Ce e adevar si ce e fictiune in The Crown, sezonul 5. Un ghid complet in incercarile de a rescrie istoria, de la conspiratia Printului Charles de a o inlocui pe Regina Elisabeta in anii ’90 la dialogul „Tampongate” si amanta oficiala a Printului Philip.
Inca dinaintea lansarii noului sezon „The Crown” au aparut mii de articole in mass-media britanica, australiana si americana in care producatorii seriei au fost acuzati ca inventeaza sau exagereaza anumite fire narative de dragul audientei.
Majoritatea acuzatiilor au venit din partea monarhistilor care considera ca orice reprezentare a regalitatii ar trebui sa tina cont de un anumit respect si sa aiba limite ale decentei. Este o conceptie inradacinata in ideea „dreptului divin” (prin care ascensiunea monarhului pe tron este deasupra vointei pamantesti, fiind ordonata de divinitate) si a dominat modul in care regii si reginele au condus una dintre cele mai importante civilizatii din lume de mai bine de un secol.
„The Crown” este o drama istorica, nu este un documentar, miza fiind firul narativ si nu neaparat acuratetea istorica. Ideea a fost subliniata si de productorii serialului care sustin mereu ca exista elemente fictive.
Serialul prezinta constant dialoguri intre membrii familiei regale, din intimitate, care nu ar putea fi verificate sau confirmate deoarece acestia sunt experti in mentinerea discretiei absolute. De aceea, orice dialog purtat intre Regina Elisabeta si rudele sale ar putea fi deopotriva fictiv sau adevarat.
Sezonul al cincilea „The Crown” are cele mai mari provocari de pana acum. Spre deosebire de primele patru sezoane – a caror actiune se intampla intre anii ’50 si finalul anilor ’80 – cronologia noilor episoade este mult mai aproape de momentul prezent si se inspira din anii ’90 cand contextul politic si social era complet diferit iar increderea in monarhie a fost zdruncinata din temelii. Sunt amintiri mai recente fata de care publicul are pareri mult mai bine formate, iar o parte dintre evenimentele care tin de Printul Charles si Printesa Diana au ramas constant in atentia presei.
Noul sezon acopera perioada 1991-1997 si anul 1992 pe care Regina Elisabeta l-a anumit intr-un discurs public „annus horibilis” – momentul fiind recreat si in „The Crown. Majoritatea evenimentelor istorice au o baza reala, inclusiv cele 4 momente dramatice din 1992: trei dintre copiii Reginei Elisabeta au divortat si a avut un loc un incendiu care a distrus zeci de camere din Castelul Windsor, resedinta regala in care monarhul petrecea o mare parte a timpului.
Va propunem o trecere in revista a celor mai importante fire narative ale noului sezon, pentru a descoperi ce este adevar si este fictiune in cele 10 episoade „The Crown” disponibile pe Netflix.
Sezonul 5 incepe si se termina cu dezafectarea iahtului regal Britannia si incercarea familiei regale de a renova un simbol al monarhiei traditionale.
In serial, povestea iahtului Britannia are un rol important la nivel metaforic pentru modul in care familia regala si monarhia incep sa isi piarda din relevanta, inclusiv Regina Elisabeta – interpretata de Imelda Staunton – care avea un atasament puternic fata de nava. Intr-un mod sugestiv, prim-ministrul John Major incearca sa ii explice reginei ca iahtul e demodat, invechit si este un simbol al unor vremuri apuse.
Sunt ecranizate mai multe momente tensionate intre Regina Elisabeta si premierul John Major in care monarhul argumenteaza ca yachtul are un rol important in mentinerea imaginii familiei regale si il numeste „o expresie” a sinelui ei. Intr-o discutie desfasurata in Scotia la Balul Ghillies regina cere ca Britannia sa fie reparat pe banii guvernului, iar Major se opune aceste idei din cauza contextului financiar in care se afla Marea Britanie la vremea respectiva.
