Skip to content

Un nou studiu arata ca adolescentii consuma cantitati alarmante de alimente ultraprocesate. Peste 66% din calorii sunt obtinute din produse care cresc riscul de obezitate, diabet si cancer.

Cercetatorii britanici de la Universitatile din Cambridge si Bristol au realizat in ultimul an un studiu amanuntit cu privire la obiceiurile alimentare ale tinerilor. Dupa ce au analizat datele din jurnalele a 3.000 de adolescenti, au constatat ca alimentele ultraprocesate sunt consumate la un nivel alarmant si ca acestia obtin cele mai multe calorii din produse de acest tip. 

Studiul arata ca rata cea mai mare de consum este in randul persoanelor mai tinere, din medii defavorizate. Acest lucru contribuie si la inegalitatile in materie de stare a sanatatii care apar in copilarie si adolescenta.

Alimentele ultraprocesate reprezinta unul dintre factorii principali pentru raspandirea tot mai mare a unor boli precum obezitatea, diabetul de tip 2 si cancerul.

Potrivit studiului, consumul de alimente ultraprocesate poate fi o solutie mai convenabila si adesea mai ieftina pentru familiile cu venituri reduse sau cu timp limitat, insa din pacate, multe din aceste alimente au o valoare nutritiva scazuta.

Alimentele ultraprocesate contin aditivi precum conservanti, indulcitori, coloranti, arome si emulgatori si sunt fabricate cu ajutorul unor substante industriale. De asemenea, au mai putine proteine, fibre si nutrienti necesari dezvoltarii si mentinerii sanatatii organismului.

Cercetatorii au folosit datele adunate de guvernul britanic in cadrul anchetelor nationale privind dieta si nutritia populatiei, realizate intre 2008-2009 si 2018-2019. Prin intermediul unor jurnale alimentare au analizat obiceiurile si dietele a 3.000 de adolescenti pentru a vedea ce consuma fiecare intr-o perioada de 4 zile. 

Expertii au constatat ca aportul energetic al adolescentilor provine intr-o proportie de 66% numai din consumul de alimente ultraprocesate.

Acestia au studiat diferenta de 10 ani dintre date si au remarcat o usoara scadere de la 68% la 66%, insa cifrele sunt in continuare ingrijoratoare. Cercetatorii sustin ca modelele si practicile alimentare ale adolescentilor sunt influentate de mai multi factori, de la mediul de acasa, la prietenii si colegii de la scoala, dar si de publicitatea agresiva a marilor companii care produc alimentele respective.

Dr. Zoi Toumpakari, unul dintre autorii cercetarii si specialista in nutritie, a declarat ca spera ca descoperirile sa contribuie la dezvoltarea unor politici publice mai eficiente in combaterea efectelor negative ale consumului de alimente ultraprocesate in randul tinerilor. Ea sustine ca „produsele de acest tip produc in timp efecte in lant asupra sanatatii adolescentilor care pot fi prevenite.”

Citește în continuare