mai multor familii in cautare de un city-break”, declara Adrian Tibu, directorul Teatrului Gong.
Editia din 2019 s-a bucurat de participarea a 18 companii din Argentina, Germania, Japonia, Marea Britanie, Romania si Spania
In plus, au avut loc 12 ateliere, 3 expozitii, 2 spectacole-lectura si un concert The Motans.
Pentru reprezentatiile „Furor”, „Jurassic”, Circul Sardam, „Amalia respira adanc!” si concertul The Motans, biletele au fost epuizate inainte de debutul festivalului. In total, la evenimentele din festival au participat 3.020 de persoane.
Festivalul si-a pastrat si anul trecut cele doua mari categorii care ii definesc programul – Kids şi Teens
In cadrul Teens, in 2019 au fost invitate Reactor de Creatie si Experiment, Asociatia Culturala BIS, Giuvlipen Theatre Company, Companie de Teatru Independent, Asociatia Culturala Control N, Teatrul Odeon si Centrul Replika din Romania, spectacolul „Furor” (Argentina), Theatre An Der Parkaue (Germania) si Las Turroneras (Spania).
Pentru Kids, au fost dedicate proiectia filmului „Veronica” (Romania), reprezentatii ale Teatrului de Papusi Puck din Cluj Napoca (Romania), Teatrului de Papusi Prichindel Alba-Iulia (Romania), Companiei de dans Miyazaki C-Dance Namstrops (Japonia), Teatrului Tineretului Piatra-Neamt (Romania), Kindertheater Im Fraunhofer (Germania), Quartet Gorgon Grigorescu (Romania), Mini Zucchini/ Iulia Cojocaru (Bucuresti) si Greenarium (Sibiu).
Intre ateliere s-au numarat cel de mini-gradinarit organizat de Greenarium, care pune accent pe un mediu de viata sanatos si educatia copiilor, care invata sa construiasca un terrarium cu plante suculente in globuri de sticla
Atelierul de gatit este un proiect educational sustinut de Mini Zucchini, in care copiii gatesc si isi dezvolta abilitatile de comunicare si este sustinut de Flute Theatre pentru copiii diagnosticati cu tulburari de spectru autist si pentru familiile lor.