In realitate, Britannia era una dintre solutiile preferate ale reginei pentru a avea parte de intimitate. In anii ’90 obisnuia sa petreaca vacantele pe iahtul regal, calatorea pana in Scotia la bordul navei. Nu se stie daca si cand ar fi avut loc discutia dintre regina si premier, in schimb premierul nu a fost invitat la Balul Ghillies din Scotia (exista filmari din timpul balului respectiv). Intr-un document din 1996, secretarul lui John Major scria ca „In contextul dezbaterii despre Familia Regala si monarhie, prim-ministrul a simtit ca nu e momentul potrivit sa ia o decizie despre noul Iacht Regal.” Ulterior, Major a aprobat planurile de finantare pentru renovare insa guvernul lui Tony Blair le-a anulat, iahtul fiind dezafectat pe 11 decembrie 1997 intr-un eveniment public in care Regina Elisabeta a varsat cateva lacrimi, un gest emotional extrem de rar din partea monarhului.
Atasamentul monarhului fata de Britannia a fost cat se poate de real, fiind prima si singura casa pe regina si Printul Philip au decorat-o impreuna.
Tot in primul episod are loc si ultima incercare a Printului Charles si a Dianei – jucata de Elizabeth Debicki – de a-si salva casnicia.
In serial, vacanta italiana in care pleaca Charles si Diana este intitulata de presa „a doua luna de miere”. Se afla pe un iacht alaturi de copii si de multi prieteni ai Printului Charles care sunt meniti sa pastreze distanta dorita de Charles intre el si Diana. Cei doi isi doresc lucruri diferite: Charles vrea sa fie inconjurat de oameni si sa faca vizite la monumente istorice in timp ce Diana vrea la cumparaturi. Charles scurteaza brusc vacanta pentru a reveni in Marea Britanie unde il asteapta Camilla, iar decizia starneste o noua cearta intre el si Diana.
In realitate, Charles si Diana au plecat intr-o vacanta pe coasta italiana in august 1991 iar presa britanica i-a atasat calatoriei eticheta de „a doua luna de miere” si a descris-o ca avand intentii romantice. Alaturi de ei se aflau Regele Constantin si Regina Ana-Maria a Greciei si Lady Penelope cu sotul sau, Lord Romsey, varul lui Charles. Publicatia Evening Standard scria la vremea respectiva ca Charles si-ar fi dorit o vacanta mai intima dar Diana a insistat ca prietenii lor sa-si aduca si copiii pentru ca Printii William si Harry sa aiba cu cine sa se joace.
Desi nu exista dovezi pentru cearta dintre Charles si Diana, presa descoperise ca printul plecase intr-o vacanta cu Camilla Parker Bowles cu cateva luni inainte. Desi Charles a descris vacanta ca fiind una dedicata picturii in Toscana, de unul singur, exista dovezi ca Bowles a fost cazata la 30 de minute de vila lui Charles in aceeasi perioada.
Cea mai scandaloasa si controversata poveste din noul sezon „The Crown” este complotul Printului Charles – jucat de Dominic West – de a o inlocui pe regina pe tron, in timpul vietii ei.
In serial, monarhia incepe sa-si piarda din relevanta. O statistica publicata in ziarul The Sunday Times in noiembrie 1991 indica sugestia publicului ca regina ar trebui sa abdice in favoarea Printului Charles. Ulterior, Charles se intalneste pe ascuns cu premierul John Major pentru a-i cere sprijinul in acest demers, la randul lui Major pare dezinteresat si mai tarziu respinge propunerea.
In realitate, biografii Regelui Charles afirma ca intalnirile cu John Major nu ar fi avut loc iar Major – acum in varsta de 79 de ani – a declarat recent ca speculatiile sunt „o gramada de prostii”. In plus, PR-ul lui Major a tinut sa mentioneze ca „Major nu a colaborat cu producatorii The Crown in vreun fel.” In acelasi timp, daca oricare dintre ei ar fi recunoscut o astfel de discutie, ar fi fost acuzati de tradare pentru ca ar fi fost o incercare de detronare.
