Doua tablouri semnate de Adrian Ghenie vandute cu 6,3 milioane de euro in Hong Kong: un portret al lui Picasso si un autoportret din seria inspirata de Van Gogh.
Casa de licitatii Sotheby’s si-a mutat atentia asupra pietei de arta asiatice printr-o serie de licitatii care se desfasoara atat fizic dar si online pentru colectionarii de arta din intreaga lume.
Lucrarile lui Adrian Ghenie au obtinut doua rezultate spectaculoase in cadrul licitatiei „Contemporary Art Evening Sale” care a avut loc pe 19 aprilie in Hong Kong.
„Calatoria” a fost vanduta cu 5,13 milioane de euro iar „Autoportret in 1945” cu 1,15 milioane de euro. In timp ce prima lucrare a fost detinuta de galeria Pace si vanduta ulterior unui colectionar privat, autoportretul a apartinut Galeriei Nicodim din Los Angeles si a fost vanduta anterior in cadrul unei licitatii Sotheby’s din aprilie 2017. In total, pretul obtinut de cele doua lucrari a fost de 6,29 milioane de euro. Fiind de provenienta din colectii private, nu se stie daca artistul primeste vreo cota din aceasta suma. Insa pentru artistul nascut in Baia Mare ramane o performanta spectaculoasa care il mentine in clasamentul celor mai bine cotati artisti in viata.
Mai jos puteti urmari inregistrarea video a licitatiei: „Autoportret in 1945” este de la minutul „1:34:15” la „1:38:06” iar „Calatoria” de la „1:59:00”.
Tabloul „Calatoria” a fost realizat in 2016 si masoara 240 cu 199,8 centimetri. Este descris de Sotheby’s ca un tratat despre arta, istorie si rolul artei in istorie.
Ghenie a reinterpretat un portret al lui Pablo Picasso de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, din 1944-1945 si l-a relocat langa un perete deasupra caruia sunt tonuri intense de purpuriu, turcoaz si lavanda care tin locul cerului. Fotografia originala a fost realizata la cativa ani dupa ce Picasso a pictat Guernica si dupa ce indurase greutatile din timpul razboiului.
Lucrarea lui Ghenie reimagineaza o scena in care un Picasso in varsta face o calatorie pentru a vizita Guernica; in realitate, dupa ce a vizitat ultima data Spania in 1934, Picasso a pictat Guernica in casa sa din Paris in 1937 si nu s-a mai intors niciodata in tara sa natala. In viziunea lui Ghenie, Picasso se confrunta cu realitatea imaginatiei sale si este obligat sa faca fata impactului traumei si al groazei pe care a descris-o cu zeci de ani in urma.
Prin practica sa, Ghenie cauta sa abordeze modul in care evenimentele din istoria recenta, in special cele din secolul al XX-lea, se infiltreaza, influenteaza si bantuie prezentul. „Nu sunt un pictor istoric”, explica el, „dar sunt fascinat de ceea ce s-a intamplat in secolul al XX-lea si de modul in care continua sa ne modeleze astazi. Nu simt nicio obligatie sa spun asta lumii, dar pentru mine secolul al XX-lea a fost un secol de umilinta – si prin pictura mea inca incerc sa inteleg acest lucru ”, citat din Art Review, decembrie 2010.
Lucrarea „Autoportret din 1945” face parte dintr-o serie mai larga pe care o puteti descoperi mai jos, alaturi de clasamentul celor mai bine vandute tablouri ale lui Adrian Ghenie.
De-a lungul timpului, Ghenie s-a transpus in rolurile unor artisti influenti – Charles Darwin, Vincent van Gogh si Marcel Duchamp sau personaje istorice notorii pentru modul in care au schimbat lumea – Hitler, Lenin si Stelin – dar si prin chipurile unor personaje din cultura pop care erau prevalente in Romania anilor ’90: Elvis Presley, Stan Laurel si Oliver Hardy. Fixatia artistului pentru Van Gogh dateaza din amintirile din copilarie ale unui articol dintr-o revista care era intitulat „Viata tragica a lui Vincent Van Gogh” si care era ilustrat cu faimosul tablou cu floarea-soarelui.
In luna octombrie a anului trecut, tabloul „Lidless Eye” a fost vandut cu un pret-record tot in cadrul unei licitatii din Hong Kong.