Activistii de mediu sunt din ce in ce mai creativi. Un protest a avut loc in Rijksmuseum in fata lucrarii „Rondul de noapte” (Rembrandt), care a fost reprodusa cu personajele intrand la apa.
Un grup de activisti de mediu tineri, cu varste intre 15 si 22 de ani, au protestat langa tabloul lui Rembrandt, „Rondul de noapte”, care se afla in galeria centrala a Rijksmuseum din Amsterdam.
Doi dintre protestatari au sustinut o replica a celebrului tablou, in care paznicii de noapte reprezentati in opera de arta originala par a fi scufundati in apa, cu sloganul „Nu exista arta pe o planeta inundata”.
Acestia au argumentat ca „Stiinta este clara: pamantul se incalzeste, nivelul marii creste si vremea devine din ce in ce mai extrema. Este evident ca acest lucru se datoreaza industriei fosile, o industrie care inca sponsorizeaza Rijksmuseum”, a declarat Yara, protestatarul in varsta de 19 ani, citat de agentia de presa Reuters, referindu-se la parteneriatele muzeului cu compania aeriana KLM si banca ING.
Momentul a fost organizat spontan de zece protestatari, care aveau tricouri cu mesaje climatice, in timp ce unii dintre parintii si bunicii lor erau in apropiere si le sprijineau initiativa.
Un purtator de cuvant al Rijksmuseum a declarat agentiei de presa olandeza ANP ca protestul nu a cauzat nicio paguba tabloului „Rondul de noapte” si ca protestatarii au fost escortati afara fara incidente.
Tabloul lui Rembrandt a fost recent in atentia globala datorita faptului ca Inteligenta Artificiala a invatat intr-o singura zi sa picteze ca Rembrandt, studiul de caz fiind exact „Rondul de noapte.”
In 2021, cu ajutorul inteligentei artificiale, Rijksmuseum din Amsterdam a reusit sa recreeze parti pierdute din celebra panza ”Rondul de noapte”, realizata de Rembrandt Van Rijn in 1642. Pictura de dimensiuni impresionante a ajuns in 1715 in mana birocratilor de la Primaria din Amsterdam iar tabloul a fost taiat de pe toate cele 4 laturi pentru a putea intra prin cele doua coloane ale usilor institutiei. Astfel, s-a creat versiunea alterata care este cunoscuta azi.
Partile lipsa ale picturii n-au fost niciodata recuperate, insa se stie cum aratau gratie unei copii realizate in 1655 de Gerrit Lundens, un pictor contemporan cu Rembrandt. Lundens a copiat in intregime pictura lui Rembrandt la 13 ani dupa realizarea originalului iar copia lui a reprezentat punctul de plecare pentru proiectului muzeului olandez.
In prezent, la Rijksmuseum s-a deschis pe 10 februarie o expozitie dedicata lui Vermeer (1632 – 1675), care chiar de inainte de vernisaj, expozitia a fost sold-out, cu 200.000 de bilete vandute.
Pentru a face fata cererii, programul de vizitare al muzeului a fost extins pana la ora 22, de joi pana sambata, iar lucrarile pot fi vazute si online, intr-un tur ghidat virtual prezentat de Stephen Fry. Detalii aici.