In privinta articolului din The Sunday Times, publicatia a realizat chestionarul in cauza in ianuarie 1990 insa rezultatele au fost diferite fata de modul in care sunt redate in serial: 9 din 10 oameni o priveau pe regina in mod favorabil iar 47% considerau ca ar trebui sa abdice „la un moment dat”.
Probabil cea mai mare diferenta intre serial si realitate din noul sezon „The Crown” este portretizarea premierului John Major.
In serial, premierul John Major este portretizat ca fiind un om stabil, echilibrat, pe alocuri generos si implicat ca un mediator in cadrul familiei regale, un om care a incercat sa conduca Marea Britanie catre un viitor prosper. Mai mult decat atat, ia apararea monarhiei in fata altora.
In realitate, Major a condus un guvern deficitar. A incercat sa distraga atentia publicului de la deciziile dezastruoase pe care le-a luat din punct de vedere economic si administrativ prin scurgerea in presa a unor informatii extrem de personale despre familia regala. Se considera ca scandalurile „Tampongate” (din ianuarie 1993) – despre care veti citi mai jos – si alte informatii legate de relatia lui Charles cu Diana au fost „scapate” in mass-media special pentru a distrage atentia de la „Miercurea Neagra” din septembrie 1992 cand economia Regatului Unit s-a prabusit.
Informatiile au fost confirmate intr-o serie de inregistrari personale publicate in presa la inceputul anilor 2000 in care Sophie, Ducesa de Wessex, sotia Printului Edward (mezinul Regelui Charles) – considerata una dintre preferatele Reginei Elisabeta si printre cele mai apropiate prietene ale sale – a sustinut ca „Major a folosit familia regala intr-un mod oribil ca sa acopere lucrurile pe care le faceau. Scurgerile de informatii care veneau de la Downing Street erau infricosatoare.”
In pregatirea terenului pentru sezonul 6, Peter Morgan, creatorul „The Crown”, a inclus in sezonul 5 un episod care ii este dedicat vietii lui Mohammad Al Fayed, tatal lui Dody Al Fayed, iubitul Printesei Diana care a decedat alaturi de ea in accidentul din august 1997.
In serial, episodul 3 prezinta viata lui Mohammad Al Fayed inca din adolescenta si accentueaza la fiecare pas obsesia acestuia fata de familia Regala. Povestea incepe in 1946 cand Al Fayed vindea Coca-Cola pe strazile din Alexandria si i-a vazut de la departare pe Ducele si Ducesa de Windsor, acestia aflandu-se in vacanta. Momentul respectiv l-ar fi marcat atat de tare pe tanarul Al Fayed incat si-a modelat toata viata incercand sa intre in gratiile familiei regale. Dupa ce devine bogat si cumpara Hotelul Ritz din Paris, Al Fayed il angajeaza pe Sydney Johnson, fostul valet al Ducelui de Windsor, pentru a-l invata tot ce trebuie sa faca pentru a putea fi acceptat in randul aristocratiei britanice. Modul in care este redata povestea pare mai degraba un proiect de tip „makeover” iar Al Fayed pare disperat sa obtina atentia familiei regale cu orice pret, inclusiv achizitionarea celebrului magazin Harrods sau fosta vila a Ducelui si Ducesei de Windsor din Bois du Boulogne, langa Paris.
Al Fayed ar fi achizitionat Harrods strict pentru a putea sa stea langa Regina Elisabeta in loja regala de la Royal Winsor Polo Show – unde locul de langa monarh era rezervat sponsorului oficial, la vremea respectiva fiind Harrods. Regina se eschiveaza cand il vede pe Al Fayed si o trimite pe Printesa Diana in locul ei, cei doi intelegandu-se foarte bine din primul moment. Astfel, Al Fayed i l-a prezentat Dianei pe fiul sau, Dodi, cel care ii va deveni iubit in sezonul urmator. Ulterior, Mohammad o invita pe Diana in vacanta pe yachtul lui.
