5 reguli de urmat pentru alegerea unei creme de protectie solara curate si sanatoase. Dermatologii americani sustin ca trei sferturi din produsele de pe piata nu ofera protectie adecvata sau contin ingrediente nocive.
Vremea calda de afara indeamna la tot mai mult timp petrecut in aer liber insa acest lucru vine cu o serie de ingrijorari si confuzii legate de aplicarea cremei de protectie solara. Specialistii declara ca ar trebui purtata tot timpul, chiar daca purtati palarie sau planuiti sa stati la umbra.
Pe masura ce tot mai multi oameni devin constienti de importanta — si de potentialele deficiente — protectiei solare, apar tot mai multe cercetari ale specialistilor in domeniu. Si in acelasi timp, pe rafturile magazinelor se gasesc din ce in ce mai multe produse in acest sens, insa o parte dintre ele pot fi nesanatoase iar altele sunt ineficiente.
Mai jos veti gasi un ghid despre cum sa alegeti o crema de protectie solara de buna calitate, cu efecte benefice pentru tenul dvs. Ghidul este inspirat de noile descoperiri anuntate de FDA (administratia americana pentru alimente si medicamente) si EWG (Comisia pentru protectia mediului Environmental Working Group).
Raportul recent EWG a constatat ca aproximativ trei sferturi din cele peste 1.800 de creme de protectie solara disponbile pe piata americana — cea mai mare parte fiind vandute si in Romania — nu ofera o protectie adecvata sau contin ingrediente care nu sunt sanatoase si nici eficiente.
Primul pas este sa cititi cu atentie eticheta produsului pe care va doriti sa il cumparati si sa cautati creme care ofera un spectru larg de acoperire.
Desi deseori lista de ingrediente de pe eticheta unui produs cosmetic este greu de pronuntat, daramite de inteles, dermatologii recomanda sa cautati cu atentie o crema care mentioneaza un spectru larg de protectie si un SPF de cel putin 30. Eticheta trebuie sa mentioneze ca emulsia protejeaza atat impotriva razelor UVB, cat si a celor UVA.
Una dintre marile probleme a cremelor de protectie solara, chiar daca au SPF de 50 sau chiar mai mare, este ca deseori se refera doar la protectia UVB. Insa razele ultraviolete A sunt extrem de daunatoare, provoaca imbatranirea pielii si influenteaza si dezvoltarea melanomului, cel mai mortal tip de cancer de piele.
Merita mentionat ca razele UVA sunt prezente pe tot parcursul anului la aproximativ aceeasi intensitate, chiar si atunci cand este innorat sau cand trec prin ferestre.
Al doilea sfat al dermatologilor este sa aflati care sunt avantajele si dezavantajele cremelor minerale si ale celor chimice.
Cremele de protectie solara minerale contin oxid de zinc per se sau in combinatie cu dioxid de titan. Acestea formeaza un sigiliu pe suprafata pielii si o protejeaza prin reflectarea luminii UV. Sunt tipul de creme mai texturate care lasa pielea cu o nuanta mai deschisa.
Cremele de protectie solara chimice contin compusi care absorb lumina UV si o impiedica sa patrunda in piele. Acestea se absorb complet in piele, dar pot provoca iritatii la persoanele cu piele sensibila. Din acest motiv, se recomanda cremele minerale pentru pielea sensibila si cele chimice pentru tenul normal.
Specialistii EWG insista asupra faptului ca toata lumea ar trebui sa opteze pentru o crema pe baza de minerale deoarece ingredientele active — oxidul de zinc sau dioxidul de titan — ofera, in general, o buna protectie solara si impiedica mai multe probleme de sanatate decat alte ingrediente active. In mod obisnuit, oamenii tind sa utilizeze crema cu minerale la plaja iar in viata de zi cu zi apeleaza la cremele chimice deoarece sunt mai putin vizibile pe ten.
Al treilea pas ar fi sa cunoasteti diferenta dintre oxibenzona si avobenzona, doua ingrediente importante in alegerea cremei potrivite.
Specialistii recomanda alegerea unei protectie solare „curate”, adica fara potentiali factori nocivi. De aceea este indicata evitarea oxibenzonei in produsele de protectie solara deoarece este un ingredient se poate comporta ca estrogenul.
Oxibenzona este un ingredient activ ieftin, utilizat frecvent, care se gaseste in unele creme de protectie solara. Desi ajuta la obtinerea unor valori ridicate ale SPF-ului, este, de asemenea, cunoscut pe scara larga ca fiind unul dintre cele mai iritante ingrediente brute cu care se lucreaza, spre deosebire de avobenzona alternativa — un ingredient mult mai compatibil cu pielea si mai putin controversat — care este esentiala pentru o protectie solara chimica „curata”, cu spectru larg de acoperire. Pe scurt, oxibenzona este absorbita prin piele si poate afecta nivelurile hormonale.
Un raport FDA a analizat sase ingrediente active de protectie solara: avobenzona, oxibenzona, octocrilen, homosalat, octisalat si octinoxat. Pe langa utilizarea maxima, la fiecare doua ore, cercetatorii au analizat si absorbtia pielii in urma unei singure aplicari si au constatat ca unele dintre aceste ingrediente raman detectabile in organism timp de pana la 21 de zile. Dar implicatiile acestui lucru nu sunt inca clare. Cercetarea a analizat daca aceste ingrediente au fost absorbite si cat timp au ramas in organism, dar nu si daca au provocat daune. Acest lucru urmeaza sa fie stabilit in lunile urmatoare.
Este important sa verificati rezistenta la apa a cremei de protectie solara.
Daca mergeti la plaja sau la piscina in timpul verii, o crema de protectie solara rezistenta la apa este o necesitate evidenta. Dar este o optiune destul de inteligenta si pentru utilizarea zilnica. Dermatologii recomanda aplicarea cremei la fiecare doua ore deoarece transpiratia indeparteaza o mare parte din stratul protector al acesteia, mai ales cand umiditatea este ridicata. Astfel, atentia cade din nou pe eticheta produsului unde ar trebui sa fie specificat daca este sau nu rezistent la apa.
Din 2011, FDA a interzis producatorilor sa pretinda ca orice crema de protectie solara este „rezistenta la apa” sau „rezistenta la transpiratie”. Pe etichete se poate scrie „rezistent la apa” numai daca s-a dovedit ca protectia solara ramane eficienta in apa timp de 40 sau 80 de minute.
Se recomanda sa se tina cont si de factorul vitaminei D.
Despre importanta vitaminei D ni se vorbeste inca din perioada copilariei deoarece este esentiala pentru starea generala de bine, fie ca este vorba de sanatatea oaselor, de functia imunitara sau de gestionarea depresiei. Potrivit Skin Cancer Foundation, organismul produce vitamina D atunci cand este expus la razele UVB. Desi medicii generalisti le recomanda pacientilor sa stea la soare timp de 10 minute pe zi pentru a obtine vitamina D, dermatologii sustin ca nu ar trebui stat la soare nici macar pentru 10 minute fara protectie solara. Controversele dintre dermatologie si medicina interna exista pe mai multe planuri, acesta este doar unul dintre ele.
Dermatologii americani recomanda verificarea nivelului de vitamine D din organism in fiecare an si sustin mai degraba consumul de alimente imbogatite si fortificate cu vitamina D, inclusiv galbenusurile de ou, pestele gras, cum ar fi macroul si somonul, unele branzeturi si ficatul de vita.