O pictura de Adrian Ghenie, vanduta la un pret impresionant la Hong Kong. Artistul roman revine in clasamentul celor mai bine vanduti artisti in viata.

Intr-un moment in care piata de arta se afla intr-un declin constant, zilele trecute, la Hong Kong a avut loc o licitatie importanta de arta din ultimii 100 de ani. Lucrarea “Untitled (After Henri Rousseau)”, semnata de artistul roman Adrian Ghenie, a fost adjudecata pentru impresionanta suma de HK$23.365.000 (aproximativ 3 milioane de dolari), depasind cu mult estimarile initiale, care plasau pretul la jumatate.
Aceasta vanzare confirma inca o data pozitia lui Ghenie in clasamentul celor mai bine vanduti artisti in viata, in vremuri in care artistii contemporani in viata nu mai sunt la mare cautare.
Pictura, realizata in 2020, este de o dimensiune similara cu multe dintre creatiile lui Ghenie preferate de colectionarii internationali.

Lucrarea masoara 270 x 300 cm si se inspira din universul vizual al lui Henri Rousseau, dar il filtreaza prin estetica specifica lui Ghenie, marcata de o textura vibranta, de suprapuneri de culori si de atmosfera enigmatica.
Ghenie este fascinat de ideea de reinterpretare a istoriei artei iar in lucrarea „Fara titlu (Dupa Henri Rousseau), nu face doar o referinta la celebrul pictor francez, ci pare sa ii demonteze estetica idilica printr-o abordare mult mai agresiva si fragmentara. Este o forma de dialog intre doua viziuni – una naiva si romantica, cealalta dura si aproape distopica.
Artistul roman a recunoscut in mod explicit influenta lui Rousseau asupra creatiei sale. Il considera pe pictor post-impresionist francez drept „primul pictor abstract” datorita modului in care trata cu detasare suprafata compusa din planuri si grile plate, juxtapuse si suprapuse, elemente care au prefigurat multe aspecte ale modernismului.
In lucrarea vanduta la Christie’s reinterpreteaza in stilul sau eclectic lucrarea „La Panthère” a lui Rousseau. Reface pantera intr-o lupta cu figura umana si inlocuieste decorul idilic dominat de flori si plante cu un fundal de beton brut care aminteste deopotriva de o Romanie comunista dar si de Berlinul in care Ghenie isi petrece o mare parte a timpului sau.

Astfel, influenta lui Rousseau asupra lui Ghenie nu este una de imitatie, ci de reinterpretare critica.
Ghenie preia elementele vizuale si narative ale lui Rousseau, dar le transforma intr-un limbaj pictural marcat de angoasa, memorie si o explorare profunda a trecutului istoric si personal.
Lucrarea a fost initial detinuta de Tim Van Laere Gallery din Anvers, iar apoi achizitionata de actualul vanzator, care a decis sa o puna in licitatie intr-un moment de efervescenta pe piata asiatica unde colectionarii sunt mai entuziasti fata de cei din SUA si Europa de Vest — unde crizele politice i-au determinat pe pasionatii de arta sa fie mai precauti.
Succesul licitatiei Christie’s, care a totalizat 73,3 milioane de dolari, demonstreaza ca Hong Kong-ul ramane un pol important al comertului cu arta, chiar si in contextul unor fluctuatii economice globale. Au fost vandute pentru sume impresionante si lucrari de René Magritte, Pierre-Auguste Renoir si Marc Chagall.
Vedeta licitatiei a fost o lucrare de Basquiat intitulata “Sambata seara”.

Pictura “Sambata seara” a fost adjudecatda pentru suma de HK$112,6 milioane (14,5 milioane de dolari). Dateaza din 1984 si este o compozitie complexa, caracteristica stilului lui Basquiat: include elemente de desen, pictura, colaj si serigrafie, o tehnica pe care artistul o explorase tot mai mult in anii petrecuti in preajma lui Andy Warhol.
In 2019, aceeasi lucrare a fost vanduta la Christie’s Londra pentru 8,37 milioane de lire sterline, iar in 2023 a fost expusa in cadrul evenimentului “Heads On: Jean-Michel Basquiat & Andy Warhol” din Seul, semn ca interesul pentru aceasta pictura a fost constant in crestere.
Unul dintre cei mai bine cotati artisti ai momentului, alaturi de bunul sau prieten Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat ramane una dintre cele mai enigmatice si fascinante figuri ale artei secolului trecut. In 1982, doar cu doi ani inainte de a picta „Sambata seara”, artistul trecea de la statutul de graffiti artist anonim la cel de vedeta internationala, captand atentia lumii printr-un stil care imbina cultura strazii cu referinte la istoria artei, religie si identitate.
In 1983, viata lui Basquiat a luat o turnura neasteptata atunci cand Andy Warhol l-a luat sub aripa sa protectoare, invitandu-l sa locuiasca impreuna si sa colaboreze.
Influenta lui Warhol a fost esentiala in dezvoltarea lui Basquiat, care a inceput sa foloseasca tehnica serigrafiei si sa experimenteze cu diferite materiale si suporturi ce ii faceau opera mult mai usor de colectionat.
Insa Basquiat nu a fost doar un artist vizual. Cultura enciclopedica si curiozitatea uriasa l-au facut sa exploreze teme vaste, de la cultura africana la medicina si literatura clasica. Cartea „Flash of the Spirit” de Robert Farris Thompson, care analizeaza influentele spirituale africane in cultura contemporana, a devenit o lectura fundamentala pentru el, influentandu-i numeroase lucrari.
De asemenea, era puternic influentat de efervescenta New York-ului din anii ’80, un loc in care subcultura artei stradale, industria publicitatii, muzica si arta clasica se ciocneau intr-un mediu fertil care a dat nastere unora dintre cele mai apreciate lucrari de arta.