In realitate, lucrurile s-au intamplat diferit. Ducele si Ducesa de Windsor nu au vizitat Alexandria in 1946 si nu exista dovezi ca Al Fayed i-ar fi vazut in tinerete sau ca si-ar fi modelat viata incercand sa intre in gratiile lor. Dar este adevarat ca Al Fayed a inchiriat Vila Windsor de langa Paris pe o perioada de 50 de ani si l-a angajat pe valetul Sydney Johnson pentru a-l invata bunele maniere si valorile englezilor. Motivul pentru care l-a angajat pe Johnson este pentru ca „era ca un dictionar, un om foarte cultivat”, a declarat Fayed. Detaliile legate de relatia lor apropiata sunt considerate fictive.
Desi a fost un om de afaceri cu o tenacitate extraordinara – si cu o indiferenta fata de respectarea legilor – Al Fayed nu a lucrat singur. Era implicat in afaceri alaturi de fratii lui si impreuna au cumparat in 1984, mai intai 30% din grupul House of Fraser, care include si Harrods, pe langa alte magazine si branduri, iar un an mai tarziu au achizitionat restul de 70%. Astfel, o decizie precum achizitia Harrods nu ar fi fost atat de simpla precum este ilustrata in serial.
In privinta Dianei, Mohammad a cunoscut-o pe Printesa de Wales in cadrul Harrods unde era clienta fidela, si nu la meciul de polo asa cum e prezentat in „The Crown.” In schimb, intalnirea Dianei cu Dodi, fiul lui Al Fayed, a avut loc in cadrul unui meci de polo din 1986 cand cei doi au facut cunostinta, relatia lor incepand 10 ani mai tarziu.
Un aspect adevarat este insistenta cu care Mohammad o invita pe Printesa Diana sa stea la vilele lui din Gstaad, Balnagown sau St. Tropez, ea refuzandu-l politicos pana dupa ce a fost pronuntat divortul de Charles. In plus, Al Fayed a intalnit-o de multe ori pe Regina Elisabeta, fiind fotografiat alaturi de ea in cadrul mai multor competitii sportive unde era prezent in calitate de sponsor.
Despre momentul in care Al Fayed ar fi invitat-o pe Regina Elisabeta la Vila Windsor sa ia corespondenta fostului Rege Edward, nu exista dovezi care sa sustina existenta unei asemenea intamplari. Majoritatea posesiilor Ducilor de Windsor au fost luate sau vandute cu mult inainte ca Fayed sa inchirieze vila. In schimb, Al Fayed a organizat o petrecerea grandioasa pentru redeschiderea vilei unde a adus 120 de persoane cu un avion privat inchiriat special pentru eveniment. Pe lista invitatilor s-a aflat si tatal Printesei Diana.
Noul sezon recreaza intocmai discutia telefonica dintre Charles si Camilla Parker-Bowles, cunoscuta sub titlul de „Tampongate”.
In serial, unul dintre cele mai picante incidente ecranizate este conversatia „Tampongate” sau „Camillagate”, asa cum a fost cunoscuta in presa anilor ’90. Este vorba despre o conversatie intima in care Charles ii spune Camillei ca si-ar dori sa fie in locul tamponului ei pentru a fi mereu aproape de ea. Aparent, a fost inregistrata de un barbat pasionat de radio care ar fi interceptat accidental dialogul lor. Ulterior, caseta audio a fost vanduta ziarului Daily Mirror care a facut-o publica, declansand unul dintre cele mai mari scandaluri din viata lui Charles.
In realitate, discutia a avut loc cu aceleasi cuvinte utilizate in dialogurile din „The Crown”, actorul Dominic West a povestit cum a ascultat inregistrarea rusinat, avand impresia ca e un dialog intre doi adolescenti condusi de porniri hormonale. Conversatia a avut loc pe 17 decembrie 1989 si s-a presupus ca ar fi fost inregistrata in mod ilegal. Publicarea ei in presa – in contextul guvernului dezastruos al lui John Major – a starnit numeroase teorii care implica serviciile secrete britanice in aceasta poveste. Niciuna dintre aceste teorii nu poate fi dovedita.
