Skip to content

Serialul „Adolescence” devine material didactic. Va fi proiectat gratuit in gimnaziile si liceele din UK, initiativa este sustinuta de premierul Keir Starmer.

Serialul „Adolescence”, care a starnit discutii intense despre problemele grave cu care se confrunta adolescentii in era digitala, va fi disponibil in toate scolile gimnaziale si liceele din Marea Britanie. 

Initiativa, sustinuta de guvernul britanic si de prim-ministrul Keir Starmer, vine ca raspuns la impactul rasunator pe care l-a avut productia lansata pe Netflix asupra publicului si specialistilor in educatie. 

Serialul abordeaza ca subiect general efectele masculinitatii toxice promovate de influenceri precum Andrew Tate, iar ca subiecte secundare sunt violenta cu arme albe si pericolele continutului din mediul online. 

Cele patru episoade vor fi proiectate gratuit si vor fi insotite de ghiduri si resurse special concepute pentru profesori, parinti si ingrijitori, pentru a facilita conversatiile cu elevii.  

In urma unei mese rotunde organizate de guvernul britanic, la care au participat reprezentanti ai unor organizatii care lupta pentru protectia copiilor dar si creatorii “Adolescence”, Jack Thorne si Stephen Graham, s-a ajuns la concluzia ca problemele ridicate de serial nu pot fi rezolvate doar prin legislatie. Intr-un timp record, s-a dezvoltat un program educational ce va fi implementat la nivel national.

Premierul Keir Starmer, care a urmarit serialul impreuna cu cei doi copii ai sai (un baiat si o fata cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani), s-a declarat emotionat de impactul serialului:„Ca tata, a fost greu sa ma uit la acest serial cu fiul si fiica mea adolescenti. Dar este important sa incurajam elevii sa discute despre ceea ce vad si sa inteleaga cum se schimba modul in care comunica si sunt influentati de mediul online.”

Pentru a facilita accesul la serial, Netflix il va pune la dispozitia scolilor britanice prin platforma de streaming educational Into Film+, in parteneriat cu ONG-ul Tender. Anne Mensah, vicepresedinte al departamentului de continut britanic de la Netflix, a subliniat ca serialul „a redat starea de spirit a unei natiuni” si ca decizia de a-l aduce in scoli este o oportunitate de a ajuta tinerii sa navigheze prin provocarile contemporane.  

Pentru Netflix, care a mizat in ultima vreme pe productii popcorn si filme escapiste, distribuirea serialului in scoli este un succes urias si arata impactul pe care il poate avea asupra culturii de masa un serial cu un mesaj bine structurat, cu profunzime, inspirat din realitatea imediata si din nevoile acute ale publicului.

Lansat pe 13 martie, Adolescence a devenit un fenomen la nivel mondial, a ajuns pe primul loc in clasamentele Netflix din 80 de tari si a stabilit un nou record de audienta pentru o serie limitata, cu 66,3 milioane de vizionari in doar doua saptamani. 

A fost, de asemenea, prima productie de streaming care a reusit sa ocupe primul loc in audientele TV din Marea Britanie (care combina audienta TV traditionala si streaming). Reactia publicului si a criticilor a fost coplesitoare, iar producatoarea Hannah Walters a marturisit ca a primit mesaje de la profesionisti cu zeci de ani de experienta in industrie, care au recunoscut ca nu au mai vazut un impact atat de puternic provocat de un serial.  

Actorul si creatorul seriei, Stephen Graham, care joaca si rolul tatalui lui Jamie (copilul acuzat de crima in serial), a explicat ca scenariul a fost conceput pentru a pune sub semnul intrebarii presupunerile noastre despre violenta juvenila.

 „Cand un adolescent comite o crima cu cutitul, ne intrebam imediat ce fel de familie a avut. Dar daca nu e vorba despre familie? Daca responsabilitatea este impartita intre scoala, societate, comunitate? Suntem cu totii implicati”, a spus Graham.  

In urma discutiilor iscate dupa lansarea serialului, in Marea Britanie a inceput sa se discute despre proiecte de lege care sa interzica retelele de socializare pentru copiii sub 16 ani, asa cum se intampla de putin timp in Australia. Pana atunci, vor fi dezvoltate programe de educare sau reeducare pentru a-i ajuta pe copii sa inteleaga cu un ochi critic continutul online cu care intra in contact, inclusiv pornografia si naratiunile misogine promovate de influenceri precum Andrew Tate.  

Gavin Stephens, presedintele National Police Chiefs’ Council, a declarat ca „efectul nociv al lui Tate este vizibil peste tot”. In Marea Britanie, politia se confrunta anual cu peste un milion de cazuri de violenta impotriva femeilor si fetelor, reprezentand 20% din totalul infractiunilor inregistrate.  

Citește în continuare