O lucrare de Adrian Ghenie a fost vanduta cu 3,1 milioane euro intr-o licitatie Christie’s. Artistul roman primeste numai 14.385 de euro din aceasta suma.
Zilele acestea in Londra are loc cel mai important targ de arta contemporana din Europa: Frieze London. Adiacent targului au fost organizate o serie de evenimente conexe menite sa atraga colectionarii de arta si galeristii care se afla in capitala britanica.
Printre acestea se numara si casa de licitatii Christie’s care a sustinut „20th/21st Century: London Evening Sale” unde au fost scoase la vanzare lucrari de David Hockney, Lucian Freud, Gerhard Richter, Yayoi Kusama, Francis Bacon si Adrian Ghenie.
Lucrarea „Punct de intoarcere 1” – „Turning Point 1” semnata de Ghenie in 2009 a fost vanduta cu 3,1 milioane euro.
Nu este un record pentru artistul originar din Baia Mare dar este o reusita impresionanta prin care isi mentine statutul printre cei mai bine vanduti artisti in viata.
„Punct de intoarcere 1” este o pictura in ulei pe panza de 150,5 cu 300 de centimetri realizata in 2009. Tranzactia a pornit cu estimari intre 2,5 si 3,2 milioane euro insa nu si-a atins pragul maxim, fiind adjudecata pentru 3,1 milioane de euro.
De provenienta, pictura s-a aflat in posesia Galeriei Plan B din Berlin – galerie deschisa de Ghenie si de Mihai Pop – fiind vanduta ulterior unui colectionar privat in 2009. Ulterior a fost vanduta in 2017 intr-o licitatie la Christie’s de catre proprietarul care a decis sa o puna in licitatia din aceasta toamna.
Anterior, lucrarea a fost expusa la Bienala de la Praga din 2009.
Din cei peste 3 milioane de euro, numai 14.385 euro ii revin lui Ghenie. In unele cazuri, cum ar fi vanzari de aproape 10 milioane de euro, exista posibilitatea ca artistul sa nu primeasca nimic.
Lucrarea a fost vanduta la Christie’s cu clauza „Artist’s Resale Right” ca presupune autorii unor creatii sunt indreptatiti sa primeasca o suma de bani de fiecare data cand opera lor este vanduta din nou prin intermediul unei entitati profesioniste de pe piata de arta.
Din pacate pentru Ghenie, legile britanice spun ca drepturile de autor sunt limitate astfel incat, indiferent de suma pentru care este vanduta o lucrare, artistul sa nu primeasca mai mult de 14.385 euro (12.500 de lire sterline).
Insa exista numeroase alte cazuri in care artistii nu primesc nimic din vanzarile repetate ale creatiilor lor, in ciuda sumelor astronomice pe care unele dintre operele lor le bifeaza in licitatii internationale.
„Punct de intoarcere 1” reflecta viziunea si interesele cinematografice ale lui Adrian Ghenie, avand o structura similara cu cea a unui cadru dintr-un lungmetraj.
Dominata de nuante de rosu, turcoaz si magenta de vopsea marmorata, pictura include trei figuri care se confrunta una cu cealalta. Natura activitatii lor se pierde in pigmentii involburati, ar putea fi jucatori la masa.
In timp ce un barbat cu manecile suflecate ale camasii poarta un ranjet misterios, profilul ascuns in spatele lui pare sa raspunda unuia dintre eroii-artisti ai lui Ghenie, Vincent van Gogh iar silueta din dreapta o aminteste pe cea a geniului dadaist Marcel Duchamp.
Lucrarea este pusa de specialistii Christie’s in stransa legatura cu lucrarile emblematice „Pie Fight” ale lui Ghenie, care refac filmul mut pentru a explora teme istorice cu o conotatie intunecata. Pictura se bazeaza pe o scena stearsa din filmul din 1963 al lui Stanley Kubrick „”Dr. Strangelove.
Satira lui Kubrick, realizata in apogeul Razboiului Rece, trebuia sa includa o bataie cu placinta cu crema in Camera de Razboi a Pentagonului inainte ca lumea sa se sfarseasca intr-o catastrofa nucleara. Regizorul a taiat scena dupa ce a fost filmata, declarand ca tonul ei farsic este incompatibil cu restul imaginii.
La randul lui, Ghenie „pune in scena” acelasi tip de tensiune, tabloul fiind suprasaturat de textura incognoscibila a materiei picturale. Aceasta suprasaturatie a fost numita de Ghenie „textura istoriei” in catalogul expozitiei sale de la Bienala de Arta de la Venetia din 2015 unde i-a fost dedicat Pavilionul Romaniei.
„Cand am decupat aceste imagini din filme, mi-am dat seama ca este o imagine foarte psihologica, foarte puternica. (…) Este vorba si de umilire, care este un ritual foarte ciudat la specia umana.”, a declarat Ghenie in Art+Auction in martie 2013.
Nascut in Romania sub regimul lui Nicolae Ceausescu si locuind prezent in Berlin, Ghenie a fost si este in continuare fascinat de fortele intunecate care au modelat istoria secolului al XX-lea si care continua sa ne influenteze prezentul.
Ghenie lucreaza adesea din fotografii monocrome pe care le gaseste online, concentrandu-se pe figuri puternice si momente esentiale care au lasat urme de nesters in timpul lor.
Portretele sale includ oameni de stiinta, artisti si dictatori, cu un accent deosebit pe mostenirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. In acest sens, tema „Pie Fight” – din care deriva si lucrarea vanduta la Christie’s – pare o exceptie.
Artistul s-a declarat „gelos pe puterea specifica a cinematografiei de a construi o stare virtuala, si pe capacitatea sa de se rupe de realitate. Timp de doua ore esti complet sub vraja unui film! … As vrea sa aduc ceva din aceasta magie, din aceasta forta intreaga, in pictura.”
Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Arte si Design din Cluj Napoca unde a fondat Galeria Plan B (impreuna cu Mihai Pop, coleg de facultate) pentru a-si promova creatiile.
Mai multe despre Ghenie si viziunea lui puteti afla dintr-un interviu recent publicat saptamana trecuta.