Cum sa ne pregatim pentru alergarea in sezonul rece – recomandari de la specialisti
Alergarea este una dintre cele mai populare forme de miscare fizica, cu numeroase beneficii pentru sanatatea fizica, dar si mentala. Temperaturile ceva mai joase nu ar trebui sa va impiedice sa alergati in spatiu deschis mai ales ca, spun specialistii, acest obicei vine cu avantaje suplimentare in sezonul rece.
Uitati de banda de alergat de la sala fitness si programati-va 30-60 de minute pe zi in care sa alergati in parcul preferat. De fapt, vremea ceva mai rece este ideala pentru acest tip de sport: organismul nu este stresat de caldura excesiva, alergatul devine mai usor, ardem mai repede mai multe calorii si suntem mai fericiti, inlaturand riscul depresiei sau al anxietatii.
Suficiente motive pentru a incepe sau a continua sa alergam si in aceste luni de iarna, insa avem nevoie de o pregatire suplimentara.
Pe langa motivatiile “personalizate”, aveti cateva trucuri prin care sa va eficientizati experienta alergatului in sezonul rece, trecand mai usor peste temperatura scazuta.
Acordati mai multa atentie incalzirii si nu va setati obiective indraznete
Atunci cand e frig afara, corpul se adapteaza ceva mai greu in exterior, muschii sunt mai greu de incalzit, iar incheieturile se simt mai rigide. Inainte de a incepe sa alergati, este recomandat sa va acordati 15 minute pentru incalzire, optand pentru sarituri, fandari sau miscari de stretching, totul pentru a va pregati corpul de alergat si a inlatura riscul unor accidentari ulterioare.
In acest context, nu ar fi intelept nici sa va setati obiective prea indraznete, incercand sa atingeti recorduri personale spectaculoase. Alergarea in sezonul rece este pentru a va mentine sanatosi si a arde kilogramele in plus, dar asta treptat, cu rabdare si antrenamente regulate.
Imbracati-va in straturi si aveti grija la extremitati
Capul si mainile trebuie sa fie mereu calde, iar pentru asta ar fi bine sa alergati intotdeauna cu capul acoperit (caciula, casti pentru urechi), dar si cu manusi. Imbracati-va in straturi: hainele din primul strat, cel mai important, ar trebui sa fie din materiale sintetice, al doilea strat din materiale izolatoare, cum este lana, iar stratul de la suprafata anti-vant si anti-ploaie. Incaltamintea trebuie sa fie cu talpi anti-alunecare, iar sosetele confortabile, dar nu foarte groase.
Daca pielea din jurul nasului si a barbiei incepe sa va intepe sau sa fie amortita, amanati sedinta de alergat.
Preveniti pericolele si organizati-va inainte de a alerga afara
Unul dintre principalele pericole atunci cand alergati in sezonul rece este riscul de a aluneca si a va accidenta, mai ales daca afara este zapada, gheata sau chiar chiciura. Asigurati-va ca incaltamintea de alergare nu este uzata si va ofera aderenta de care aveti nevoie. Apoi, organizati-va mai bine inainte si optati pentru rutele in cadrul carora fie aveti alti parteneri de alergat, fie puteti primi ajutor de la trecatori in caz de nevoie.
Hidratati-va si alimentati-va corespunzator
Alergarea in sezonul rece solicita un pic mai mult organismul care va avea nevoie de energie in plus. Asta nu inseamna mancaruri nesanatoase, ci doar ca ar trebui sa va ajustati dieta. Pe langa hidratare inainte, in timpul si dupa sedinta de alergat, asigurati-va ca faceti ceva schimbari in alimentatie: adaugati o portie in plus de legume si fructe de padure sau banane, optati pentru macrou, sardine sau somon pentru portia zilnica de proteine si adaugati in salate cateva felii de avocado.
Ajustati atat traseul, cat si timpul sedintei de alergat
Distanta de la locul terminarii sedintei de alergat pana acasa sau un loc cald trebuie sa fie foarte mica. Cum temperatura corpului va scadea rapid dupa incheierea antrenamentului, recomandat ar fi sa ajungeti repede acasa, la birou sau intr-un loc unde va puteti incalzi. Alergarea in zilele cu temperaturi mai scazute nu ar trebui sa depaseasca 60 de minute, iar asta doar daca sunteti un alergator experimentat. Dupa acest interval, creste riscul de accidentari sau de suprasolicitare a sistemului imunitar, asa ca mai bine ramaneti in “zona sigura”.