Suntem ceea ce mancam. Un nou studiu arata ca alimentatia mamei in timpul sarcinii influenteaza trasaturile noului nascut.
In ultimii ani, pentru ca s-au facut foarte multe studii pe alimente si vitamine, vorbim despre “esti ceea ce mananci”, ca un avertisment pentru cum alimentatia ajuta la sanatatea fizica si mentala.
Se stie de mai multi ani ca un fat in curs de dezvoltare are nevoie de proteine pentru a construi celulele corpului sau. Dieta mamei furnizeaza toate proteinele de care are nevoie un copil; prin urmare, daca dieta unei femei insarcinate este deficitara, copilul poate avea de suferit. Bebelusul creste mai rapid in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru; prin urmare, nivelurile de proteine din a doua jumatate a sarcinii sunt mai importante decat cele anterioare in dezvoltarea fatului.
Studiile epidemiologice si experimentale arata ca un consum crescut de proteine in timpul sarcinii a dus la intarzierea cresterii fetale. La rozatoare si la oi, un consum mai mare de proteine inainte de gestatie duce, de asemenea, la afectarea cresterii fetale.
O dieta restrictiva in proteine in timpul conceptiei provoaca, de asemenea, intarzieri de crestere; aceasta este asociata cu un aport redus de nutrienti pentru fat.
Constatarile studiilor efectuate pe rozatoare arata, de asemenea, ca un aport scazut de proteine in timpul gestatiei poate duce la o greutate scazuta la nastere si, ulterior, la diverse tulburari metabolice.Laptele este, de asemenea, un aliment eficient pentru furnizarea multor nutrienti (proteine, minerale, vitamine sau o combinatie a acestora) esentiali pentru dezvoltarea fatului si, prin urmare, de o importanta potentiala pentru cresterea liniara a fatului. Consumul de lapte creste, de asemenea, concentratia sanguina de insulina, ca si a factorului de crestere I (IGF I), care este un factor determinant major al cresterii .
Un nou studiu publicat in Nature Communications sugereaza ca dieta mamei in timpul sarcinii este un factor semnificativ in formarea trasaturilor faciale ale noului nascut, datorita unui efect complex intre expresia genetica si cantitatea de proteine pe care mama a mancat-o.
O echipa internationala de oameni de stiinta a ajuns la aceasta concluzie colectand si transcriind genele responsabile de formarea fetei umane, identificand complexe proteice numite calea mTORC1 despre care au presupus ca ar putea regla fin trasaturile fetei noului nascut.
Pentru a vedea daca calea mTORC1 influenteaza intr-adevar trasaturile faciale, oamenii de stiinta au luat soareci modificati genetic si pesti zebra, la care au putut urmari activitatea mTORC1, si i-au hranit cu diferite diete.
Asa au descoperit ca o dieta bogata in proteine a influentat activitatea mTORC1, conducand la trasaturi faciale mai proeminente, in timp ce dietele cu un continut mai scazut de proteine au dus la trasaturi faciale mai mici. In concluzie, spun cercetatorii, aportul de proteine este corelat cu „schimbari subtile, dar distincte in forma craniofaciala a embrionilor”.
Este logic, dintr-o perspectiva la nivel inalt, ca dieta mamei in timpul sarcinii ar juca un rol in felul in care arata bebelusii. La urma urmei, stim deja ca atunci cand mamele consuma alcool in timpul sarcinii, acest lucru duce la copii cu anumite caracteristici care indica sindromul alcoolismului fetal.
Totusi, daca sunteti gravide nu alegeti dvs diet afara sa consultati medicul specialist intrucat e mai mult decat important pentru sanatatea copilului, ceea ce ar trebui sa fie mai relevant decat cum va arata cel mic.