Pe 1 decembrie, un tablou al lui Adrian Ghenie s-a vandut cu 6,5 milioane de euro in Hong Kong. Este a doua cea mai scumpa lucrare a artistului nascut in Baia Mare.
La mai putin de 2 luni de la cea mai recenta vanzare de peste 5 milioane de euro, Adrian Ghenie isi mentine statutul printre cei mai bine cotati artisti contemporani cu un nou rezultat impresionant. S-a intamplat in cadrul unei licitatii desfasurate la Christie’s in Hong Kong in ziua de 1 decembrie, cand romanii isi serbau Ziua Nationala cand un tablou al lui Ghenie din seria inspirata de Charles Darwin s-a vandut cu peste 6 milioane de euro.
Datat in 2014, tabloul „Charles Darwin la varsta de 75 de ani” era estimat cu un pret intre 3,6 si 5,4 milioane de euro. In urma licitatiei „20/21st Century Art Evening Sale: Worlds in a hand” care a fost tinuta de Christie’s in Hong Kong, lucrarea a depasit asteptarile specialistilor si a fost cumparata pentru 6,5 milioane de euro. Astfel, a devenit a doua cea mai bine vanduta pictura a artistului Adrian Ghenie.
Lucrarea a fost expusa pentru prima data la Galeria Pace din New York in lunile iunie si iulie 2014, la adresa din Burlington Gardens, nr.6, intr-o cladire care se afla in spatele incaperii in care Darwin si Alfred Russel Wallace au prezentat teoria despre originea speciilor. Are 2,7 metri latime si 2 metri in lungime si este o viziune monumentala al unuia dintre cei mai importanti subiecti ai lui Adrian Ghenie.
„Charles Darwin la 75 de ani” imagineaza un momente pe care Darwin nu a trait sa-l vada deoarece s-a stins din viata la varsta de 73 de ani, in 1883. Pictura lui Ghenie care oscileaza intre abstractie si figuratie este mai putin un portret al omului insusi si mai mult o ancheta asupra mostenirii complexe lasate de acesta.
Realizat in stilul care aminteste de lucrarile lui Francis Bacon cu pete de culoare care ii acopera chipul personajului, textura impasto-ului este un element important si foarte vizibil al lucrarii care il incadreaza pe pe omul de stiinta Charles Darwin asezat in mijlocul unui peisaj de toamna inflacarat. In unele zone, Ghenie a creat flori stilizate intr-un mod vaporos, de culoare fumurie, realizate prin apasarea plata a suprafetei inca umede sau razuind prin ea in maniera lui Gerhard Richter.
Intr-un citat publicat de casa de licitatii Christie’s in descrierea lucrarii, Adrian Ghenie spunea ca „pentru mine, cronologia nu exista in lumea artei. Caravaggio si de Kooning incercau sa rezolve aceeasi problema. In adancul fiecarei picturi exista o provocare profund abstracta.”
Inca din anul 2010, Ghenie exploreaza identitatea sinelui in panzele sale in care incorporeaza figurile unor personalitati istorice precum Adolf Hitler, Vladimir Lenin sau Vincent Van Gogh.
Seria dedicata lui „Charles Darwin” este una dintre cele mai cunoscute ale artistului nascut in Baia Mare, fiind si una dintre cele mai bine vandute serii de arta contemporana din ultimii 10 ani. Prima expozitie a portretelor lui Charles Darwin a fost expusa la Galeria Pace din New York in anul 2013 in cadrul vernisajului „New Paintings”.
Prin practica sa, Ghenie cauta sa abordeze modul in care evenimentele din istoria recenta, in special cele din secolul al XX-lea, se infiltreaza, influenteaza si bantuie prezentul. „Nu sunt un pictor istoric”, explica el, „dar sunt fascinat de ceea ce s-a intamplat in secolul al XX-lea si de modul in care continua sa ne modeleze astazi. Nu simt nicio obligatie sa spun asta lumii, dar pentru mine secolul al XX-lea a fost un secol de umilinta – si prin pictura mea inca incerc sa inteleg acest lucru ”, citat din Art Review, decembrie 2010.
In 2015 Ghenie a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia si a folosit aceeasi tema pentru a-si expune punctul de vedere asupra descoperirilor revolutionare ale lui Darwin si asupra lumii europene de dupa al doilea razboi mondial.
Pavilionul romanesc de la a 56-a editiei a Bienalei de la Venetia s-a numit „Camera lui Darwin” (Darwin’s Room) si a inclus 17 picturi si 3 lucrari pe hartie realizate de Adrian Ghenie, curatorul fiind Mihai Pop de la Plan B.
In luna aprilie, Gheni a mai reusit un rezultat spectaculos in cadrul unei licitatii Sotheby’s la Hong Kong unde „Calatoria” a fost vanduta cu 5,13 milioane de euro iar „Autoportret in 1945” cu 1,15 milioane de euro. In total, pretul obtinut de cele doua lucrari a fost de 6,29 milioane de euro.
Mai jos puteti descoperi cele mai bine vandute tablouri ale lui Adrian Ghenie si povestile din spatele lordar si cele mai recente lucrari aflate in licitatii, inclusiv o alta pictura din seria dedicata lui Charles Darwin care s-a vandut in luna octombrie cu peste 6 milioane de euro.