Actrita Jessica Lange ii aduce tribut lui Bob Dylan cu noua serie de fotografii inspirata de „Autostrada 61”.
„Highway 61” este numele noii carti de fotografie publicata de Jessica Lange care include poze alb-negru realizate pe drumul care strabate SUA de la Nord la Sud; „Autostrada 61” a dat si numele unuia dintre cele mai cunoscute albume lansate de Bob Dylan. Pe langa cartea care va include 84 de imagini, creatia actritei va fi vernisata intr-o expozitie in luna noiembrie.
Expozitia aduce povesti despre dorul de casa, din locul unde s-a nascut si a copilarit actrita. Jessica Lange a creat o marturie vizuala a unei realitati paralele.
Jessica Lange a crescut in Minnesota, statul american in care s-a nascut si Bob Dylan cu opt ani inaintea ei si care a inspirat o mare parte din discografia lui. Autostrada 61 a fost deseori descrisa ca fiind un drum lung de la granita cu Canada pana in sud, in Louisiana in care infractiunile si crimele sunt la ele acasa. Povestile spuse de Dylan au fost mult mai dure decat felul in care cunoastem cultura americana din filmele de succes.
„Highway 61” este o meditatie vizuala, un exercitiu de prezenta si rabdare cu o lume paralela in care viteza vietii a ramas la fel ca acum 60 de ani.
Portretele si imaginile surprinse de Jessica Lange arata locuri care par parasite sau, daca sunt populate, privirile oamenilor sunt singuratice, lipsite de speranta si caldura. Ilustreaza o realitate care reconstruieste drumul pe care actrita il face de la casa in care locuieste in prezent in New Orleans pana la cabana de vacanta unde isi petrece verile, in Nordul Minesottei.
Este un drum pe care l-a facut de multe ori in copilarie si l-a recreat recent cu intentia de a surprinde imagini specifice, avea un scenariu gandit despre cum vrea sa ilustreze calatoria pe autostrada si tipologiile de povesti.
Daca in piesele lui Bob Dylan am auzit de tot felul de personaje periculoase, in cartea „Highway 61” vedem clasa muncitoare, oameni care spala vase in restaurante sau muncesc la ferma, someri care isi pierd ziua in soare cu tigara aprinsa si copii din Wisconsin care joaca mingea pe maidan.
Intr-un interviu acordat revistei TIME, Lange a vorbit despre sentimentul de singuratate pe care l-a simtit in opririle sale pe Autostrada 61 care sunt evident redate in imagini.
„Cred ca am fost mereu extrem de sensibila la singuratate. Am fost un copil singuratic. Asa era viata mea. Si am simtit-o cand am fost acolo. Am vazut-o in goliciunea vitrinelor, a cladirilor cu ferestre acoperite cu lemn, a fermelor abandonate si a hambarelor prabusite. Totusi, simt ca lipseste ceva. Eu am plecat de acolo cand orasele mici erau inca vii, erau pline de viata. Peste ani, industria, morile si fabricile au disparut, asa cum s-a intamplat cu o mare parte din viata de la tara in America. Dar asta nu inseamna ca este o autostrada bantuita de fantome.”
Daca nu ai sti ca sunt facute recent, ai spune ca e o expozitie de acum 50 de ani, cu o lume de mult apusa. Calitatea granulata a fotografiilor si aspectul alb-negru ajuta si mai mult la senzatia de atemporalitate. Si nu e de mirare, tinand cont ca pe peretii lui Lange atarna o multime de ilustratii create de artistii ei preferati, la randul lor deveniti legende ale fotografiei alb-negru: Kim Stanley, Josef Koudelka, Henri Cartier-Bresson, Walker Evans si Manuel Bravo.
Expozitia „Highway 61” va fi deschisa din 21 noiembrie la Galeria Howard Greenberg din New York. Si daca nu aveti drum in zona, puteti cumpara cartea de pe Amazon.
„Highway 61” este a patra carte de fotografie pe care o publica Jessica Lange dupa o carte de copii si alte doua cu imagini alb-negru.
Jessica Lange a studiat arta si fotografie la Universitatea din Minnesota cu bursa. Dar nu a urmat aceasta directie, s-a mutat in Europa si a inceput cariera de actrita. Pe la mijlocul anilor ’90, partenerul ei de la vremea respectiva, Sam Shepard, i-a facut cadou o camera Leica din Germania.
Arta a devenit o forma de terapie in cei aproape 30 de ani de succes in industria cinematografica. A jucat in 33 de filme si 9 seriale pentru care a castigat doua trofee Oscar si cinci Globuri de Aur.
Actrita a declarat: „folosesc arta ca un antidot la confuzia si haosul constant din Hollywood”.
In 2008, Jessica Lange a publicat prima carte de fotografii alb-negru. Intitulata simplu „50 Photographs”, cartea a fost promovata prin expozitii in toata lumea, o serie de proiectii speciale ale filmelor sale in cel mai vechi muzeu de fotografie din lume – George Eastman – si o introducere semnata de „mama” muzicii punk-rock, Patti Smith.
In 2010, a publicat o colectie de fotografii din Mexic iar in 2013 a venit cu o carte pentru copii scrisa si ilustrata de ea cu poze alb-negru colorate in stilul clasic – „It About a Little Bird”.
Dupa „The Politician” si noul sezon „American Horror Story”, Jessica Lange se pregateste de ultimii ani din viata lui Marlene Dietrich.
Una dintre cele mai fructuoase relatii din Hollywood din ultimii 10 ani este cea dintre Jessica Lange si regizorul Ryan Murphy. Creatorul fenomenului American Horror Story a distribuit-o pe actrita in rolurile unor personaje in care a excelat in mod deosebit, castigand peste 30 de trofee din partea criticilor si publicului american.
Cei doi lucreaza deja la un film despre povestea lui Marlene Dietrich in ultimii ani din viata cand se mutase in Las Vegas. Inspiratia a venit din sezonul al patrulea American Horror Story unde Lange a jucat-o pe Elsa Mars, o cantareata de cabaret din Germania anilor ’20.
In programul de filmare al actritei este trecuta si noua productie regizata de Gia Coppola – The Secret Life of The Lonely Doll, biografia scriitoarei pentru copii Dare Wright.
Recent, Lange a jucat in serialul „The Politician” care poate fi vazut pe Netflix si o pune intr-un rol spectaculos de femeie maniaca din sudul Americii.