Adrian Ghenie are o expozitie personala in Muzeul Hermitage, al doilea cel mai mare muzeu al lumii
Expozitia Adrian Ghenie de la Hermitage va fi deschisa pana pe 2 februarie si contine 12 lucrari, inclusiv tablouri pe care pictorul le-a facut din amintirile despre tablourile pe care le-a vazut in copilarie cand a aflat prima data de celebrul muzeu din Saint Petersburg.
Ghenie este prezentat vizitatorilor muzeului drept “unul dintre cei mai de succes tineri artisti din Europa” si li se povesteste o intamplare din copilaria pictorului care era obsedat de muzeul Hermitage.
Cand era copil, Adrian Ghenie a primit cadou un album cu lucrari ai pictorilor olandezi care se afla in colectia Hermitage. Acest album a fost sursa sa de inspiratie pentru multa vreme, tanarul artist reproducand pas cu pas, ca exercitiu, cele mai importante lucrari din galeria muzeului din Saint Petersburg.
Iata cateva dintre lucrarile expuse la Hermitage
Nu foarte dornic de a fi prezent in spatiu public, Adrian Ghenie este unul dintre cei mai generosi si altruisti artisti romani.
Nascut in Baia Mare in 1977, Ghenie a absolvit facultatea de arte din Cluj si, dupa incercari tumultuoase de a-si croi o cariera la Viena sau in Sicilia, s-a stabilit in Berlin. A ajuns in atentia publicului larg, dupa ce cunoscatorii de arta au inceput sa-i cumpere lucrarile la preturi de milioane.
Dincolo se succesul inregistrat in pictura (cu lucrari prezente in marile muzee ale lumii de la Centrul Pompidou pana la Muzeu Tate din Londra sau Muzeul de Arta Moderna din San Francisto), Ghenie este un discret sustinator al artelor si culturii romane.
In urma cu cativa ani, cand se puneau bazele festivalului de film romanesc de la New York – Making Waves, Adrian Ghenie a donat una dintre lucrarile sale, iar banii obtinuti din vanzarea acesteia au asigurat o parte importanta din bugetul organizatoric, permitand deplasarea la New York a regizorilor si actorilor romani selectati.
In aceeasi directie, Ghenie a fost unul dintre artistii care a sustinut un workshop pentru liceenii prezenti la Festivalul IDEO IDEIS de la Alexandria, destinat trupelor de teatre din licee.
Pentru a sustine scoala de arta de la Cluj, Adrian Ghenie a fondat, alaturi de Mihai Pop, galeria Plan B, care a devenit foate curand faimoasa internationa si a pus Clujul pe harta artei mondiale, cu o generaţie noua de artisti.
Adrian Ghenie a reprezentat Romania la Bienala de Arta de la Venetia in 2015 cu proiectul „Darwin’s Room“, curatoriat de Mihai Pop.
“Ca artist, ai aceeasi problema pe care o are societatea: trebuie sa-ti iei in fiecare zi doza de libertate. Market-ul e ca rasaritul soarelui: n-ai cum sa-l opresti, n-are sens sa te enervezi pe el, nu-l controlezi. E acolo dintotdeauna si o sa fie acolo intotdeauna. E cea mai mare prostie sa-ti imaginezi ca exista ceva in afara market-ului. Market-ul nu inseamna, de fapt, Sotheby’s, inseamna un soi de conventie intre niste oameni care cred in ce faci tu, investesc o anumita valoare, culturala sau financiara, si ca, undeva, la final, cineva va spune „O vreau eu, o sa fie a mea!“, spunea Adian Ghenie intr-unul dintre cele mai frumoase interviuri pe care le-a dat vreodata (pe care il puteti citi aici).