La Londra au inceput concertele ABBA virtuale, cu ABBATARE. Show-ul a fost conceput de compania lui George Lucas, Industrial Light & Magic
Dupa o revenire care le-a adus prima nominalizare la premiile Grammy din cariera, trupa ABBA a inceput o serie de concerte in care reinventeaza modul in care fanii vor interactiona cu artistii.
Concertele au inceput pe 26 mai si vor dura pana in 2 octombrie.
Aflati la prima lansare de album in 40 de ani, pentru prima data de la desfiintarea trupei in 1982, grupul suedez a anuntat experienta „ABBA Voyage”, o serie de concerte desfasurate intr-o arena special construita langa Parcul Olimpic Regina Elizabeta din Londra. Desi nu vor urca pe scena propriu-zis in fiecare seara, spectacolul va include hituri precum „Mamma Mia”, „The Winner Takes It All”, „Waterloo” dar si piese de pe noul album „Voyage” care a debutat pe locul secund in topurile americane si le-a adus o nominalizare la Grammy cu single-ul „I Have Faith in You”.
In ceea ce ei numesc „experienta imersiva a unui concert digital”, Agnetha Fältskog si Anni-Frid Lyngstad, instrumentistii si compozitorii Benny Andersson si Björn Ulvaeus alaturi de alti 10 muzicieni canta virtual prin intermediul avatarelor digitale personalizate care au fost denumite „ABBATAR”.
Proiectul se afla in lucru de mai bine de doi ani si a inclus o echipa numeroasa specializata in efecte vizuale de film menita sa creeze o experienta muzicala unica in lume. Este vorba despre compania Industrial Light & Magic fondata de George Lucas care a realizat efectele speciale pentru productiile cinematografice din francizele Star Wars si Indiana Jones, fiind cunoscuta drept un inovator care a revolutionat industria filmelor. Experienta ABBA va fi primul proiect al companiei in industria muzicala.
In loc sa apara pe scena asa cum arata in prezent – fiecare membru ABBA are intre 60 si 70 de ani – ABBA Voyage ii prezenta asa cum erau in anii ’70. Grupul a fost recreat virtual pentru a oglindi aparitia avuta in momentul in care au castigat Eurovision Song Contest in 1974.
ABBATARele nu sunt holograme CGI asa cum s-ar putea crede, desi aceasta tehnica a fost tot mai populara in ultimul deceniu, fiind utilizata pentru a pune in scena concerte sustinute de Tupac Shakur, Michael Jackson si Whitney Houston.
Spre deosebire de holograme care includ imagini de arhiva cu artistii pe care ii reprezinta, membrii ABBA au petrecut 5 saptamani intr-un studio unde au fost filmati de 160 de aparate de inregistrare de ultima generatie. Au purtat costume speciale utilizate de obicei in filme si reclame pentru a le capta miscarile in timp ce au sustinut un spectacol de 96 de minute.
Baillie Walsh, regizorul showului a declarat ca „lucram cu oameni care sunt in viata si care au investit timp si energie in acest show pentru a fi cat mai aproape de realitate. Au lucrat cu coregraful Wayne McGregor care le-a creat miscari destul de simple pentru ei. Ulterior, miscarile au fost extinse si exagerate si au fost inregistrate din nou cu dubluri mult mai tinere. A creat aceeasi coregrafie dar intr-un mod mai complicat si mai tineresc.”
Seria de concerte va demara pe 27 mai 2022 si se va incheia pe 4 decembrie 2022. In functie de succesul pe care il va avea acest tip de experienta muzicala, ar putea fi extinsa si pastrata permanent in Londra. Biletele sunt disponibile aicisi includ locuri pe scaune – Audiorium, in picioare pe ringul de dans – Dance Floor – si in separeuri – Dance Booths – care pot gazdui intre 10 si 12 persoane.
Intr-un interviu acordat publicatiei TimeOut, James Hanley, jurnalist al revistei IQ Magazine, specializat in industria muzicala live la nivel international, a declarat ca daca spectacolele ABBA vor avea succes, ar putea revolutiona viitorul concertelor live.
In plus, considera ca succesul showurilor ABBA Voyage va incuraja multi alti artisti aflati in viata sa urmeze exemplu. In teorie, artisti precum Madonna, Paul McCartney, Rolling Stones sau Jay-Z ar putea sa isi inregistreze deja concertele pentru posteritate iar avatarurile lor sa fie apoi lansate dupa moartea lor. Hanley spune ca „David Bowie ar fi alegerea cea mai evidenta in acest moment. A avut atat de multe perioade diferite in cariera lui incat cred ca s-ar preta un spectacol de acest gen. Cred ca poate si The Beatles s-ar potrivi.”
Fondata in 1972 in Stockholm, formatia ABBA a vandut peste 380 de milioane de discuri in intreaga lume si a devenit celebra dupa ce a castigat concursul Eurovision in 1974, cu melodia „Waterloo”, oferind Suediei primul sau triumf in concurs. Cincizeci de ani mai tarziu, piesa a fost aleasa cel mai bun cantec din istoria competitiei.
De-a lungul timpului, piesele lor au ocupat primele pozitii din clasamentele din intreaga lume. Melodia „Thank You for the Music” a fost ultimul cantec lansat de trupa, aceasta destramandu-se in anul 1982.
Numele grupului este un acronim al primelor litere de la prenumele membrilor trupei (Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson si Anni-Frid Lyngstad).
Dupa destramarea trupei, Benny Andersson si Bjorn Ulvaeus au compus muzica pentru scena, iar Anni-Frid Lyngstad si Agnetha Faltskog au avut cariere solo.
La 10 de ani de la despartire, in 1992, cei patru a lansat compilatia “ABBA Gold”, iar in 1999, muzica ABBA a fost adaptata pentru musicalul de mare succes Mamma Mia! Acest show a inspirat si filmul cu acelasi nume, lansat in 2008, care a avut parte si de o continuare in 2018, “Mamma mia! Here We Go Again!”.
Musicalul “Mamma Mia!” a fost adaptat si la noi in tara si i-a avut in distributie pe Loredana, Horia Brenciu, Aurelian Temisan, Cornel Ilie, Ana Munteanu sau Adrian Nour. Turneul national “Mamma Mia!” a fost unul de mare succes, showul fiind desemnat in 2018 “spectacolul anului”. Productia a avut o coregrafie spectaculoasa si peste 20 de piese ale trupei ABBA au fost traduse si adaptate in limba romana.
Mai jos puteti asculta melodii de pe albumul „Voyage” lansat in luna noiembrie a anului trecut.