Un activist congolez a fost arestat cand incerca sa fure un artefact din Luvru. Este al patrulea furt organizat in ultimul an.
Activistul congolez Emery Mwazulu Diyabanza a fost filmat in timp ce incerca sa fure un artefact din Muzeul Luvru din Paris. Actiunile barbatului au implicatii politice si sociale, fiind vorba de o opera de arta despre care acesta crede ca trebuie returnata in locul de provenienta din Africa.
In timpul comiterii infractiunii, Diyabanza a inceput sa blameze statul francez si sa strige lozinci impotriva crimelor comise impotriva africanilor. Astfel, a fost oprit de paznicii muzeului si a fost arestat in orele imediat urmatoare.
Incidentul din Luvru vine la doua saptamani dupa ce Diyabanza a fost amendat cu 1000 de euro pentru o situatie similara.
Mai jos puteti urmari incidentul din Luvru cand Diyabanza a ridicat una dintre statuile africane de pe soclu si a pornit cu ea in brate prin muzeu.
Filmarea a aparut pe contul unui „jurnalist de strada” care s-a autointitulat „Generalul” si care a adaugat declaratia lui Diyabanza: „Am venit aici sa iau ce a fost furat si luat cu forta de la noi… sa iau inapoi ce a fost jefuit din Africa.” Cand unul dintre martori de la fata locului a incercat sa il opreasca si sa il imobilizeze, congolezul a raspuns cu „Unde iti e constiinta?”
Le musée du Louvre hier: Un militant panfricain est rentré ds le musée et a déclaré qu’il était venu réclamer les biens „volés à l’Afrique” #Paris pic.twitter.com/xgTWILu01u
— Le Général 💎 (@LE_GENERAL_OF) October 23, 2020
Reprezentantii Muzeului Luvru au confirmat incercarea de furt care a avut loc pe 22 octombrie la Pavillon des Sessions, o parte a galeriei care este dedicata colectiei imprumutate de la Muzeul Quai Branly-Jacques Chirac.
Reprezentantii Luvru au declarat pentru The Art Newspaper: „Tinta a fost o ‘sculptura inotatoare’, o figurina a spiritul protector, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea din Insulele Flores din Estul Indoneziei. Echipa Muzeului Luvru a intervenit imediat, a evitat furtul si orice avarie care ar fi putut fi adusa sculpturii. Politia i-a arestat pe faptasi si a fost depusa o plangere impotriva lor.”
Intre timp, cauza lui Diyabanza a fost sustinuta de o pagina de Facebook care spune ca urmeaza sa fie organizate proteste in zilele in care acesta se va prezenta la tribunal, in arondismentul al 17-lea din Paris.
Barbatul a fost eliberat de politie si urmeaza sa fie judecat pe 3 decembrie in Curtea Judiciara din Paris. Intre timp, i-a fost interzis sa viziteze orice muzeu.
La jumatatea lunii octombrie, Diyabanza a fost amendat cu 1000 de euro dupa ce a incercat sa fure un pol funerar din Muzeul Quai Branly-Jacques Chirac. Incidentul desfasurat pe 12 iunie a fost descris de activist ca un protest impotriva furturilor intamplate in timpul colonizarii africane. In acelasi timp, activistii au deteriorat opera de arta, lasand in urma bucati de lemn.
Alti trei activisti au fost amendati alaturi de el cu 250 de euro, 750 de euro si 1000 de euro, in timp ce unul dintre ei a fost gasit nevinovat. Acestia fac parte din „Unite Dignite Courage”, o grupare pan-Africana care lupta pentru „eliberarea si transformarea Africii si pentru restituirea patrimoniului african”.
Mai jos puteti urmari filmarea de la Muzeul Jacques Chirac.
Pentru Diyabanza, este al patrulea furt de acest gen din ultimele 12 luni. Urmeaza sa fie judecat in alte doua cazuri similare.
Pe 30 iulie, activistul a fost arestat in Marseilles dupa ce a incercat sa fure un obiect de arta din fildes de la Muzeul Artelor Africane, Oceanice si Amerindiene. Pentru aceasta infractiune urmeaza sa fie judecat pe 17 noiembrie 2020.
In septembrie, Diyabanza si alti activisti au transmis live pe social media o inregistrare in care furau o statuie funerara din Muzeul Africa din Berg en Dal, o comuna din Estul Olandei. Pentru acest incident, vor fi judecat in luna ianuarie 2021.
Barbatul a declarat ca „intentia mea a fost una politica si simbolica, este despre eliberarea unor piese care au ajuns in muzee intr-un mod ilegal.”
Judecatorul care l-a amendat in Paris pentru incidentul de la Muzeul Jacques Chirac i-a raspuns, spunandu-i: „Exista si alte metode de a atrage atentia publicului si a clasei politice.”
Desi este unul dintre cele mai vizitate si bine pazite muzee din lume, Luvru a avut constant probleme cu acest gen de incidente. Cel mai faimos dintre ele a implicat portretul Mona Lisa: