Skip to content

Adrian Ghenie, locul al doilea in clasamentul celor mai scumpe lucrari de arta ultra-contemporana la nivel mondial. Lista celor mai bine cotati artisti din lume in 2024 este condusa de Monet, Warhol, Picasso si Basquiat.

Platforma Artnet a publicat ieri raportul care analizeaza tendintele din lumea artei pana la jumatatea anului in curs dar si clasamentele celor mai bine vanduti artisti. Dupa o pauza in care preturile lui au fost in scadere, Adrian Ghenie a revenit in topurile celor mai scumpe opere de arta ultra-contemporana si al celor mai bine cotati artisti din lume.

Desi este o veste buna pentru Romania, Ghenie fiind nascut in Baia Mare si educat la Cluj-Napoca, raportul Artnet arata declinul constant a pietei de arta. Vanzarile din licitatii au scazut brusc, tot mai multe galerii s-au inchis, previziunile economice indica incertitudine iar lipsa unor superstaruri ale artei contemporane contribuie la un interes tot mai scazut al colectionarilor in achizitia unor opere de arta scumpe.

Conform Artnet Price Database, vanzarile totale la licitatie pentru prima jumatate a anului 2024 au fost de 5,05 miliarde de dolari, in scadere fata de 7,17 miliarde de dolari in aceeasi perioada din 2023.

Situatia din cele patru orase principale care domina sectorul licitatiilor – Londra, Paris, Hong Kong si New York – este, de asemenea, bulversanta. In ultimul deceniu, aceste piete de arta au fost remodelate de evolutii politice, economice si juridice dramatice, de la pandemia COVID-19, care a provocat scaderi profunde in toate cele patru centre, la Brexit in Londra si protestele pro-democratie in Hong Kong.

Piata de arta din New York si-a mentinut pozitia de lider in ultimul deceniu, insa celelalte trei centre au fost angajate intr-o competitie stransa, pe masura ce majoritatea caselor de licitatii isi schimba strategiile, fac noi investitii si raspund la evolutiile locale.

Expertii Artnet au facut si o analiza a ultimului deceniu si au conchis ca principala tendinta in randul achizitiilor este obsesia colectionarilor pentru artistii ultracontemporani (nascuti dupa 1974). Printre acestia se numara si Adrian Ghenie, nascut in 1977.

Adrian Ghenie a avut 16 lucrari de arta scoase la vanzare in prima jumatate a lui 2024. Au fost adjudecate 11 dintre acestea, insumand un total de 5.632.985 de dolari si o rata de achizitie de 69%.

Dupa o pauza, Ghenie a revenit in clasamentul celor mai bine vanduti si cotati artisti ultracontemporani din lume direct pe pozitia a cincea. Este singurul artist din Europa continentala din top, restul fiind britanici, americani, asiatici sau nigerieni. Merita mentionat ca este si printre cei mai varstnici din lista, alaturi de alti trei artisti nascuti in acelasi an cu el, 1977.

Primul loc este ocupat de britanica Lynette Yiadom-Boakye cu 7 din 7 picturi adjudecate la o suma totala de 7,6 milioane de dolari. Pe locul al doilea se afla chinezul Huang Yuxing cu 24 din 25 opere vandute la un total de 6,3 milioane de dolari, locul al treilea este ocupat de britanica Jadé Fadojutimi cu 6,1 milioane de dolari (cea mai tanara din clasament, nascuta in 1993), pe 4 este americanul Rashid Johnson cu 5,9 milioane de dolari, pe locurile 6-7-8 se afla alti trei americani — Jonas Wood, Lucy Bull si Avery Singer, pe 9 este Ayako Rokkaku din Japonia iar pe 10 este clasata Njideka Akunyili Crosby din Nigeria.

Expertii sustin ca a scazut mult cererea pentru operele ultracontemporane iar tendinta indica o scadere continua in perioada urmatoare.

Ghenie se regaseste si in clasamentul celor mai bine vandute opere de arta ultracontemporana. 

Lucrarea “Unchiul” (The Uncle) realizata in 2019 a fost adjudecata pentru 3.006.000 milioane de dolari, un rezultat excelent care il plaseaza pe Ghenie pe locul al doilea in clasamentul celor mai bine vandute opere de arta ultracontemporana. Din nou, este singurul artist din Europa continentala cu o pictura in top.

Primul loc este ocupat de Avery Singer cu “Happening” achizitionata pentru 3,2 milioane de dolari, pe locul al treilea este Lynette Yiadom-Boakye  cu “Black Allegiance to the Cunning” (2,9 milioane de dolari), pe 4 este Njideka Akunyili Crosby, urmata de Toyin Ojih Odutola, Jadé Fadoujitimi, Lucy Bull, Jonas Wood, Huang Yuxing si Rashid Johnson.

In privinta operelor de arta contemporana, piata este dominata puternic de Jean-Michel Basquiat.

In ceea ce priveste clasamentul artistilor contemporani (au creat dupa 1960), Jean-Michel Basquiat conduce detasat cu 23 din 29 loturi adjudecate pentru un total colosal de 146 de milioane de dolari. Pe locul al doilea se afla Yoshitomo Nara  cu 162 din 194 de opere vandute pentru un total de 37 de milioane de dolari. 

Sunt urmati de George Condo cu aproximativ 20 de milioane de dolari, Keith Haring cu 18 milioane, Felix Gonzalez-Torres cu 14 milioane, Damien Hirst cu 13,9 milioane de dolari (382 din 585 de opere adjudecate), Banksy cu 11 milioane de dolari (in scadere fata de anii trecuti cu 186 de lucrari vandute din 260 existente pe piata), Julie Mehretu, Salvo si Cecily Brown, fiecare dintre ei cu vanzari de 10 milioane de dolari.

La capitolul lucrari de arta contemporana, din cele 10 pozitii ale clasamentului, sapte sunt ocupate de Basquiat, primele trei locuri cu lucrari adjudecate pe rand la 46 de milioane, 32 de milioane, respectiv 20 de milioane de dolari. Printre ceilalti artisti bine-vanduti se numara Felix Gonzalez-Torres, Yoshitomo Nara si Kerry James Marshall.

La capitolul arta postbelica, Andy Warhol ramane superstarurilor licitatiilor cu un total de 126 de milioane de dolari.

Este urmat de Yayoi Kusama cu 89 de milioane de dolari, David Hockney cu 77 de milioane, Joan Mitchell cu 62 de milioane si Zao Wou-Ki cu 34 de milioane de dolari. Clasamentul este completat de Leonora Carrington, Gerhard Richter, Fernando Botero, Roy Lichtenstein si Cy Twombly. Merita mentionat ca lucrarile femeilor sunt mult mai scumpe decat cele ale barbatilor si au o rata de vanzare mai mare.

Pentru arta impresionista si moderna, Claude Monet conduce clasamentul cu o rata de adjudecare perfecta de 100%, 17 opere vandute pentru un total de 163 de milioane de dolari (cea mai mare suma dintre toti artistii din istorie clasati in prima parte a anului). Este urmat de Picasso (134 de milioane), René Magritte (114 milioane), Francis Bacon, Gustav Klimt, Alberto Giacometti, Lucio Fontana, Renoir, Van Gogh si Marc Chagall.

Citește în continuare