Adopta gradina unei case, o initiativa a Muzeul Satului din Maramures. Oamenii pot sa gradinareasca in jurul caselor din muzeu pe tot parcusul anului.
Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures a anuntat public proiectul „Adopta o gradina ikn satul de pe deal”, incurajand astfel participarea publicului la intretinerea Muzeului Satului, mesajul fiind public pe pagina institutiei.
Prin acest proiect, maramuresenii sunt invitati sa gradinareasca in jurul caselor din patrimoniul muzeului pe tot parcursul anului.
Evenimentul este organizat in parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures si Banca pentru Alimente Maramures, asociatia care urmeaza sa faca o serie de ateliere despre gradinarit astfel incat totul sa fie plantat corect.
“Ne adresam in special familiilor cu copii care doresc sa se implice in viata satului de pe deal. Sunt mici responsabilitati dar care pot avea un impact mare asupra copiilor, de la responsabilitatea unei mici gradini pana la grija pentru un animalut cum ar fi iepurasii sau catelul bland si lanos care le sta alaturi,” mentioneaza cei de la Banca pentru Alimente Maramures. De asemenea, acestia vor organiza inclusiv ateliere despre compost, misiunea organizatiei fiind combaterea risipei alimentare. Informatii complete despre proiect sunt disponibile aici.
Muzeul Satului este o institutie prezenta in Romania inca de secolul trecut, primul Muzeu al Satului fiind inaugurat la Bucuresti, pe 17 mai 1936, de catre Dimitrie Gusti, in prezenta Regelului Carol al-II-lea, care a supravegheat indeaproape lucrarile.
Conform informatiilor oferite de Muzeul Satului din Bucuresti, sursa de inspiratie pentru Dimitrie Gusti a fost zona Europei de Nord, mai exact muzeele din Skansen, Bigdo si Lillehammer. Modelul muzeului functioneaza astfel: case din diferite zone sunt stramutate complet cu ajutorul specialistilor, acestea devenind vestigii antropologice pentru studiu, pe de o parte, si parc natural pentru vizitatori, pe de alta parte.
In Romania sunt mai multe Muzee ale Satului, cel mai mare fiind cel din Sibiu, denumit si Muzeul Astra. Pe langa acesta, exista muzee cu acest specific in Bucuresti, dar si Muzeul Satului Valcean (langa Ramnicu Valcea), Muzeul satului banatean din Timisoara, Muzeul satului Baia Mare, Muzeul satului maramuresean din Sighetul Marmatiei, Muzeul satului din Galati (Padurea Garboavele), Muzeul Satului Bucovinean (Suceava, langa Cetatea de Scaun a Sucevei), Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj si Muzeul în aer liber de la Golesti (langa Pitesti).