Activitati de week-end: Descoperiti Spania printr-o serie de documentare gratuite cu tematica gastronomica. Cum fac spaniolii vinul, branza sau deliciosul churros.
Daca nu ati plecat inca in vacanta si vreti sa calatoriti cu ajutorul reportajelor video, regizorul spaniol Eugenio Monesma invita publicul larg sa descopere Spania dintr-o perspectiva antropologica, prin prinsma bunatatilor pe care tara le are de oferit.
Documentarele sale sunt narate de el insusi in limba spaniola, dar Youtube permite subtitrarea in limba engleza sau romana, ceea ce face ca filmele lui Monesma sa devina accesibile publicului larg.
Canalul video a fost lansat in 2020 si are milioane de vizualizari cu povesti din perspectiva antropologica din Spania. Pe langa o serie de meserii specifice Spaniei pe care acesta le-a documentat, regizorul are si reportaje despre vin, branza si chiar churros.
De exemplu, videoul dedicat vinului reprezinta un documentar de un an de ƶile, filmat in 1997, dar la fel de valabil si astazi, lui, prin care a adunat intregul ciclu agricol incepand cu iarna, pana la realizarea vinului.
Branza este prezentata dupa o metoda traditionala descoperita de regizor pe insula Menorca, unde un antreprenor local si familia sa foloseste un procedeu traditional pentru a creea branza Mahon.
Si desertul spaniol churros este documentat de Monesma, prin prisma povestii care a inceput in 13 decembrie 1872, cand Juan Fernández Calero a deschis o Churrería in Pamplona. Astazi, au mai ramas putine locuri in Spania unde churros se face artizanal.
La la MIT este disponibil gratuit online un curs de invatare a limbii si gastronomiei Italiei.
Daca vreti sa invatati ceva nou in aceasta vara sau sunteti pur si simplu pasionati de Italia, exista un curs oferit online gratuit de MIT (Massachusetts Institute of Technology) care se numeste Speak Italian with Your Mouth Full, in traducere, Vorbeste italiana cu gura plina, pentru ca pe langa lectiile de limba italiana de baza, profesoara Dr. Paola Rebusco “preda” si lectii culinare.
Descrierea cursului mentioneaza ca participantii la acest seminar vor avea bazele invatarii conversatiilor de baza in italiana, culturii italiene si a dietei mediteraneene. Fiecare clasa se bazeaza pe pregatirea unui fel de mancare delicios si a unor parti din limba si cultura italiana. De asemenea, se subliniaza faptul ca o dieta buna nu se bazeaza doar pe retete, ea are radacini si in obiceiuri sanatoase si in cultura.