Desi s-a spus ca „The Crown” ar fi menit sa distruga monarhia britanica, fiecare episod reuseste sa rescrie istoria si sa repozitioneze rolul monarhiei, in special al Reginei Elisabeta si al Printului Charles in anumite evenimente importante. De cele mai multe ori, imaginea lor este imbunatatita comparativ cu realitatea istorica.
Noul sezon prezinta anumite fire narative care nu puteau fi ocolite de producatorii „The Crown” insa asa cum s-a intamplat si in sezoanele anterioare, regina si Printul Charles par mult mai bine-voitori decat s-a dovedit istoric.
In serial, Printesa Diana este prezentata ca fiind foarte calculata in fiecare pas pe care il face, privirile ei sunt exagerate si par incarcate de intentie iar schimbarile starilor emotionale sunt bruste si o fac sa para deseori instabila psihic. Divortul pare orchestrat de ea pentru a-si obtine libertatea si o suma foarte mare de bani. In schimb, Printul Charles pare strict interesat de relatia cu Camilla si deloc orientat catre Diana iar Regina Elisabeta este pozitionata ca un mediator intre ei.
In realitate, presa britanica era supusa departamentului de comunicare din Palatul Buckingham. Echipa din jurul lui Charles a lucrat intens pentru a construi imaginea Dianei ca fiind instabilia psihic si emotional. Acest lucru a contribuit intr-un mod negativ la starea emotionala a Printesei, incercand sa ii construiasca o imagine de femeie instabila emotional, pentru ca afirmatiile ei sa-si piarda din credibilitate. Potrivit apropiatilor Dianei, in loc sa primeasca ajutor sau sprijin din partea familiei, acestia au indepartat-o, izolat-o si au inceput sa ii construiasca portretul care este accentuat si in serial.
Elizabeth Debicki a preluat cateva ticuri verbale si fizice ale Dianei si le exagereaza intr-un mod aproape caricatural pe alocuri, construind aceeasi neincredere in vorbele si actiunile ei pe care a incercat sa o instige si echipa lui Charles dupa 1992.
In plus, Regina Elisabeta nu a functionat ca un mediator intre ei si aproape nimeni din familia regala – cu exceptia Printului Philip, din spusele Dianei – nu a incercat sa o ajute sau sa repare casnicia lor.
Un fir narativ important este aparitia biografiei „Diana: Her True Story” scrisa de Andrew Morton si publicata in 1992.
In serial, James Colthurst, prietenul Dianei, devine tovarasul lui Andrew Morton care lucreaza la o biografie a Printesei de Wales. Colthurst o convinge pe Diana sa se implice in scrierea cartii pentru a-si spune punctul de vedere despre esecul casniciei si relatia pe care o are cu familia regala. James devine omul de legatura dintre printesa si autor, inregistrand raspunsurile pe casete audio pe care i le duce mai apoi lui Morton. Cartea este exploziva, include detalii despre lupta ei cu bulimia, incercarile de sinucidere si apelurile repetate de ajutor care au fost ignorate de membrii familiei regale. Desi Morton si Colthurst reusesc sa protejeze implicarea Dianei in redactarea cartii, amandoi sunt atacati din senin de persoane cunoscute: Colthurst este impins de pe bicicleta iar biroul lui Morton este intors pe dos si aproape distrus. Ulterior, autorul da vina pe serviciile secrete care ar fi incercat sa gaseasca inregistrarile.
In realitate, aproape toata povestea este adevarata. Rolurile lui Morton si Colthurst au fost similare in scrierea cartii care a fost publicata in 1992 iar impactul biografiei a fost si ramane in continuare colosal, fiind o prima si cea mai emotionanta marturie din interiorul familiei regale. Cu cateva saptamani inaintea lansarii cartii, Colthurst a fost impins in mod misterios de pe bicicleta iar biroul lui Morton a fost intors pe dos, dar nu se stie cine a fost implicat. In schimb, serialul nu face nicio mentiune despre planurile de atac ale lui Charles inainte si dupa publicarea cartii iar Diana pare ca ar fi declansat o bomba cu scopul de a face rau, in realitate fiind vorba de o incercare disperata de a spune adevarul ei.
