Skip to content

Cele mai bune alternative pe baza de plante pentru o dieta echilibrata proteic.

Daca doriti sa incepeti sa inlocuiti produsele de origine animala cu ceva mai sanatos, mai etic, dar la fel de hranitor, există câteva opțiuni de inlocuitori. De altlfel, in ultimii ani, mancarurile din plante si dietele vegetariene si vegane au crescut in popularitate din motive ce tin atat de beneficiile sanatoase ale acestora dar si de efectul pe care il au asupra mediului inconjurator. Se cunoaste deja efectul nociv pe care il au asupra planetei consumul de carne, de produse animale si exploatarea excesiv a acestora in scopuri alimentare.

Adoptarea unei diete cu alimente pe baza de plante si mai putine produse de origine animala este sanatoasa atat pentru organismul uman, cat si pentru planeta. Dar, in timp ce carnea este cunoscuta ca o sursa importanta de nutrienti, cum ar fi proteinele, fierul si B12, intrebarea care se ridica este daca putem obtine o valoare echivalenta din alternativele pe baza de plante.

Urban.ro va prezinta cateva modalitati simple de a schimba proteinele animale cu alternative pe baza de plante.

Tofu, cel mai potrivit inlocuitor al carnii rosii sau al pestelui.

Tofu este un inlocuitor de carne versatil si nutritiv, cu calciu si fier, si este si o sursa excelenta de proteine. Tofu se obtine din boabe de soia care vin in diferite forme, ceea ce inseamna ca exista un tofu pentru fiecare ocazie: simplu si ferm (pentru tocane si cartofi prajiti); crema (pentru sosuri, maioneze, amestecuri), afumate (care se adauga la salate), sau fermentate (se mananca ca condiment).

Tofu prajit ar putea fi o alternativa excelenta la pestele alb, iar sursa de acizi grasi omega-3 si in special DHA si EPA pe care pestele ii are in mod natural, pot fi luate din seminte de in, chia si canepa, verdeata cu frunze, nuci si soia.  

Branza pe baza de plante, o delicatese care completeaza din ce in ce mai multe mese.

O lunga perioada de timp, branza pe baza de plante nu a fost la fel de bine primita de publicul larg din cauza gustului care nu semana deloc cu branza normala. Insa aparitia unor sortimente diverse a schimbat putin perspectiva, iar unele dintre aceste produse pe baza de plante au ajuns sa aiba aceiasi nutrienti ca branza cheddar, daca vorbim de branza pe baza de ulei de nuca de cocos, de exemplu.

Totodata, este destul de simplu de facut astfel de branze si acasa, intr-un blender sau cu un robot de bucatarie. De exemplu, pentru o mozzarella vegana, este nevoie de caju pus la inmuiat peste noapte, apa fierbinte, faina de tapioca, fulgi de drojdie inactiva, sare si suc de lamaie.

Laptele din plante a devenit o normalitate pentru consumatori, avand o varietate foarte mare: soia, ovaz, nuci, orez, nuca de cocos sau mazare.

Una dintre tendintele anului acesta este laptele pe baza de cartofi, care a devenit popular in ultimul an dupa ce a inceput sa fie vandut la scara larga sub numele de DUG de catre compania suedeza Veg of Lund. Thomas Olander, CEO-ul brandului a declarat pentru The Guardian ca pentru producerea laptelui din cartofi este nevoie de jumatate din pamantul necesar pentru a realiza laptele de ovaz si de 56 de ori mai putin pamant decat se cere pentru procesul de obtinere al laptelui de migdale.

Printre beneficiile laptelui din cartofi se numara faptul ca are un continut redus de zahar si grasimi saturate. Este descris ca fiind „foarte cremos si perfect pentru a produce spuma pentru iubitorii specialitatilor de cafea cu lapte. Momentan, exista trei versiuni ale bauturii, una pentru cereale, una pentru cafenele si una neindulcita.

In ceea ce priveste ouale, care sunt bogate in proteine si sunt o sursa de unele vitamine B, vitamina D si fier, exista alternative ca  aquafaba (apa de naut), piure de banane sau seminte de in/chia inmuiate pentru coacere – depinde in ce reteta aveti nevoie de oua.

Din punct de vedere nutritiv, oul contine proteine, vitamine si un numar mic de minerale, componente care pot fi cu usurinta inlocuite cu legume, fructe, nuci sau seminte, care au in plus marele avantaj de a nu contine deloc colesterol si de a fi mai usoare pentru digestie.

In functie de reteta in care vreti sa folositi inlocuitorul pentru ou, este bine de stiut ca acesta poate fi inlocuit cu piure de mere, de dovleac sau de banana, aquafaba (apa in care a fost fiert nautul, cu o consistenta vascoasa), seminte de in sau de chia lasate la inmuiat, tofu, fulgi de ovaz, amidon de porumb, fulgi de drojdie inactiva sau lecitina de soia.

Citește în continuare