Un tablou de Adrian Ghenie din seria „Charles Darwin” a fost vandut cu peste 6 milioane de euro. In aceeasi licitatie s-au vandut lucrari de Banksy, Lichtenstein si un Basquiat de 18 milioane de euro.
Cota de piata a lui Adrian Ghenie se pastreaza in continuare in clasamentul celor mai bine vandute opere ale unor artisti contemporani. Acest lucru o demonstreaza licitatia Sotheby’s care a avut loc zilele trecute la Hong Kong.
Lucrarea „Moartea lui Charles Darwin” (The Death of Charles Darwin) provenita dintr-o serie extinsa pe aceeasi tema, a fost vanduta cu 6,09 milioane de euro in cadrul licitatiei „Contemporary Art Evening Sale” care a avut loc in seara zilei de 9 octombrie 2021.
Datat in anul 2013, tabloul de mari dimensiuni, specific stilului lui Ghenie, 280 pe 260 de centimetri, a fost expus anterior la Galeria Pace din New York de unde a fost achizitionat de proprietarul care a scos lucrarea la licitatie.
Site-ul Sotheby’s descrie tabloul ca fiind „un exemplu extraordinar al pictorului roman Adrian Ghenie care interogheaza identitatea personala si trauma colectiva. „Moartea lui Charles Darwin” din 2013 este printre cele mai sofisticate portrete ale artistului care il include pe Charles Darwin, omul de stiinta britanic cunoscut pentru teoria evolutionista. Din 2006, Ghenie a avut parte de o ascensiune meteorica, devenind unul dintre pictorii principali ai generatiei sale.”
Inca din anul 2010, Ghenie exploreaza identitatea sinelui in panzele sale in care incorporeaza figurile unor personalitati istorice precum Adolf Hitler, Vladimir Lenin sau Vincent Van Gogh. Seria dedicata lui „Charles Darwin” este una dintre cele mai cunoscute ale artistului nascut in Baia Mare, fiind si una dintre cele mai bine vandute serii de arta contemporana din ultimii 10 ani. Prima expozitie a portretelor lui Charles Darwin a fost expusa la Galeria Pace din New York in anul 2013 in cadrul vernisajului „New Paintings”.
In cadrul licitatiei Sotheby’s, au mai fost vandute un Basquiat de 18 milioane de euro, un Roy Lichtenstein si un Banksy, ambele au obtinut preturi mai mici decat Ghenie.
Banksy Basquiat Lichtenstein
In ultimul an, tablourile lui Basquiat au fost la mare cautare iar lucrarea „Luptatorul rosu” din 1982 a reusit cel mai mare pret al licitatiei de pe 9 octombrie, 18 milioane de euro. Printre operele din licitatie s-au mai numarat „Reflections: Mystical” a lui Roy Lichstenstein din 1989 care s-a vandut cu 5,3 milioane de euro si portretul lui Kate Moss executat de Banksy in stilul lui Andy Warhol care era estimat intre 1,3 milioane de euro si 2 milioane de euro insa nu a starnit indeajuns de mult interes asa ca nu a fost vandut. Dupa ce au atins preturi record in anul 2019, lucrarile lui Banksy se afla intr-un declin pe piata de arta.
In 2015 Ghenie a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia si a folosit aceeasi tema pentru a-si expune punctul de vedere asupra descoperirilor revolutionare ale lui Darwin si asupra lumii europene de dupa al doilea razboi mondial.
Pavilionul romanesc de la a 56-a editiei a Bienalei de la Venetia s-a numit „Camera lui Darwin” (Darwin’s Room) si a inclus 17 picturi si 3 lucrari pe hartie realizate de Adrian Ghenie, curatorul fiind Mihai Pop de la Plan B.
In luna aprilie, Ghenia a mai reusit un rezultat spectaculos tot in cadrul unei licitatii Sotheby’s la Hong Kong unde „Calatoria” a fost vanduta cu 5,13 milioane de euro iar „Autoportret in 1945” cu 1,15 milioane de euro. In timp ce prima lucrare a fost detinuta de galeria Pace si vanduta ulterior unui colectionar privat, autoportretul a apartinut Galeriei Nicodim din Los Angeles si a fost vanduta anterior in cadrul unei licitatii Sotheby’s din aprilie 2017. In total, pretul obtinut de cele doua lucrari a fost de 6,29 milioane de euro.
Mai jos puteti descoperi cele mai bine vandute tablouri ale lui Adrian Ghenie si povestile din spatele lor.