O alta poveste cu baza reala este despre relatia Printului Philip cu Penelope Knatchbull si modul in care regina le-a oficializat legatura.
In serial, Regina Elisabeta si Printul Philip se indeparteaza unul de altul iar consortul regal se apropie de Contesa Mountbatten de Burma, fiica lui Reginald Eastwood care era casatorita cu finul lui Philip.
Fiica lui Knatchbull moare de cancer la rinichi iar regina il incurajeaza pe Philip sa ii sprijine pe parinti. Philip se imprieteneste cu Penelope prin prisma pasiunii pentru curse cu trasuri. Desi regina nu este de acord cu relatia lor – sugerandu-se intr-un mod discret ca ar fi mai mult decat o relatie de prietenie – Philip ii cere sa le oficializeze relatia si sa apara cu Penelope in public. Astfel, ii va permite si lui sa petreaca timp cu ea fara a exista comentarii legate de natura relatiei lor.
Inainte de a-i accepta cererea, regina se enerveaza si ii reproseaza: „Are jumatate din varsta ta… este o femeie maritata… si ma compromite pe mine, ca suflet-pereche al tau.”
In realitate, este adevarat ca Leonora, fiica familiei Knatchbull a decedat in 1991 la varsta de 5 ani din cauza cancerului la rinichi. Este adevarat si ca Printul Philip a devenit pasionat de cursele de trasura dupa ce artrita nu i-a mai permis sa joace polo, ulterior castigand mai multe competitii in echipa cu Penelope Knatchbull. Se cunosc detalii si despre relatia de presupusa prietenie dintre cei doi, el fiind cu 32 de ani mai mare dcat ea.
Desi aceste informatii nu pot fi confirmate, apropiatii regali au privit numeroasele relatii extra-conjugale ale Printului Philip ca fiind ceva obisnuit in contextul monarhic. Pana si obiceiul oficializarii unei amante -prin faptul ca sotia o recunoaste in public – este ceva normal in cercurile regale inca din secolul al XV-lea si s-a intamplat si in acest caz. Regina Elisabeta a aparut alaturi de Penny in cadrul unor evenimente desfasurate in aer liber unde se stia ca vor fi si fotografi prezenti. Philip si Penelope au fost fotografiati deseori impreuna iar ea s-a aflat printre cei 30 de invitati carora li s-a permis accesul la inmormantarea consortului regal anul trecut (a avut loc in mijlocul pandemiei cand nu erau permise adunarile numeroase). Se mai stie si ca Penny a locuit o perioada pe mosia castelului Balmoral, acolo unde familia regala isi petrece vacantele departe de ochii publicului.
Pe langa cartea lui Morton, noul sezon este construit in jurul interviului Panorama pe care Printesa Diana i l-a acordat lui Martin Bashir de la BBC.
In serial este ecranizata o intreaga politica din spatele celebrului interviu Panorama oferit de Printesa Diana lui Martin Bashir de la BBC. Jurnalistul este prezentat ca un om capabil sa faca orice pentru a obtine un interviu cu cea mai faimoasa femeie din lume. Falsifica zeci de documente, inventeaza informatii menite sa amplifice paranoia Printesei Diana si a fratelui ei, Contele Spencer, si ii convinge ca Charles se afla in spatele unei conspiratii uriase in care toti angajatii Dianei o spioneaza si ofera informatii presei. Se insista mult in serial asupra procesului indelungat prin care Bashir s-a straduit mai intai sa ii pacaleasca pe Diana si pe fratele ei, si mai apoi pe sefii lui de la BBC care sunt reticenti in difuzarea materialului deoarece unul dintre directorii companiei este un monarhist convins, sotia lui facand parte din suita Reginei Elisabeta.
