In Italia, Anglia si Cehia se vinde aer de vacanta la cutie pentru 10 euro. Este destinat turistilor si le promite aroma aerului de pe marginea lacului Como, din Brazilia sau Londra.
Recent, o agentie de marketing din Italia a inceput sa vanda aer la conserva drept suvenir pentru turisti. Astfel, calatorii pot achizitiona “aer local” incarcat intr-un recipient reciclabil. Aerul provine din destinatii cunoscute din zona de nord a peninsulei, de la poalele muntilor elvetieni si de pe malurile lacului Como.
Fiecare conserva contine 21% oxigen, 0,93% argon, 0,04% dioxid de carbon si un mic procent de azot si neon captate de pe malul lacului Como. Pretul pentru o cutie este de aproape 10 euro, iar turistii pot scrie mesaje pe ele, asemenea cartilor postale.
Daniele Abagnale, unul din reprezentantii agentiei, a declarat ca „Ne-am gandit sa incapsulam aerul din jurul lacului intr-un recipient care poate fi mai apoi transportat oriunde in lume. Conserva, odata deschisa, poate deveni un suport de pixuri sau o vaza si este 100% reciclabila.”
Desi pare o noutate, aerul la conserva a inceput sa fie vandut inca din anii 1950. In prezent exista companii care vand aer de munte imbuteliat si care are un mare succes in tari precum China si India, unde calitatea aerului este deficitara.
In 2021, in sudul Angliei a izbucnit un scandal din cauza unei companii care vindea sticle cu aer din Cornwall pentru 80 de euro, dar s-a descoperit ca aerul provenea de fapt din Devon, un alt comitat. Ulterior, o alta companie, numita Fattrol, a inceput sa ofere spre vanzare aer din diverse destinatii turistice, inclusiv Atena, Venetia, Barcelona, Las Vegas si Tokyo.
Fiecare conserva poate rezista la un cutremur cu magnitudinea de 9.0 grade. In prezent, sunt vandute inclusiv recipiente tematice, cel mai recent este dedicat sarbatorilor de iarna si atmosferei festive de Craciun. Poate fi cumparat de aici.
Aerul este incapsulat in special in zonele montane din Canada si Elvetia, fiind vandut cu succes in zone foarte poluate, precum China si India. Spre exemplu, compania Vitality comercializeaza aer din Muntii Stancosi canadieni, colectat in recipiente prevazute cu o masca si un capac de pulverizare a aerului. O capsula de aer contine pana la 160 de respiratii.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca aerul imbuteliat nu are nici un beneficiu asupra sanatatii.
Imbutelierea aerului in conserva a inceput in secolul al XX-lea, imediat dupa al Doilea Razboi Mondial. Un italian pe nume Gennaro Ciaravolo a inceput sa vanda „Aria di Napoli”, aer din Napoli, in conserve goale de alimente, distribuite dupa eliberarea Italiei de catre trupele americane.
Ciaravolo a reusit sa vanda cateva exemplare si se pare ca s-a inspirat din lucrarea lui Marcel Duchamp, „Air de Paris” din 1919, care prezenta un glob de cristal sigilat care provenea dintr-un laborator de chimie. Ulterior, nepotul lui Ciaravolo a expus la Bienala de la Venetia din 1970 o lucrare similara, cu aer cald din Milano, ceata de pe Carnaby Street din Londra si aer sacru din Roma.
In 2016, o companie britanica a inceput sa vanda aer din cele mai frumoase zone naturale ale tarii pentru a sensibiliza publicul cu privire la poluarea aerului si la schimbarile climatice. Veniturile obtinute erau folosite pentru a crea masti cu filtru de aer la preturi accesibile.
In mod similar, in lumea artei se vand opere invizibile. Acum cateva luni, un artist italian a vandut o sculptura invizibila cu 15.000 de euro. Este realizata din nimic si nu poate fi atinsa.
Este vorba despre sculptura imateriala a lui Salvatore Garau, intitulata „lo Sono”- „Eu sunt”, care nu exista si isi gaseste forma din nimicul propriu. Lucrarea a fost vanduta la o licitatie de la sfarsitul lunii septembrie pentru o suma de 15.000 de euro.
Cumparatorul a plecat acasa cu un certificat de autenticitate si un set de instructiuni de la Garau. Potrivit artistului, sculptura trebuie expusa intr-un patrat cu latura de 1,5 metri, intr-un spatiu privat, liber de obstructii, unde lumina si controlul climei nu sunt necesare.
Cititi mai multe detalii la articolul de mai jos.
In articolul urmator puteti afla despre un caz similar.