In realitate, cea mai parte a povestii este adevarata. Bineinteles ca discutiile pe care le-a purtat cu Diana si fratele lui nu pot fi verificate, dar in 2020 a fost finalizata ancheta in urma careia s-a stabilit ca Bashir a falsificat numeroase documente si hartii pentru a-si atinge scopul. BBC si-a cerut scuze si s-a angajat sa nu mai difuzeze interviul niciodata – desi la momentul difuzarii initiale din noiembrie 1995, a dominat fluxurile de stiri vreme de cateva luni si a afectat enorm perceptia publica asupra monarhiei.
Un alt aspect adevarat este faptul ca sefii BBC nu au fost avertizati in legatura cu difuzarea interviului iar Marmaduke Hussey, seful consiliului director al televiziunii, nu l-a iertat niciodata pe directorul de programe John Birt pentru acest lucru, spunand ca „mi-a intunecat ultimele luni la BBC.”
Interviul ramane cea mai des utilizata sursa pentru a sustine punctul de vedere al fostei Printesei de Wales, il puteti urmari mai jos.
In serial, Diana insista sa o anunte pe Regina Elisabeta in legatura cu difuzarea materialului „Panorama” iar monarhul ii raspunde ca suna ca „o moara stricata” si ca toti isi doresc ca ea „sa fie fericita”.
In realitate, aceasta intalnire nu a avut loc, Diana a declarat in biografia lui Andrew Morton ca nimeni din familia regala nu era interesat de bunastarea ei emotionala si incercau sa marginalizeze depresia ei. In schimb, regina i-a spus lui Sir Richard Eyre, directorul artistic al Teatrului National ca „interviul a fost un lucru infricosator.”
In cazul lui Charles, dinamica interviului pe care i l-a acordat lui Jonathan Dimbleby este de asemenea adevarata iar declaratiile din serial sunt aceleasi cu raspunsurile oferite de actualul rege.
In episodul al saselea, firul narativ urmareste povestea emotionanta a Romanovilor si decizia casei regale britanice de a nu-i ajuta pe aristocratii rusi, lasandu-i sa fie ucisi cu sange rece.
In serial este ecranizat momentul in care, in 1917, Regele George al V-lea este rugat sa trimita o nava pentru a-l ajuta pe varul lui, Tsarul Nicolae al II-lea, sa-si salveze familia de revolutia bolsevica. Monarhul tine cont de sfatul Reginei Mary si decide sa nu ii ajute, sugerandu-se faptul ca ar fi o rivalitate intre ea si Tsarina. Astfel, in iulie 1918, familia Romanovilor este executata cu sange rece. Scena este legata de vizita Reginei Elisabeta in Rusia, la invitatia presedintelui Boris Yeltsin. Monarhul accepta invitatia dar o conditioneaza de descoperirea si ingroparea corespunzatoare a ramasitelor rudelor sale, ale Romanovilor. Printului Philip i se cer mostre de ADN pentru a ajuta in identificarea acestora, el fiind un descendent direct al Tsarinei.
In realitate, povestea este un amestec de adevar si fictiune. Guvernul a dezvaluit o serie de documente in care se arata ca Regele George nu isi dorea ca Romanovii sa vina in Marea Britanie, fiind ingrijorat de modul in care va fi perceputa reputatia casei regale. Exista declaratii mixte legate de relatiile dintre cele doua familii regale, nu se stie cu exactitate care a fost pozitia reala a Reginei Mary, de exemplu.
Vizita Reginei Elisabeta in Rusia a avut loc in 1994 insa se stie ca monarhul a avut grija sa evite orice conexiuni tsariste. Din nou, serialul rescrie istoria si o pozitioneaza pe regina ca fiind mult mai binevoitoare. In schimb, ADN-ul Printului Philip a fost cu adevarat utilizat pentru a identifica ramasitele Tsarului Nicolae al II-lea care a fost ingropat in Sankt Petersburg in 1998.
*
Mai jos puteti citi mai multe despre noul sezon „The Crown”.